Въпроси на сдружение „Солидарна България“ към кандидатите за Европейския парламент

 

Дни преди изборите за нов европейски парламент по традиция в България разговори по същество няма. Докато кандидатите се усмихват на партийни събития и партии организират концерти, гражданите поглеждат все по-скептично към Брюксел. Очакват да видят проекти на алтернативни решения, за да изберат своя представител. Вместо това получават дискусии тип „квартална раздумка“ или надприказване на евробюрократски диалект.

В условията на глобализираща се икономика и все по-голяма зависимост от външни на ЕС икономически и политически сили основен залог на предстоящите избори е Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа /TTIP/. За съжаление тайните преговори по този договор, непрозрачните процедури и неясните ефекти от приемането му не будят интерес нито сред правителството, нито сред еврокандидатстващата група. Обществени дебати няма, документи не са публикувани, но изявленията на български и европейски управляващи в подкрепа на TTIP зачестиха. Мъглата, която се стеле над това споразумение, не тревожи ли бъдещите ни представители в Европейския парламент?

Изтеклата информация:

  • Опорни точки на Европейската комисия с конкретни насоки как да се „управлява прозрачността”.
  • ЕК е провела само 8 открити обсъждания с граждански организации и цели 119 закрити срещи с представители на корпорации.
  • Предвижда се ТПТИ да изземва суверенитет, както от отделните държави, така и от ЕС, поставяйки се над разпоредбите на националното и европейското право. Включеният механизъм за защита на инвеститорите /ISDS/ дава възможност на корпорации да съдят държави за планирани, но неполучени печалби.
  • Съществува реален риск под благовидния предлог за уеднаквяване на стандартите от двете страни на океана Европа да отстъпи от високите си изисквания за качество и безопасност на храните, технологиите, защита на потребителите и условията на труд.

След граждански натиск, месеци след началото на преговорите със САЩ, ЕК започна обсъждане по отношение на механизма за защита на инвеститорите. Макар и твърде повърхностен, европейски разговор вече има. Сдружение „Солидарна България“ смята, че българските граждани имат право да знаят какви ще бъдат реакциите на българските евродепутати в следващия парламент по отношение на Трансатлантическото споразумение. Като наши представители ще защитят ли правата ни?

  1. Ще се противопоставят ли на възможността корпорации да съдят европейски държави?
  2. Ще настояват ли САЩ да приеме златните трудови стандарти /право на сдружаване, борба с принудителния труд, антидискриминационни мерки, забрана на детския труд и пр./, които  са приети не само от всички държави-членки на ЕС, но и от всички държави-кандидатки?
  3. Ще изискват ли да бъдат публикувани всички документи като задължително предварително условие за провеждане на прозрачни преговори, преди евентуалното подписване на широкообхватно споразумение като TTIP?

От отговорите на горните три въпроса българските избиратели ще могат да преценят дали кандидатите ни за евродепутати са склонни да отворят вратички за добив на шистов газ, за приемане на АСТА, за внос на хранителни продукти с недоказана безопасност – теми, по които европейските граждани се изказаха еднозначно. Бъдещите ни представители в Европейския парламент ще подкрепят ли договорки, вследствие на които демокрацията не само у нас ще става все по-формална и фасадна? Ще бетонират ли диктата на мегаконцерните над обикновените граждани?

Настояваме за ясни отговори на поставените въпроси от страна на партиите и независимите кандидати. Отношението на партиите, не на отделните кандидати в листите, към Трансатлантическото споразумение е важно, тъй като различните представители гласуват съобразно решенията на партията, която представляват.

Седмица преди провеждането на изборите /17 май/ сдружение „Солидарна България“ ще публикува техните отговори на поставените въпроси. Българските избиратели трябва да знаят за каква политика, не за коя абревиатура, гласуват.

 

Въпросите са изпратени на:
Национална гражданска инициатива АБВ, ПП Българската левица, Виктор Папазов – независим кандидат, ПП ГЕРБ, ПП Глас народен, ДПС, Зелена партия, ПП Зелените, БСП, Партия на зелените, ПП Синьо единство, Християндемократическа партия на България, Реформаторски блок, НДСВ, Румяна Угърчинска – независим кандидат.

Коментари

коментара