Преди повече от едно десетилетие мнозинството от българските граждани бяха въвлечени в абсурден данъчен експеримент. В България беше въведен плосък данък без необлагаем минимум. Това ощети милиони, за да облагодетелства малцина. 

Промяната се случи недемократично, без да бъде подложена на истинско обществено обсъждане и без да е била заложена в програмата на управляващите партии преди изборите. Фундаментален механизъм за начина на развитие на едно общество, какъвто е данъчно-осигурителна система, беше променен в полза на тесен кръг хора, намиращи се на върха на социалната пирамида у нас.

Всички обещания, чрез които беше ощетен интересът на мнозинството от т.нар. „обикновени“ български граждани, се оказаха лъжа или минимум пълен провал. Полза имаше само за „необикновените“. Онези малцина сред нас, които и без това имаха много, получиха още повече. Загубиха всички останали. 

Данъчният преврат от края на миналото десетилетие не донесе “чуждестранните инвестиции”, чрез обещания за които беше осъществен. Той не доведе и до „изсветляване“ на сивата икономика, която остава в огромен обем десет години по-късно. Фактите в тази посока са категорични. 

Вместо това, в рамките на въпросния период, и като пряко следствие от настоящия данъчен модел, България трайно зае първото място по икономическо неравенство в Европейския съюз. Разделението между бедни и богати доби ужасяващи размери и разкъса социалната тъкан, компрометира вярата ни в демокрацията, ограничи възможностите за развитие, постави под огромен натиск общественото здраве. 

Политици от различни цветове и уж съперничещи си икономически кръгове, дълги години имитират противопоставяне по различни теми. Но единственият въпрос, който продължава да ги обединява, е запазването на настоящото статукво по отношение на данъчно-осигурителна система – такава, която да работи само за тях и приближените им олигарси.

Тупано като брашнeн чувал година след година, мнозинството от българските граждани продължаваше да плаща цената на нежеланието да бъде докоснат с пръст интересът на олигархията, вкоренен в самото законодателство.  

Крайно време е да сложим край на всичко това. Крайно време е да върнем част от отнетата справедливост и да заложим на модерна европейска данъчно-осигурителна система, която работи в полза на мнозинството, а не на скромно малцинство. 

„Солидарна България“ настоява от години за промяна, а настоящата кампания под мотото „Време е за прогрес“ е поредна стъпка в тази посока. В рамките на кампанията, личности с различни професии и поглед върху реалността ще споделят своето мнение, за да призоват българските политици:

Време е за прогресивна данъчна реформа.

Време е за прогресивни данъци.

Време е за прогрес. 

Кампанията се осъществява с подкрепата на Фондация “Фридрих Еберт” – България и медийното партньорство на онлайн изданието “Барикада”. Ако желаете да се включите със свой видеоклип, просто го публикувайте във Facebook с хаштаг #ВремеЗаПрогрес.

1. Ирина Алексова, адвокат

2. Огнян Касабов, философ

3. Страхил Делийски, политолог

4. Ваня Григорова, икономист

5. Ивайло Атанасов, ултрамаратонец

6. Галя Илиева, преводач

7. Стефан Командарев, кинорежисьор

8. Искра Баева, историк

9. Николай Драганов, журналист

10. Георги Павлов, бизнесмен

Коментари

коментара