С апаратни хватки председателят на Европарламента Мартин Шулц защити интересите на едрия бизнес

 

corporates-1d516-6e325

 

Днес членовете на Европейския парламент приеха резолюция с препоръки към договаряния в условията на пълна секретност търговски и инвестиционен пакт между ЕС и САЩ – Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Решението бе прието с 436 „за“ и 241 „против“, което показа сериозното разцепление в Европейския парламент, особено сред групата на социалистите и демократите, в която членуват и представителите на БСП. Това разцепление е резултат от огромния обществен натиск, намерил израз във факта, че досега над 2,3 млн. граждани на ЕС подписаха Европейската гражданска инициатива за прекратяване на преговорите.

Във вчерашните дебати представителите на десницата повториха неколкократно опорните точки, спуснати от Европейската комисия в края на 2013 г. В изтеклия документ се акцентира върху няколко тези, които трябва да преобладават в комуникацията за ТПТИ: увеличени работни места, ръст на БВП, благоденствие за малкия и средния бизнес. Множеството публикувани позиции на асоциации на малкия и среден бизнес от Германия, Австрия, Великобритания и пр., в които се изразяват опасенията на малките фирми от ТПТИ, очевидно нямат значение за евробюрокрацията.

Сред част от депутатите се надигна възмущение от процедурните маневри на председателя Мартин Шулц (ПЕС), който отложи с един месец тази точка от дневния ред и използва времето, за да договори съвместна поправка на резолюцията, за да убеди социалистическата фракция да даде нужните гласове. Днес продължи с апаратните хватки и не допусна останалите поправки до гласуване. По този начин бяха прокарани препоръки към преговорния екип за чисто козметични поправки в скандалния механизъм за разрешаване на спорове инвеститор- държава (ISDS), постулиращ върховенство на търговски арбитражни трибунали над закона, парламента, правителството и съда в държавите-членки.

„Солидарна България“ смята, че „Голямата коалиция“ в Европейския парламент в крайна сметка предаде интересите, които представлява. Дясната ЕНП предаде местния бизнес, а ПЕС – работниците, потребителите, социално и здравно осигурените. Групата на социалистите и демократите позволиха да бъдат прилъгани с обещания за „по-добър ISDS“, в който ще има етичен кодекс на арбитрите, публичност на присъдите – имитации на нормална съдебна процедура, които присъстват и в други търговски споразумения и доказано не работят. Уверението на вносителя на резолюцията Бернд Ланге, че с тези подобрения „чужди и национални инвеститори трябва да бъдат третирани еднакво“ е парадоксално, тъй като по дефиниция арбитражът „инвеститор-държава“ е привилегия на чуждите инвеститори.

 

Тези „екстри“ са като ъпгрейдване на капан за мишки. Вместо сиренце ще се сложи сьомга. Най-добрият ISDS e никакъв ISDS.

 

Пълно е разочарованието ни и от чисто пожелателния текст за повече прозрачност в преговорите. Няма никаква прилична причина да не се следва примерът на преговорите за Световната търговска организация, когато предложенията на всички участници и всички междинни документи се публикуваха и оценяваха от експерти, за да отсеят лобистки редакции. Тайната винаги ражда обществен порок и диктатура.

Българските представители трябва да си дават сметка, че техните избиратели ще следят как гласуват. Имаме всички основания да се опасяваме, че станалото е репетиция за предстоящата операция по прокарване на финалния текст на ТПТИ, когато през декември бъде разсекретен – чрез процедурни хватки, дезинформация, лобиране на евродепутатите по групи и индивидуално. Дотогава на европейското и българско обществено мнение остава малко време, за да разбере докрай всичко, което заложено на карта в тези преговори.

Същото важи и за останалите евродепутати. Говорителят на европейската гражданска инициатива Ернст-Кристоф Столпер заяви: „В идните месеци ще направим така, че гласовете на милионите недоволни да бъдат чути. На 10 октомври предстои Европейски ден за действие срещу ТПТИ и CETA (аналогичното споразумение с Канада – б.р.). Готвят се големи демонстрации в стотици градове на Европа. Ние ще продължим да се борим за демокрация, правова държава, социални и екологични стандарти“.

 

 

Коментари

коментара