Големият английски кинорежисьор Кен Лоуч, известен със социално ангажираните си и антивоенни филми („Паплач“, „Вятърът в ечемичените полета“, „Казвам се Джо“, „Ирландският път“), носител на награди от фестивалите в Кан и Венеция, наскоро призова във Великобритания да бъде създадена нова лява партия. Според него това е единственият възможен начин за спасяване на малкото останали социални придобивки на хората. Традиционната британска левица, олицетворявана от Лейбъристката партия, отдавна се е изнесла силно вдясно, твърди Кен Лоуч, и затова не може, а и не иска да спре стремежа на неолибералния капитализъм да демонтира окончателно социалната държава.

Разбира се, така е не само във Великобритания. В цяла Европа класическите леви партии отдавна са загубили своята борбеност и е почти невъзможно да бъдат различени от десните си (уж) опоненти. Защо стана така? Защо левицата, някога символ на успешната борба за повече права на обикновените хора, днес лежи безпомощна в прегръдката на корпоративната олигархия?

През последните 30-40 години бяха приложени, най-общо казано, две стратегии за обезсилване на лявото както в политически, така и в интелектуален аспект. Да се спрем първо на политическия. Левите партии бяха буквално засмукани от корпоративния капитализъм. Техните лидери престанаха да говорят за класова борба, права на работниците и създаването на един по-справедлив свят. Вместо това се посветиха основно на козметичните корекции на капитализма, на лифтинга на неговата физиономия, така че той да стане по-привлекателен и за обикновените хора. Прословутитият „трети път“ на лейбъриста Тони Блеър беше точно това. Уж трябваше да доведе до окончателното примиряване на лявото и дясното, а всъщност доведе до обезсилването на политическата левица и до възхода на десните. Влязла във властта, попила всички удоволствия на луксозното съществуване, традиционната левица

се отдаде на безогледното консуматорство,

на шампанското и хайвера и съвсем забрави, че има нископлатени, постоянно експлоатирани работници, чиито интереси би трябвало да защитава. Кой ще ти мисли за работниците, когато предстои Световен икономически форум в Давос, където могат да се завържат много полезни контакти, или когато се очертава поредното участие в левоцентристко правителство, което би могло допълнително да увеличи личното финансово благосъстояние. Да го кажем съвсем брутално и политически некоректно – политическата левица беше купена, тя се продаде като класическа проститутка.

От своя страна интелектуалната левица също претърпя негативна трансформация. Вместо да участва активно в обществения дебат, да дискутира най-тежките проблеми, тя беше затворена или се самозатвори в границите на елитните университетски кампуси, започна да използва неразбираем език и да се занимава с теми, които интересуваха все по-малко хора. Към умните млади хора с леви убеждения представителите на интелектуалния истаблишмънт се обръщаха по следния начин: „О, вие изповядвате леви идеи! Чудесно! Правете академична кариера. Там е най-доброто място за вас. Там истински ще ви оценят. Няма какво да разсъждавате за труд, капитал и други такива скучни теми. Отдайте се на високите литературоведски, културологични и философски размишления.“ И наистина, повечето млади хора с леви възгледи последваха тези съвети. Престанаха да се интересуват от експлоатацията и обедняването, не ги вълнуваше темата за отнемането на социалните придобивки. Всичко това им звучеше остаряло и крайно немодерно. За тях да имаш леви възгледи означаваше да се отдадеш на gay and lesbian studies, на постструктуралистки и деконструктивистки изследвания. И те им се отдадоха безрезервно.

Ето така най-накрая беше постигната мечтата на господстващите класи за хармония и безконфликтност. Политическата левица беше опитомена и престана да говори за кардинални промени и революции. Интелектуалната левица беше натикана в университетското гето, където произвеждаше напълно безопасни за властта дискурси. Безопасността им идваше най-вече от тяхната неразбираемост за 99 процента от населението. Университетската левица се оказа също толкова безсмислена и фалшива, както и хайверната.

Петър Волгин

Това, че голяма част от левите политици и от левите интелектуалци престанаха да се вълнуват от болезнените проблеми на съвременността, не премахна тези въпроси. Безработицата продължи да се увеличава, а заплатите не спираха да намаляват. Качеството на здравеопазването и образованието падаше, а правителствата продължаваха да орязват социалните разходи. Неолиберализмът унищожаваше методично и неотклонно всички права, постигнати в годините след Втората световна война, а класическата левица,  която трябваше да брани постигнатото, я нямаше. И съвсем естествено на освободеното от левите партии място се настаниха други политически формирования. Докато левите интелектуалци деконструираха постмодерните дискурси, играейки си на „Кой е по-по-най-“ с цитати от Фуко, Дерида и Дельоз, а левите политици напредваха по любимия си „трети път“, препивайки с шампанско, на сцената излязоха крайнодесните, националистическите и ксенофобските партии. „Не се страхувайте – успокояваха те безработните и заплашените от съкращения, – не се притеснявайте, че левите ви изоставиха. Ние ще защитим работните ви места и ще се борим против нашествието на глобалния капитал. Единственото, което вие трябва да направите, е да гласувате за нас.“ И хората започнаха да гласуват за тях. За Националния фронт във Франция, за Партията на свободата в Австрия, пак за Партията на свободата, само че в Холандия, за Партията на независимостта във Великобритания, за „Атака“ в България. Защо след най-масовите от дълги години насам социални протести у нас се вдигна рейтингът тъкмо на националистите, а не на класическата левица? Защото страдащите от съкращенията и замразяванията на заплатите и пенсиите българи от собствен опит са научили, че БСП ще защити всеки друг, но не и тях. Да, столетницата ще направи всичко възможно, за да подобри положението на едрия бизнес, но и пръста си няма да мръдне, за да облекчи положението тъкмо на тези, чиито интереси се кълне, че защитава. Тя, разбира се, не е уникална в това отношение. Такива са почти всички традиционни леви партии в Европа – много

мили към богатите и крайно нечувствителни към работниците и пенсионерите.

Затова и призивът на режисьора Кен Лоуч за създаване на една нова левица е толкова актуален. Не само за Великобритания. Защото далеч не само във Великобритания традиционната левица следва сляпо неолибералните указания за тотална приватизация, масово орязване на социалните разходи и намаляване на пенсии и заплати. А светът има нужда от съвсем друга левица. От левица, чиито лидери могат да бъдат видени по-често в компанията на обикновените хора, а не на шикозните партита на глобалната олигархия. От левица, чиито интелектуални вдъхновители ще говорят по-малко за дискурси и повече за правата на хората на наемния труд. Ако левите наистина искат да имат значение през следващите години, трябва да напуснат световните икономически форуми и никога несвършващите университетски семинари. Вместо да стоят там и да подрънкват със стъклените си перли, трябва да се включат в ежедневната борба на хората, които никога не са сигурни дали утре

няма да бъдат уволнени и изхвърлени от жилищата си

заради невъзможност да изплащат кредитите си. Една истинска левица трябва да се бори срещу масово провежданата политика на орязвания, съкращения и безмозъчна финансова строгост. Една истинска левица трябва да обединява експлоатираните работници и служители, стигматизираните от продажните медии безработни, младите, които са изправени пред мъчително търсене на работа и влошаващ се жизнен стандарт, пенсионерите, които няма да имат шанса да прекарат достойно старините си. С помощта на всички тези хора истинската левица има шанс да изтръгне властта от лапите на едрия капитал и да спре ненаситния му стремеж към печалба на всяка цена. Тази истинска левица е длъжна да работи за реабилитирането на държавата на благоденствието, в която хората работеха и срещу труда си получаваха добро заплащане, качествени здравеопазване и образование и достоен живот. После обаче дойде пазарната контрареволюция на неолибералите и унищожи всичко това. Но то може да бъде завоювано отново. Именно от левицата. Защото винаги тя е била силата, която е разбивала  статуквото и е правила света по-добро място за живеене. Обаче истинската левица. Тази на идеите. Другата, изпадналата в консуматорска страст левица, вече я видяхме. За нищо не става.

(в. Преса, печатно издание, брой 114 (465) от 25 април 2013)

Коментари

коментара