Изказване на Ваня Григорова – председател на сдружение „Солидарна България“ на общоевропейския протест срещу ТПТИ в София

 

Prozr_pravosudieРадвам се, че сте тук, за да кажем заедно „Не на TTIP“! Не на фракинга! Това не е протест срещу Европа, а протест на европейци за тяхното бъдеще! Между другото – всички ние доказваме, че България не е дълбока провинция. И у нас има достатъчно хора, които могат да видят по-далеч от тежкото всекидневие на бита и да бъдат в челните редици на една световна борба, която започва днес от улиците на Париж, Берлин, Лондон, Брюксел и останалите европейски столици.

Няма да допуснем ГМО в природата си, ГМО в чиниите си! Добруджа няма да се превърне в шистов кладенец и лунен пейзаж! Не на алчните корпорации!

Защо казваме, че са такива? Ето защо:
ТПТИ не е споразумение за отпадане на мита, както се представя от неговите лобисти. Митата между Евросъюза и Щатите и сега са достатъчно ниски и не представляват сериозен проблем пред свободната търговия. Голямата цел на ТПТИ е да събори така наречените нетарифри бариери.

Става въпрос за отпадане на всякакви регулации и стандарти – от безопасност на храните и опазване на природата до трудови права и социална защита. Така нареченият ISDS механизъм, който е фундамент на споразумението, позволява на корпорациите да съдят държави за всякакви свои капризи, когато им скимне, че имат пропуснати ползи.

Правителството повишава минималната заплата – не може! Това носи на корпорациите по-малки печалби, значи отиваме на съд за  пропуснати ползи.

Въведена е забрана за ползване на технологията фракинг – не става! Това е бариера пред свободния предприемачески дух.

Забранено е предлагането на ГМО продукти – нямате право! Това е ограничение на свободната търговия.

Държавата иска да  затегне контрола върху концесиите и частните монополи – в никакъв случай! Съд до дупка срещу държавите ни гарантира TTIP!

 

Между другото, това се прави и в момента. Вече знаем, че EVN води дело срещу България за 1 милиард лева, след като държавата се опита да ограничи раздуването на т.нар. технологични загуби от компанията, които допълнително бъркат в джоба на всички ни и се начисляват в сметките. И сега шансовете за успех на делото не са големи, но ако ТПТИ влезе в сила те на практика ще са илюзорни. Трансатлантическото споразумение въвежда собствени Търговски трибунали, които  ще са изцяло под контрола на тесен кръг корпоративни юристи.

 

Какво направихме до момента – „Солидарна България“ зададе редица въпроси към г-жа Бобева – вицепремиер в предишното правителство, които бяха изчетени от парламентарната трибуна. Тя обеща отговори. И до днес ги чакаме.
Другият наш управник, който заяви безкритичното си одобрение към споразумението още в края на минала година, беше президентът г-н Плевнелиев. Без изобщо да знае какво съдържа то. Подчертавам – дори европейските депутати нямат достъп до документацията!
В хора на ентусиастите се включи и г-н Митов. Дни след като беше назначен. Когато поискахме да публикува документи и анализи, които водят до този невиждан ентусиазъм, външният министър във временното, служебно правителство просто млъкна.

 

Ето защо ние считаме, че ТПТИ по същество е преврат срещу демокрацията, с който корпорациите искат цялата власт. Ако споразумението влезе в сила няма да има никакво значение кого избираме да ни управлява. От гласа на хората няма да зависи абсолютно нищо! Политици и партии ще се надпреварват единствено за това кой да бъде обслужващият персонал на световния бизнес. Някой ще каже, че това и сега е така. До голяма степен е вярно. Но ако някой ден обществото намери сили да излъчи различни политици, те ще бъдат с вързани ръце. ТПТИ лишава нас, лишава и нашите деца от избора на друга политика в полза на хората!

Ние не сме против общите стандарти. Но какво налага да започваме от търговията? Нека започнем от екологичните стандарти, от социалните и трудови  права на хората. Това би било едно добро начало! Все пак трудът, а не свободната търговия, е направил от маймуната човек! След като САЩ са за глобален пазар – нека бъдат така добри първо да приемат златните трудови стандарти на Международната организация на труда, които са признати в цяла Европа!

Затова днес ние казваме – спрете този пълзящ преврат срещу демокрацията и срещу легитимните институции, които се избират от хората. НЕ на извънредното законодателство, НЕ на търговските трибунали, НЕ на корпоративния диктат, НЕ на властта на парите, НЕ на пазарната демокрация!

Природата не е за продан, хората не са стока, здравето им не е търговия,  демокрацията не е за тезгяха! Да спрем ТПТИ!

 

Коментари

коментара