Публикуваме без редакции сигнал, който ни беше изпратен от работници на заведение по Черноморието. За поредна година работодатели от туристическия сектор се оплакват от недостиг на кадри и настояват за отваряне на трудовия пазар за хора от трети държави, докато държавните органи не успяват да документират никакви нарушения, въпреки провежданите периодично проверки.

Годишна дискусия „Среща на бизнеса на Черноморието“ от юни 2019 г., финансирана от ЕС. Основна тема – липсата на работна ръка. Снимка: Единен информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове

 

Здравейте, г-жо Григорова!

Ние сме група служители към верига ресторанти „Годзила“-Варна. Първо ще Ви помолим за анонимност, тъй като се страхуваме от нашите работодатели! Те имат власт над всеки и всичко. Не вярваме в инспекцията по труда, като институция и за това се обръщаме към Вас с надежда за помощ. От години нашите шефове си правят с нас каквото си поискат. Ние не си знаем правата и те се възползват от това.

Работим по 13-14 часа на ден, понякога даже не ни се полага почивка за седмицата. За тези часове евентуално може да излезем за по пет минути почивка. Платена отпуска не ни дават както си е по договор. Периодично подписваме, че сме били в неплатен отпуск, а всъщност не сме били.

Старите служители, които могат да работят всичко и навсякъде за един ден могат да ги пратят в три от обектите си. Изсмукват ни силите и после с лекота ти показват пътя, т.е. да си тръгваш. Често сменят името на фирмата и ни карат да преподписваме договори с новите им фирми. Така служителите са постоянно в шестмесечен пробен период.

Подписваме договори за минимална заплата. Къде се е чуло и видяло готвачи да вземат такава ниска заплата??? Когато минава проверка на Инспекцията по труда, те ни предупреждават какво да говори и пишем, но инспекторите така или иначе не питат нас и не ние пишем от наше име. Пишат управителите от наше име.

Едно от най-големите им престъпления към човечеството е, че по обектите им на крайбрежната алея нямат съблекални, а служителите се преобличат в една тъмна дупка или някъде по коридорите. Към мястото, в което се преобличаме, има насочена камера и съответно сме наблюдавани от управителите, докато се преобличаме. От толкова години съществуват тези заведения по крайбрежната алея, но служителите на Инспекцията по труда може би не са го забелязали???

Тоалетните ни също са общи. Тъй като не ни се полага почивка, ние нямаме място, където да почиваме. Имаме денонощен обект, в който ние работим нощни смени, но никой не ни плаща за нощен труд.

Престъпленията не свършват до тук. Да не забравим криенето на данъци и осигуровки. Задължително трябва да сме към банка „Алианц“. Работели само с тях. По карта превеждат колкото си искат, а останалото на ръка. Всеки месец ни удържат за минуси от ревизии и си намират причини, за да ни глобяват и удържат от парите, които ни дължат. Май престъпленията станаха много, но като не ги забелязва ИТ се налага да се обръщаме към хора, които работят по тези въпроси!

Благодарим Ви за вниманието!

С уважение от служителите на ресторанти „Годзила“

 

Сигналът е препратен на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Коментари

коментара