Antibednost

 

 

Шест български неправителствени организации подписаха Манифеста на Европейската анти-бедност мрежа (EAPN) и призоваха кандидатите за депутати в Европейския парламент да се присъединят към документа. Сред подписалите са КТ „Подкрепа”, сдружение „Солидарна България”, движение „Днес”, Съюз на пенсионерите-2004 и Българска асоциация на пенсионерите.

Социалните неравенства са достигнали критични прагове, които са заплаха за единството на Европейския съюз, отбеляза проф. Духомир Минев, председател на Националната анти-бедност мрежа. Според него Манифестът е тест за политиците, в който се предлагат решения за повече хуманност; за предотвратяване загубата на цивилизованост и за реконструкция на политическия процес на вземане на решения в ЕС.

Политиците да спрат да рекламират България като дестинация с най-евтин труд и най-ниски данъци, настоя директорът на Института за социални, икономически и синдикални изследвания към КТ „Подкрепа” Олег Чулев. Той изтъкна, че подобна „реклама” е вричане за бедност в бъдеще време.

Председателят на „Солидарна България” Ваня Григорова окачестви Манифеста като един от малкото опити да се влее смисъл в европейската предизборна кампания, така че хората да се ориентират за каква политика, а не за коя абревиатура гласуват.

В Манифеста се констатира, че поради ниските нива на доверие в Европейския съюз (33%) и още по-ниското доверие към националните правителства (27%) демокрацията може да се окаже големият губещ на изборите за Европейски парламент през 2014 г. Растящите нива на бедност, неравенство и ксенофобия, подхранвани от политиките на държавите – членки за конкурентоспособност и строги икономии, вместо кохезия и преразпределение, правят демокрацията крехка. Въпреки тези реалности ЕAPN счита, че демократично избраните представители са част от решението на проблемите и призовава хората да дадат своя вот на предстоящите избори.

„Няма никакво съмнение, че обществата с по-високо равенство работят по-добре за всеки. Няма нищо чудно в това, че точно тези страни са много по-устойчиви спрямо текущата криза и постигат много по-добри резултати от страните със слаба социална защита”, се казва още в документа. В него се настоява за сключването на Социален пакт за социална Европа, чрез който да се предпазят системите за социална защита от непрекъсната им ерозия; да се прекратят провалените мерки за строги икономии; приоритет на политиките да стане намаляването на неравенствата и бедността чрез данъчна справедливост и прекратяване на данъчните убежища.

 

Пълният текст на Манифеста на EAPN

 

Кандидатите за евродепутати, които приемат, че Социален пакт е една от най-важните цели за социална, солидарна и просперираща Европа, могат да изразят покрепата си като подпишат манифеста и го изпратят на e-mail: perspekt@tradel.net

 

 

Коментари

коментара