Северната ни съседка отказва да ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС, англ. СЕТА) между ЕС и Канада, което бе сключено през 2014 г. Гневната реакция дойде след като Отава отказа да вдигне визовите изисквания за румънските граждани, а ЕС не подкрепи собствената си държава-членка.

Stop-CETA-2

Румънското Министерство на външните работи публикува становище относно запазването от страна на Канада на визите за румънски граждани и изрази разочарование, че Отава не спазва обещанието си да разреши проблема. Обещание, което е част от Становището след срещата ЕС-Канада от 2014 г.

Канада има безвизов режим с всички държави в ЕС освен Румъния и България.

„В тази ситуация властите ще направят преоценка на отношението си към Канада на европейско ниво, така че визите за румънски граждани да отпаднат“, четем в позицията на румънското външно министерство. Помолен да обясни този текст, представител на румънското правителство, който иска да остане анонимен, каза, че Румъния ще „наложи вето“ на ратификацията на СЕТА. При нормални обстоятелства ратификацията на СЕТА трябва да приключи до края на 2016 или 2017 г. След последните събития обаче Румъния няма да ратифицира споразумението, според EurActiv.

 

Обвинения към Комисията

Румънският представител е изразил и раздразнението си от начина, по който Европейската комисия е реагирала. На 12-ти април колегиума на комисарите се е събрал извънредно във вторник вместо сряда. Тъй като това е последният срок за Комисията да направи конкретно предложение как страните от ЕС да „реагират заедно“, когато трети държави „третират граждани [на ЕС] по различен начин“. Солидарната позиция е изискване според регулациите на ЕС и е нормална реакция, когато една (или какъвто е случаят – две) от държавите-членки са дискриминирани.

Решението на комисарите обаче гласи, че не е възможно да бъде приложена реципрочна мярка за гражданите на Канада и САЩ – последиците ще бъдат много неприятни, според еврочиновниците. Поради което законодателството на ЕС не е възможно да се приложи. „Нашата оценка е, че страните-членки няма да могат да обработят всички заявления за визи в рамките на 90 дни, както гласи визовия кодекс. Освен това такова решение би могло да доведе до спад на туристи от САЩ и Канада“, заявява Комисията.

„Следователно Комисията предлага на Съвета и Парламента да не прилагат законодателството на ЕС“, заявява румънският представител, като добавя, че това се равнява на „измама“. EurActiv се е обърнал към българските власти за тяхната позиция по въпроса. Но изглежда София още не е решила каква позиция да заеме.

 

Още работа за вършене

Според канадският министър на имиграцията Джон Маккалъм, цитиран от Toronto Sun, трябва да се свършат още много неща, преди да се разреши визовият спор между Канада и Европейския съюз. „Не сме предложили пълна отмяна на визите, но  предложихме нещо, което се нарича Канада плюс и дава по-лесен достъп на редовно пътуващи към Канада“, казва Маккалъм. Министърът казва също така, че не се интересува как този спор ще се отрази на СЕТА, тъй като това е отделна тема. Според канадската преса, властите в Отава са наясно, че неразрешеният визов проблем може да накара определени страни-членки да блокират ратификацията на СЕТА.

 

Търговските споразумения

„Солидарна България“ подчертава, че темата за визите наистина е извън търговските споразумения – те имат далеч по-големи пороци, като възможността корпорации да съдят държави, пряка намеса в законодателството на национално и европейско ниво, намаляване на стандартите за безопасност на храни, условия на труд, екологични норми и пр. Но отношението на т.нар. „търговски партньори“ – САЩ и Канада, към държави-членки на ЕС е показателно за това, че те не ни приемат като равнопоставен партньор.

Дискриминационното отношение към българските и румънските граждани е унизително! И е допълнителен аргумент за пълно и безусловно блокиране на търговското споразумение СЕТА. Не може да работим за свободно движение на капитали и същевременно да се съгласяваме с ограничаване на свободното движение на хора. Българското правителство и народни представители са длъжни да защитят гражданите си и да откажат да ратифицират СЕТА.

 

 

Коментари

коментара