Учредителният акт НАТО-Русия: Меркел успя да се наложи в спора за евентуалните бъдещи ходове на Алианса срещу Русия

 

Какво би могло да вразуми Владимир Путин и да го накара да преразгледа политиката си спрямо Украйна? Някои държави-членки на НАТО настояваха да бъде прекратен Учредителният акт НАТО-Русия. Договорът забранява на Алианса постоянното разполагане на войски в Източна и Централна Европа. Канцлерката Меркел обаче бе против – и успя да се наложи.

 

NATO Summit Wales 2014 - Final DayНюпорт – Канцлерката Меркел обвини Русия, че е нарушила Учредителния акт НАТО-Русия, но въпреки това договорите не трябва да бъдат променяни: „Ние не се отказваме от тях“, каза Меркел по време на срещата на върха на НАТО в уелския град Нюпорт. Според Меркел споразумението е част от архитектурата за сигурност в Европа. „И ние го уважаваме.“

 

Дори и застъпващият противното мнение Генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза: „Ние не взехме решение да обърнем гръб на Учредителния акт НАТО-Русия.“

 

Така Меркел се противопостави на исканията на източноевропейските си колеги за повече присъствие на НАТО в Полша и Прибалтика. Последно Естония поиска база на Алианса на своя територия, но Меркел отхвърли искането с аргумента, че това би нарушило Учредителния акт НАТО-Русия. Той забранява трайното и засилено присъствие на военни части в новите държави-членки на НАТО.

 

Създаване на корпус за бързо реагиране с численост от около 5000 души

Меркел заяви също, че евентуални наложени наказателни санкции от Запада на Русия могат да бъдат отменени. За целта обаче Русия трябва сериозно да се ангажира с договореното в петък примирие в Източна Украйна.

 

Алианса взе решение за създаване на корпус за бързо реагиране, както и план за действие в Източна Европа. Това заяви на пресконференция в петък Генералния секретар Расмусен. Наричан още “Острието на копието”, корпусът трябва да е в състояние в рамките от 2 до максимум 5 дни да бъде дислоциран на Изток. По данни на полския президент Бронислав Коморовски корпусът ще наброява 5000 души. Решенията и мерките, които се взимат, са в отговор на поведението на Русия в украинската криза и бяха оповестени още преди дни.

 

Превод: Галина Гайдарова

 

Коментари

коментара