ttip_myths

Корицата на официална брошура на Европейската комисия, в която комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом „разбива“ митове за ТПТИ и обещава, че стандартите няма да се понижат.

 

Георги Христов

Вече три години текат преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, англ. TTIP). През цялото това време неговите опоненти – включително „Солидарна България“ у нас – твърдят, че това е споразумение, което ще донесе на Европа и нейните граждани повече вреди, отколкото ползи. През цялото това време защитниците му – от Европейската комисия през представители на българското правителство до обикновени служители на различни тинк-танкове – ни увещават, че то няма да засегне високите стандарти на Европа в областта на храните, защитата на околната среда, трудовите отношения и т.н. и твърдят, че едни лоши хора разпространяват митове, а всъщност ни чака поредното „светло бъдеще“.

 

Ecuador

Замърсяване на амазонската джунгла – резултат от работата на Шеврон в Еквадор

 

Да, ама не. Колкото и непрозрачен да е процесът на преговори, колкото и потайни да са целите на преговарящите, вече са налице първите разкрития и резултати от ТПТИ. В статия от 26.04 английският ежедневник „Гардиън“ публикува информация, получена чрез заявка за достъп до обществена информация, от която става ясно, че една от най-големите световни петролни фирми „Шеврон“ – позната и в България покрай намеренията си да сондира за шистов газ в Добруджа – е лобирала пред ЕК в ТПТИ да залегне механизъм за защита на чуждестранните инвеститори, познат като ISDS. Според корпорацията: „съществуването на ISDS е важно, защото действа като спирачка“, а Шеврон го е ползвала само веднъж, срещу Еквадор. Всъщност казват, че само заплахата от завеждане на дело за милиони, дори милиарди, долари е достатъчна, за да спре правителствата да предприемат мерки в защита на гражданите си, които може да не са в интерес на инвеститори като гореспоменатия. Това е една от заплахите, за които от самото начало алармират милионите европейски граждани и хилядите организации, участващи в кампанията STOP TTIP. Досега защитниците на ТПТИ отговаряха със спуснати от Европейската комисия опорни точки или омаловажаваха аргументите, като просто ги обявяваха за митове. Най-после имаме първото конкретно доказателство, че митове всъщност се разпространяват от тъкмо от тях.

Междувременно стана ясно и че ЕК, под силен натиск от САЩ, е отложила свое становище по отношение на допустимостта на нови ГМО продукти на европейските пазари. Според сегашното европейско законодателство такива продукти подлежат на сериозни проверки и етикетиране, преди да бъдат допуснати за продажба в рамките на ЕС. Въпросното становище е трябвало да бъде публикувано на 19.11.2015 г., но първо е отложено „до края на годината“, а към момента все още не е налично. Документите, получени от Corporate Europe Observatory, показват, че ЕК е подложена на силен натиск от страна на САЩ, които искат ЕС да свали рестриктивните си стандарти по отношение на ГМО, за да се улесни подписването на ТПТИ и последващото свободно предлагане на американски продукти, вкл. съдържащи ГМО, на европейския пазар. Въпреки всичките си заявки и обещания, че стандартите никога няма да бъдат намалени, ЕК изглежда се поддава на натиска.

Но така или иначе не може да се очаква друго от Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер. Още при стъпването си в длъжност тя обяви план, наречен „По-добра регулация“, чиято самозаявена цел всъщност е премахването на регулации. По-добро заглавие щеше да бъде „Няма регулация, няма проблем“.

Вместо да чакаме поредният „мит“ да се превърне в реалност, Европа трябва категорично да отхвърли такива споразумения като несъвместими с принципите на ЕС. Печалбата на шепа милиардери не може да заплашва нормалния живот и здравето на всички останали.

 

 

Коментари

коментара