Kalin_Purvanov_2В разломния 14 юни 2013 г. група млади социалисти са събрани на политическо обучение в един от черноморските ни курорти. Вечерта обсъждат на маса горещите политически новини. Естествено, тема № 1 е току-що направеният избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но още е пресен и конфузът с оттеглената кандидатура на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране след разкрития, че е забъркан в усвояването на несебърските дюни. Школниците са объркани, чуват се и предпазливи критики към партийното ръководство, когато млад общински съветник от Царево втрещява присъстващите с изказване: „Че какво му е толкова на архитект Тихолов? Още през 90-те години идваше с такива коли, каквито даже мутрите нямаха. Той много добре знае как се правят нещата!”…

 

Творчеството на арх. Тихолов безспорно е на почит и сред други функционери на социалистическата партия. Такъв е например бившият юрисконсулт на община Царево при управлението на Петко Арнаудов – адвокат Евгений Мосинов, който в последно време се издигна до председател на залиняващата организация на БСП в Бургас.  Видно място в тази компания се полага и на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Още при управлението на тройната коалиция той беше нарочен от природозащитници за „таран на проекта” на Общия устройствен план на Царево, заради който впоследствие Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. След като Георгиев се настани на същия пост и при „експертния” кабинет „Орешарски”, за наблюдаващите ресора стана ясно, че обещанията на БСП за национален парк „Българско черноморие” са предизборен фишек и че всичко в тази област ще си тече по старому като в златното време на „заменките”  – атаки към защитените територии, боричкания за апетитни парцели, спекулации със земи, бъркане на бетон. Така че за никого не бе изненада новината, че в предпразничната суматоха на декември 2013 г. Георгиев е внесъл отново в съда бутафорна екологична оценка, изготвена на коляно преди 5 години, с която се дава път на новия устройствен план на община Царево.

 

Впрочем, МОСВ е единственото министерство, в което БСП върна и двамата си зам.-министри от мандата 2005-2009 г., въпреки негласната инструкция на централата кадровите назначения да се правят така, че да не бият на очи директните аналогии с тройната коалиция. Съпартийци на Георгиев недоумяват с какво толкова е заслужил поста си отново, след като в опозиционния период на партията видимо не е проявявал никаква активност. Като бивш зам.-министър и познавач на материята от него се очаквало да громи политиката на ГЕРБ в ресора, но той се задоволявал само с мълчаливо присъствие в Съвета по екология към НС на БСП, неизменно стиснал кожената си чанта.

Чавдар Георгиев - зам.-министър на МОСВ

Чавдар Георгиев – зам.-министър на МОСВ

Именно като „човека с чантата” го познават негови другари от екологичната комисия на партията. Като такъв си го спомнят и дългогодишни парламентарни репортери. Честа гледка в кулоарите на 36-то Народно събрание е след достолепната осанка на председателя Благовест Сендов да пъплят приведени под тежестта на папките двамата му „оръженосци”. Главният секретар Красимир Стоянов мъкне чантата на Сендов, а заместник-главният секретар Чавдар Георгиев разнася чантата на Стоянов…

 

52-годишният вече функционер явно е от специална порода особено ценни кадри, щом оттогава неизменно присъства в Националния съвет на БСП, без да си е отворил устата. Поне такива са впечатленията на дългогодишни членове на органа, които се затрудняват да си спомнят някоя позиция на Георгиев, камо ли изказване, което да ги е впечатлило. По всяка вероятност името му е фигурирало в прословутите конгресни листчета, свеждани от ръководството към делегатите чрез партийния апарат, за да се осигури избора на лоялни и заслужили кадри, които обаче не са особено популярни сред актива.

 

Голф комплекси окупират брега. Заниманието за богаташи лобира и за държавна подкрепа.

Голф комплекси окупират брега. Заниманието за богаташи лобира и за държавна подкрепа.

Видно от бизнес-съдружията на Георгиев, има немалко причини той да бъде така грижливо отглеждан от партията си. В сдружение „Пар тий голф клуб” зам.-министърът участва заедно с управляващия мощната строителна фирма „Балканстрой” Николай Калоянов, с близкия до рекламния бос Красимир Гергов предприемач Андрей Русинов и с небезизвестния бивш собственик на „Кремиковци” и „Горубсо” Валентин Захариев, както и с доскорошната му дясна ръка Роберто Младенов. Георгиев и Русинов са в управлението и на фондация „Българска голф асоциация”, където си партнират със Силва Дюкенджиева – член на ЦИК от квотата на БСП и юрист в президентството по времето на Георги Първанов. Георгиев е бил собственик и в „Голф и СПА-България” ООД, но фирмата е прекратила дейността си. На многобройните въпроси за конфликт на интереси, свързани с предвиждания голф-коплекс в Природен парк „Странджа”, зам.-министърът винаги е отговарял, че не вижда нищо нередно, понеже „Пар тий голф клуб” и „Българска голф асоциация” не са търговски дружества, а организации в обществена полза за насърчаване на спорта. Нещо повече – Георгиев е автор на предложение държавата да подпомага детския голф, така както се грижи за футбола и за баскетбола.

 

Екологът на БСП е участвал и в няколко дружества с приставката „еко-”, в които обаче става дума главно за бизнес. Непосредствено преди да се върне в изпълнителната власт е напуснал ”Екотехноцентър-пром”, където си е партнирал с известния в Северозапада бизнесмен Пламен Младенов, сочен за един от спонсорите на партията. Между двата си мандата Чавдар Георгиев е успял да влезе и в бизнеса със зелената енергия посредством еднолично притежаваната от него „Прайм енерджи системс” (бивша „Болкан солар системс”) с предмет на дейност проектиране, изграждане, инженеринг, поддръжка и експлоатация на съоръжения за ВЕИ. В Консултантска къща „Право и бизнес” юристът отдавна се е освободил от дела си в полза на семейството на небезизвестния ексдепутат от БСП Златимир Орсов.

 

Хоноруваният преподавател по екологично право в СУ и ВТУ Чавдар Георгиев е съдружник и във фондация „Екофонд” заедно с бившия главен прокурор Борис Велчев. Пак с него си е партнирал и в заличената вече „Българска асоциация за защита на финансовите интереси на Европейския съюз”, чийто състав я доближава повече до представата за кантора за набиране на юридически кадри за Георги Първанов. Освен Велчев и Георгиев, асоциацията е била ръководена от Цветан Сивков – бивш секретар по юридическите въпроси на бившия президент и Сашо Пенов – бивш председател на правния му съвет. Самият Чавдар Георгиев е бивш юридически съветник на Първанов в първия му мандат. След като БСП губи изборите през 2009 г., зам.-министърът на екологията веднага е върнат на работа в президентството, където е секретар, а в последната година и председател на правния съвет.

 

С поведението си по казуса „Странджа” в сегашния деликатен политически момент, Георгиев направи на БСП това, което и Георги Първанов не може да й направи – даде нов повод на заглъхващите улични протести. Природозащитници от разни организации и активни граждани  блокираха основни пътни артерии в столицата, а партия „Зелените”, която още ближе рани от злополучното си пребиваване в Реформаторския блок, отново си намери кауза с висока обществена подкрепа. Ето още една заслуга към левицата на нейния „заслужил” кадър!

 

Природозащитната общност трябва да остане нащрек и след обещанията на стреснатите от протеста управляващи, че в Странджа няма да се строи незаконно (а законно дали ще се прави?). Внимание – Чавдар Георгиев продължава да бъде зам.-министър на екологията! Докато някои носят Странджа в сърцето си, друг продължава да я носи в чантата си.

Коментари

коментара