Вероятно имате готов отговор на този въпрос. И той е, че със социални помощи злоупотребяват „ромите и мързеливите, каквито са голяма част от бедните“. Впрочем, същото ви казват и някои политици:

„По цял ден лежат на лява или дясна кълка и чакат държавата да им даде нещо“ (Емилия Масларова – социален министър, 2007 г.).

„Ромите изпиват детските надбавки“ (Тотю Младенов – социален министър, 2012 г.).

16-годишна ромка с три деца взима около 1500 лева помощи“ (Султанка Петрова – депутат от Патриотичен фронт, 2015 г.).

Фактите сочат, че само за 8 години – от 2007 до 2015 г., броят на обхванатите от системата на социалното подпомагане най-бедни български граждани е намалял със 77%. И то при положение, че за същия период няма регистрирани значителни успехи в борбата с бедността. За социално подпомагане през 2014 г. са отделени едва 3.5% от държавният бюджет, включително за администриране на системата. А едва 6% от тези разходи са предназначени за хората в крайна бедност.

Ministri

 

През последната година се отчита намаление на обхвата на почти всички видове основни социални помощи, с изключение на месечната добавка за деца с увреждания. Размерът на базовата социална помощ, която оказва българската държава – гарантираният минимален доход, е 65 лв. и не е променян от 2009 г., а преди това е бил 55 лв. в продължение на десетина години.

С тези и още много подобни данни можете да се запознаете в изследването „Бедни срещу бедни – употреба и злоупотреба с мита за „щедрото“ социално подпомагане“ на Колектив за обществени интервенции и Сдружение „Солидарна България“ с автор икономистът Ваня Григорова, което днес беше представено в КТ „Подкрепа“.

Защо политиците и неолибералната пропаганда не ви казват всичко това? Защото докато ви пробутват приказките за „мързеливите роми, които изпиват детските надбавки“, много по-лесно ще приемете свиването на обхвата на цялата система за подпомагане, от която утре и вие може да имате нужда, ако вече не сте сред нуждаещите се (36% от българските граждани живеят в различни степени на бедност и материални лишения).

Да вземем за пример прословутите 1100 лева, които „получава“ от социалните служби 17-годишна циганка с три деца, според твърденията на самозван „експерт“ с научни претенции, тиражирани масово в медии. Които впоследствие набъбнаха до 1500 лева в устата на кандидат-депутатката Петрова. Истината е, че всеки български гражданин в същото положение, независимо от неговия етнос, може да получи от социалната система максимум 255,45 лв. месечно плюс 72,20 лв. помощ за отопление през петте най-студени месеци. Тоест, преувеличението на „щедростта“ на социалната система от подобни говорители е от 4 пъти до над 5 пъти. Данните от последното преброяване показват, че към 2011 г. в България са живяли 273 майки до 19-годишна възраст с три деца, от които 128 (47%) са от ромски произход. Готови ли сте заради ограничен брой аномалии да се съгласите с поредното свиване на социалното подпомагане?

В политическия дневен ред е залегнало скорошно ограничаване на т.нар. инвалидни пенсии. То се подготвя от няколко поредни правителства под предлог за борба със злоупотребите. Различни източници сочат различен брой на хората, получаващи помощи по този признак у нас, но са единодушни в регистрирането на един факт – нивата на инвалидизираните и подпомаганите по тази причина хора в България са около и под средноевропейските като дял от населението!

Сравнение с други държави показва, че става дума за световен процес, в който неолиберализмът е обявил кръстоносен поход на социалното подпомагане. Изтъкваните аргументи навсякъде си приличат: „със социалните помощи се злоупотребява, затова трябва да ги ограничим“. Да, злоупотреби има във всяка система и с тях трябва да се води борба. Проучвания показват, че във Великобритания нерегламентирано са се възползвали 0.7% от получателите на помощи, а в Канада – 0.6%. В Нова Зеландия пък злоупотребите със социалното подпомагане струват на данъкоплатците по 5 долара годишно, докато в същото време данъчните измами и избягването на данъчно облагане костват на всеки гражданин по 1500 долара. У нас засега няма подобни проучвания, но пък на малцина е известно, че най-голямата нефтена рафинерия отчита счетоводна „загуба“ от стотици милиони и години наред не плаща данък печалба. Повече са хората, които знаят, че чужди инвеститори в енергетиката са си гарантирали привилегировани и непазарни изкупни цени от държавата. А най-много са убедените, че бюджетът се „източва“ от 17-годишни ромки.

С пълния текст на изследването „Бедни срещу бедни – употреба и злоупотреба с мита за „щедрото“ социално подпомагане“ можете да се запознаете тук.

 

Кратка презентация

Коментари

коментара