MetroVania310 000. Толкова бяхме снощи пред Министерски съвет. Според ТВ7 протестът е бил малоброен, според Монитор са ни докарали с бусове от Монтана. Жалко, че не разбрахме къде се раздават кебапчетата…

Десет хиляди полукриминални, платени гербаджии искаха оставката на Пеевски, Орешарски, правителството. Не за пръв път медии се опитват да компрометират протести. След медиите идват янакиганчевците, а след тях – агитките. Така се работи и част от коментарите на мои познати потвърждават, че донякъде им се получава. Седи си вкъщи човекът пред телевизора и после обяснява колко подозрително е хиляди да се организират за няколко часа. Пък аз се замислям дали чрез някои предавания не се извършва дистанционна лоботомия, та правят хората аполитични и незаинтересовани към собствената им съдба.

Но не за това ми е думата. А за скандиранията. Те са два типа – обединяващи и разделящи. „Оставка“, „мафия“, „мутрите вън“ крещяхме всички. На „кой не скача е червен“ изпадах в чуденка. „Левски“ е моят отбор. Може да вкара и двата гола за 1:1, може да изпуснахме и двете титли тази година, но пак си е мой. Значи трябва да скачам!

Скандирането обаче нямаше футболен смисъл. Като човек ляв – със социалдемократични възгледи, то беше и срещу мен. Ама защо?! Та това правителство е дясно! Орешарски е стар син кадър – зам. министър на финансите на Костов. Стоянович също е със СДС корен, продължава в „Гергьовден“. Последно е другарувал с Кунева.

Да припомня част от изявите на Мартин Захариев – понастоящем депутат от Коалиция за България. Издаването на Плейбой е само жълт щрих в неговата биография, поради това – маловажен. Политическите му лъкатушения заслужават интерес – започва от СДС и Костов. Следват НДСВ, Бойко Борисов, Слави Бинев. След като гласува „за“ кандидатурата на Пеевски, започна да обикаля медиите, за да разкаже колко е „фрустриран“ от това предложение. Гьонсурат! Познат с антикомунистическите си възгласи син наглец! Е, той няма да се засегне от „червени боклуци“.

Друг хамелеон е Евгений Дайнов – една от сините икони. Демократ, антикомунист, дрън-дрън… Същият, който в началото на януари 2011г. в статия заяви, че критикуващите Борисов избиват комплекси, а няколко месеца по-късно обясняваше каква мутра е Борисов и колко безценен европеец – Станишев. Благодарение и на неговите платени с моникови пари позиции това правителство се закрепи. И той няма да се засегне от „червени боклуци“.

В същия дух мога да продължа много дълго. Правителството, начело с премиера, е дясно и синьо. И по бранд, и по убеждения – одобрителните изказвания на десни икономисти и разочаровани сини симпатизанти са безспорно доказателство за това.

Posleden_DANSНа протеста имаше леви, десни, зелени, националисти. Той беше в защита на демокрацията и срещу мутризацията – общи цели за всички, които приемат, че първо трябва да се освободим от олигархията, а след това да се делим според степента на социалната си и еко- чувствителност.

Нека останем заедно. Нека премахнем яркия символ на медийна и силова концентрация. А това няма да е лесно. Станишев е крайно арогантен, нагъл и безочлив тип. Той еднолично налага решения в БСП от години – с апаратни хватки, с потресаваща наглост и без грам желание да се вслуша в различно мнение. В момента тече кампания по убеждаване в изключителните качества на Пеевски. Всички защитници на олигархията трябва да знаят, че Гугъл помни и не прощава!

Не очаквам в опиянението на протеста всички тези мисли да минат през главите на хората. Разбирам и че лозунгите се ползват от години – в политически и футболен аспект. Но те поставят невидима разделителна линия на площада. А тя ни прави по-слаби.

Коментари

коментара