Сайтът на британския вестник „Гардиън“ публикува съобщение за жеста на солидарност. То беше разпространено и от Europe says OXI“ – фейсбук страницата, която миналата година следеше и отразяваше протестите в подкрепа на гръцката съпротива срещу издевателствата на Тройката.

 

Greece_Fut

 

• Всички 22-ма играчи запазиха мълчание преди АЕЛ Лариса – Ахарнайкос

• Клубовете се обявиха срещу „бруталното безразличие на ЕС и Турция“ към бежанската криза

 

Мач от втора дивизия на гръцкото първенство по футбол започна със закъснение в петък, когато играчите проведоха седящ протест срещу нарастващия брой смъртни случаи на мигранти, опитващи се да прекосят Егейско море.

Жестът на солидарност беше демонстриран преди мача между АЕЛ Лариса и Ахарнайкос в Лариса, град в областта Тесалия.

При започването на мача всички 22-ма играчи плюс треньорите и резервите седнаха на земята за две минути, за да покажат уважението си към стотиците бежанци, които изгубиха живота си, опитвайки се да избягат от конфликт или преследване в страни като Сирия или Ирак.

Съобщението по клубната озвучителна система звучеше така: „Администрацията на АЕЛ, треньорите и играчите ще запазят мълчание за две минути веднага след началото на мача в памет на стотиците деца, които продължават да губят своя живот ежедневно в Егейско море поради бруталното безразличие на ЕС и Турция.

Играчите на АЕЛ ще протестират като седят на земята две минути в опит да накарат властите да мобилизират всички тези, които изглежда са станали безчувствени към отвратителните престъпления, които се извършват в Егейско море.“

 

 

Гърция се превърна в основна входна точка за бежанците, които започнаха да пристигат в Европа миналото лято, като много от тях предприеха опасни прекосявания на морето в малки плавателни съдове. Пет деца имаше сред поне 33-мата мигранти, които се удавиха в Егейско море, след като тяхната лодка се преобърна в събота при опита им да преминат от Турция в Гърция.

Жестът идва 24 часа след като Международният олимпийски комитет обяви, че огънят за Олимпийските игри в Рио де Жанейро ще премине през бежанския лагер Елеонас в Атина и бежанец ще бъде сред носителите на олимпийския огън.

 

 

Коментари

коментара