Хиляди европейци в 400 града на ЕС протестираха срещу властта на корпорациите в Европейския ден за действие срещу TTIP&CETA&TiSA.

Стотици българи в 8 града се включиха в общоевропейския протест срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). В 16ч. на „Попа” в София протестиращите се събраха под лозунги като „Не на властта на корпорациите”, „Не на пазарната демокрация”, „Stop TTIP” и „Шистов газ – не за нас!”. Някои илюстрираха родната политическа действителност с водена на конци марионетка на проскубан лъв.

 

TTIP - protestПротестът бе организиран от Солидарна България, „За Земята”, Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България, Социален център „Хаспел”, ПП Българската Левица, Зелената Партия и ПП Зелените. Сред присъстващите граждани личаха редица хора на науката, сред които бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, интелектуалци, известни журналисти.

Ivo pkf ttip 2014-6Иво Христов от СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ заяви, че „протестът не е антиевропейски, както биха се опитали да го дамгосат конформистите, които виждат в ЕС само кариерна писта. Напротив, протестът е най-яркото доказателство, че българите осъзнават общата си съдба с европейците и се борят заедно с всички останали граждани на ЕС за своите права. Подписването на ТПТИ ще лиши държавата от възможността да провежда собствена социална и екологична политика, защото всеки неин акт ще може да бъде атакуван от инвеститорите пред международен арбитраж. Покачването на минималната работна заплата или въвеждането на екотакса могат да бъдат интерпретирани като ощетяващи печалбата на корпорациите. Така държавите ще бъдат сведени до местни администрации, а демокрацията ще бъде узурпирана и подменена с власт на корпорациите”. Според Иво Христов „договорът за свободна търговия между двата икономически колоса, САЩ и ЕС, има смисъл, ако овладее пороците на стихийната глобализация, затвори офшорните зони, където изтичат данъците ни и регулира финансовите пазари. Вместо това ТПТИ ще стимулира пороците на пазара, ще влее доза ултралиберален допинг в икономиките, а в средносрочен план ще е пагубен.“

 

3От трибуната Ваня Григорова от СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ заяви: „ТПТИ по същество е преврат срещу демокрацията,  с който корпорациите искат цялата власт. Ако споразумението влезе в сила няма  да има никакво значение кого избираме да ни управлява. От гласа на хората няма да зависи абсолютно нищо! Политици и партии ще се надпреварват единствено за това кой да бъде обслужващият персонал на световния бизнес.“

Според Мариана Христова, едно от лицата на протестите срещу шистовия газ „трябва да се въведе строг контрол върху спазването на забраната на фракинга и на всякакви неконвенционални газови търсения.”

Организаторите на протеста настояват всичките проучвания да бъдат спрени до изясняване на това какво точно правят газодобивните компании в България, „защото компаниите декларират извън България, че добиват неконвенционално, било то шистов газ, било то газ от въглища, било то тайт газ, всичко, което се нуждае от фракинг, и информация за това излиза на американската фондова борса, а при нас те обявяват просто, че търсят нефт и газ и получават всякакво разрешение за достъп и работа навсякъде, най-вече в Добруджа, където, както всички знаем, е изключително опасно да се пипа“, предупреди Христова.

 

Исканията относно ТПТИ са оформени в петиция, която ще бъде внесена в Министерски съвет, Народното събрание и Президентството. Ще бъде изпратена и до всички български евродепутати.

 

Протестното шествие, в което се включиха стотици софиянци, премина от „Попа” по „Патриарх Евтимий” през представителството на ЕК в София и завърши пред сградата на МИЕТ.

 

[slideshow_deploy id=’2958′]

 

Това бе първата протестна проява след избора на новия български парламент и знак към бъдещата власт, че Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и шистовият газ са теми, които новото правителство ще трябва да решава под стриктен граждански надзор.

 

Коментари

коментара