Конференция на тема „Лидерство в социалните мрежи” разпали дебати в чайната на ул.”Бенковски” 11 в София. В разгара на протестната събота лидери на мнения във виртуалното пространство обсъждаха има ли йерархия в хоризонталните мрежи, авторитет ли е хейтърът, може ли фейсбук да се окаже котило на нови партии, каква е рецептата за създаване на фейсбук-лидер и какъв е начинът той да прескочи на политическата сцена.

„Докато улицата скандира лозунги, тук ще се опитаме да неутрализираме нездравата екзалтация с трезви мисли”, сподели водещият Иво Христов.

Според проф. Ивайло Дичев „лидерите в социалните мрежи съблазняват с дозирана интимност, семейни снимки и откровения, редувани с политически послания. Но ФБ-мобилизацията е стихийна и нетрайна. Потребителят е винаги на един клик разстояние от exit-стратегията и загърбването на мимолетното вълнение.

Политологът Антоний Тодоров счита, че „близостта в мрежата става устойчива, когато прерасне в реално, лично общуване, но за да повлияе на политиката, тя трябва да приеме и организационни форми. Или да се впише в действащите институции, или да ги промени. Иначе угасва”.

Блогърът Константин Павлов е убеден, че социалните мрежи превърнаха всички в политици и днес старите политици се чувстват като разжалвани генерали, които крачат редом с войниците и отново трябва да заработят пагоните си.

1

„Непокаялият се пънкар” Венцислав Мицов е на мнение, че „политиката вече не е занаят за канцеларски зомбита. Опитът на „Глас народен“ е доказал, че партия може да се роди във ФБ, но за да стане устойчива, трябва да прекрачи извън мрежата.

От сдружение „Солидарна България“ заявиха, че планират и в бъдеще подобни дискусии, „като противоотрова срещу агресивната политическа и медийна манипулация ”.

Пълен запис от разговора ще бъде качен на сайта идните дни.

Дея Йорданова, solidbul.eu

Коментари

коментара