– Защо заглъхнаха протестите в България?

– Защото протестът мутира в професионално протестърство. След началото на юли шествията бяха приватизирани от патентованите демократи и ПР-агенциите и се превърнаха в рекламна кампания за прераждане на умрялата синя десница в Реформаторски блок, за групиране на нова десница около президента. Хората усетиха манипулацията и се разотидоха. За финал прегръдката с ГЕРБ при „Голямото посрещане“ през септември зачеркна моралните претенции на протестърите. Винаги казвам едно и също: не се лекуват пороците на олигархичния капитализъм с клетви срещу отдавна умрелия комунизъм. Тъй като и сини, и червени в България са десни, сините залагат на истеричен антикомунизъм, за да се разграничат от своите двойници. А това е абсурдно и връща страната към разломите от 1989-а.

Sedmichen Trud

 

– Наричат вас и единомишлениците ви „новите леви“. Смятате ли се за такива и защо?

– Солидарна България е еднакво критична към всички вляво и вдясно. Брани обществения интерес в медиите, социалните мрежи и по площадите. Така беше с битката срещу ГМО, шистовия газ, апетитите за приватизация на БДЖ, срещу концесиониране на водата от частници. Борим се за обезщетяване на уволнените чрез Гарантирания фонд. Това е класическа левица. Може би нова, но се питам къде е старата?

 

– А къде е наистина?

– 25 години консумира властта, дори когато е в опозиция. Паразитира върху лековерието на симпатизантите си. Няма обществен проект. Раздава подаяния и хрантути елита си. Говоря за хегемона вляво, БСП. АБВ е нейн клонинг.

 

– Защо твърдите, че проблемът на българския преход е в отсъствието на левица? Може би е в отсъствието на гражданско общество?

– И в двете, разбира се. Но левицата е призвана да озаптява пазарните утописти, да се опитва да гарантира равни възможности и социална защита на гражданите. А менте-левицата БСП въведе плоския данък, не обузда банковия грабеж в средата на 90-те, съучаства в криминалната приватизация и допусна драматично социално разслоение. Тя злоупотреби с доверието на избирателите си.

 

– Всъщност можем ли да говорим у нас за автентично ляво и автентично дясно? Не се ли провалиха в еднаква степен и едните, и другите?

– До голяма степен се провалиха, щом днес сме 7 милиона, с по-ниска продължителност на живота, по-болни и по-необразовани, отколкото преди 25 години. Тук конформистите възкликват: да, но пък сме членове на ЕС. Слаба утеха, при очевидния срив на всички обществени системи: правосъдие, здравеопазване, образование, социална защита. Леви и десни в България споделят обща, далаверистка идеология. Разграничават ги реториката и външните им покровители.

 

– На този фон изпъкват нароилите се напоследък националистически партии. Могат ли те да изтеглят България нагоре, или ще я досъсипят?

Кв. „Захарна фабрика“.

 

-Те са едно от малкото бедствия, които досега си бяхме спестили. Но четвърт век грабеж и поквара нямаше как да не родят и озъбен национализъм. Противоотровата срещу национализма е социалната хармонизация. Работа, сигурност, образование. Българинът не носи бацила на шовинизма, нито е инстинктивен ксенофоб. Но 25 години срив в образованието, безчинства и беднотия го правят податлив на истерични изстъпления.

 

– Що за народ сме, като все гласуваме „на пук“ и си избираме калпави политици?

– Тарикатстващ народ. Преклонява глава пред сабя, снишава се да мине буря и т.н. Мнозина предпочитат 50 лева на ръка пред перспективата да намерят работа. Бързата кражба пред устойчивата, но трудоемка кариера. Голяма част от българите още са в плен на антикомунистическия патос. Вярват на онези, които им внушават, че щом не си с десните, значи си комунист. Лявото за тях е табу. Затова вдясно е навалица. Пак затова и си гоним опашката през дясното рамо.

 

– При сегашната ситуация има ли смисъл от предсрочни избори? Ще се промени ли нещо с тях? Мислите ли, че е възможно в политиката да влязат нови хора и партии?

– За съжаление не и към момента. За избори са готови само традиционните партии (БСП, ГЕРБ, ДПС) и телевизионните шарлатани. Но политическата класа трябва да бъде подменена. Затова считам, че приватизацията на летния бунт от десните бе пагубна. Пасивността на левите, които бързо забравиха скандала Пеевски, също. Но имаше две седмици в края на юни 2013-а, когато всички шествахме обнадеждени из София и за кратко имаше шанс за обновление. Събудените бесове го оглозгаха.

 

– Кой пусна тези бесове?

– Проповедниците на антикомунизма, за да вкарат водата в своята мелница. С което обслужиха и бесепарската върхушка, защото наплашените й избиратели се прибраха обратно в кошарата.

 

– Ще има ли нов балансьор във властта?

– Може би ще има повече от един. Парламентът ще става все по-фрагментиран, докато не се окаже неспособен да излъчи мнозинство. Така загиват много парламентарни републики. Като френската IV Република през 1958-ма.

 

– Как виждате изхода от кризата у нас? Какво мисли по въпроса сдружение Солидарна България?

– Има разни мнения. Но ние залагаме на последователното усилие. Политика се прави не само на избори. Мненията се отстояват всеки ден, хората четат, гледат, чувстват и се променят. Свободните граждани гласуват за ценности, не за клипове. Към тях е насочено усилието ни. Съзнаваме, че са малцинство. Промяната на обществените настроения е времеемко, но градивно начинание.

 

– Издъни ли се ЕС по отношение на Украйна? Какво очаквате да се случи там?

– ЕС катастрофира политически и морално в Украйна в опита си да асоциира страна, в която дори няма проевропейски консенсус. През ноември едва 44% от украинците мечтаеха за членство в ЕС. Европа подкрепи марионетни фигури, превзели властта с отряд щурмоваци. Днес протежетата им безчинстват из Киев, пребиха пред камерите двама кандидат-президенти от Изтока, шефа на националната телевизия, разбиха прокуратурите и полицейските участъци. Всъщност ЕС бе инструментализиран от САЩ, чиято стратегическа цел е да предотврати постсъветското възраждане под формата на митнически съюз. Целта бе постигната. Но цената ще плащат украинците, руснаците и европейците. Вълненията на изток са огледален руски сценарий на разиграното по-рано на Запад от Днепър. Но пак припомням: в тази партия Западът играе с белите фигури. Той подкрепи Евромайдана, с който сам не знае що да стори, от момента, в който той завзе властта в Киев. Днес дори част от армията му обръща гръб. Що за демократична власт е тази, която разчита на паравоенни, крайнодесни групи? С недалновидната си политика ЕС стимулира ръста на западноукраинския, а като реакция и на руския национализъм и на екстремистките партии в самия ЕС. Предстои да видим резултата на евроизборите.

 

– Роден сте в Истанбул, затова не мога да не ви попитам за политическите процеси в съседна Турция. Забраната на социалните мрежи там за какво ви говори?

– Социалните мрежи са враг за всеки автократ. Ердоган ги забрани временно, а сетне триумфира. Изглежда в голямата си част турските избиратели не са склонни да жертват икономическия възход на страната си срещу обещания за повече свобода и по-малко национални свръхамбиции. Това е битова мъдрост, която обаче може да се окаже политическа недалновидност.

 

– Съвременните хора нямат много време за книги, а вие превеждате автори, които искат време не само за прочитане, а и за размисъл. Не ви ли натъжава, че мислим във все по-кратки форми? Ето, първоначалната ни кореспонденция беше с sms-и…

– Краткостта е майка на таланта. Всичко оперативно може да се събере в SMS. Но, признавам, аз съм съзерцателен тип и бих се чувствал у дома си в края на XIX – началото на XX век. Най-пагубното е, че от бързане закърняват някои свойства на сетивата ни. Цели жанрове ще са обречени на прашасване. Спечеленото време често е загуба на качество. Имах намерение за напиша експериментална книга: Сто любими романа, преразказани в туитър-формат, сиреч в рамките на 140 знака. Но не ми остава време за този забавен експеримент. Ако не бъркам, Бегбеде направи вече нещо подобно.

 

– В тази връзка, бихте ли казали нещо на младото технократско поколение?

– Въпросът ме отпраща сред старите, какъвто се надявам все още да не съм. В демографията поколенията са през двадесетина години, в историята са жалонирани от големи събития: войни, революции. Днес дори апликациите за мобилни телефони формират минипоколения със свои навици, език и вкусове. Думата „поколение“ девалвира от свръхупотреба и предлагам да я пенсионираме, за да не ни комплексира.

 

– Какви са амбициите на списание A-specto, което се появи преди месец на пазара?

– Да разбием клишетата. Затова и хората питат за втория брой, който излиза до дни. В A-specto анализираме политиката като сблъсък на сили и идеи, без дежурните предубеждения. Не копираме депешите от агенциите. Пишем на четивен български, не на брюкселски новговор. В новия брой ще четете за Украйна, за приватизирането на войната от частните армии по света, за трансатлантическия договор за свободна търговия, който ще вкара хлорирани пилета и ГМО-царевица в чиниите ни. Прави ми впечатление, че най-усърдно ни коментират нашите опоненти. Радвам се, че ги интригуваме.

 

– Тези неща за хлорираните пилета и ГМО-продуктите звучат страшно, сякаш някой иска да ни няма на този свят. Да не обсъждаме въпроса за световната конспирация, но можем ли да направим нещо срещу всичко това?

– „Конспирационизъм“ е клеймото на невидимата цензура в условията на демокрацията. С него дамгосват неудобните теми. Затова е добре да залагаме на критичното си мислене, дори когато влиза в разрез с официалната истина. Че новите храни ни поболяват и убиват е доказан факт. Достатъчно е да видим бума на алергиите, новите форми на затлъстяване и дори фактът, че колбасите не се развалят със седмици. Логиката на печалбата е пагубна за човека и природата. Нужна е нова потребителска етика.

 

Коментари

коментара