Изминали са само три месеца, а вече е почти сигурно, че 2016-а ще бъде най-топлата година, откакто човечеството води метеорологически записи

Андерс Целзий (1701-1744), шведски физик, създател на съвременната температурна скала

Андерс Целзий (1701-1744), шведски физик, създател на съвременната температурна скала

Автор: Том Рандал

Превод: Илиян Станчев

 

Земята се затопля толкова бързо, че изненадва дори климатолозите, които предвиждаха подобно развитие. Миналия март бе най-топлият в 137-годишната история на климатичните измервания, според информация, публикувана от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания. Това е 11-ият поред рекордно горещ месец, което от своя страна предполага, че 2016-а ще бъде третата поред рекордно гореща година.

Да се обявява годината за рекордно гореща след изминали едва три месеца може да изглежда твърде прибързано, но тези три месеца са толкова далеч от нормата, че Гавин Шмид от Института за космически изследвания на НАСА вече го направи. „Изчислих [по-голяма] от 99 процента сигурност, че 2016-а година ще отбележи нов годишен температурен рекорд”, написа Шмид в Туитър миналата седмица, след като НАСА публикува данните. Месец по-рано, след излизането на данните за февруари, Шмид написа просто „Леле!”.

От 1980 г. насам светът отбелязва годишен температурен рекорд приблизително на всеки три години.
А 15 от 16-те най-горещи години откакто се води глобална статистика са от 2000 г. насам.

Новото тази година ще бъде не просто рекорда, но незапомнено силният стартов отскок (вижте анимацията долу за сравнение с динамиката през всички предходни години).

Данните от март идват след отбелязването на най-топлата регистрирана зима. Изчисленията на най-големите мониторингови агенции се различават с малко, но НАСА, Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания и Японската метеорологична служба са на едно мнение, че 2016-а ще бъде без аналог в историята на климатичните измервания.

Публикуваната от НАСА карта по-долу показва как е разпространена топлината по земното кълбо. Най-големите повишения се наблюдават на Северния полюс, където зимните нива на леда отбелязаха най-ниските си стойности за това време на годината. Ледът в Гренландия се е топил толкова бързо, че първоначално учените помислили, че изчисленията им може да са погрешни.

Вероятно една част от всичко това се дължи на чудовищното климатично явление Ел Ниньо в Тихия океан. Но в по-широк план тенденцията е ясна: живеем на планета, която се затопля светкавично, а краят на този процес не се вижда. От 1980 г. насам светът отбелязва годишен температурен рекорд грубо на всеки три години, а 15 от 16-те най-горещи години в историята на климатичните измервания са през XXI в. Сега най-горещата зима отстъпи на най-горещата пролет – и началото на нещо мрачно.
Още за старата вендета между Комин, Ауспух и Въздух, вижте документален филм на Блумбърг с превод на Bulgaria OnAir:

 

 

Източник: Блумбърг – http://www.bloomberg.com/news/features/2016-04-19/earth-s-temperature-just-shattered-the-thermometer

 

Коментари

коментара