„Здравната реформа на Петър Москов е най-слабо мотивираната досега. Става дума за псевдореформа”. Този извод направи бившият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова на кръгла маса „Реформата в здравеопазването – лекарство или отрова”, организирана от сдружение „Солидарна България” и фондация „Фридрих Еберт”.

Според д-р Тодорова предлаганата от Москов реформа не само не решава, но задълбочава проблемите в българското здравеопазване. Тя посочи, че и в момента доболничната помощ не работи, а с въвеждането на двата „пакета” от медицински услуги за пациентите и отмяната на направленията, ресурсът съвсем няма да стига. Румяна Тодорова предупреди, че обещанието на здравния министър НЗОК да покрива на 100% лечението плюс консумативите и помощните средства от първия пакет, е неизпълнимо. Още повече, че и към момента не е ясно кои точно заболявания ще бъдат включени в този първи пакет, който предстои да бъде определен с наредба на министъра. Според твърденията на Москов той ще включва социално-значимите заболявания, но в нормативната уредба няма определение за социално-значими заболявания.

 

Zdravni kasi 2015-3„Редките болести социално-значими ли са? И в кой пакет ще бъдат муковисцидозата или СПИН, например?”, попита д-р Тодорова. И предупреди, че никой частен застраховател няма да иска да поеме скъпото лечение на такива пациенти, ако те изпаднат от приоритетния списък на социално-значимите заболявания.

Закриването на специализираните диспансери също ще има фатални последици, предупреди Тодорова. Вследствие на закриването на кожно-венерическите диспансери в момента в България никой не знае колко са болните от сифилис. Същевременно се раждат деца с вроден сифилис, каза д-р Тодорова.

„Една дума няма в реформата за профилактика. Тя в основния или в допълнителния пакет ще залегне?”, възмути се бившата шефка на НЗОК.

Според д-р Тодорова няма как двете системи – НЗОК и частните здравни застрахователи да си взаимодействат пълноценно, тъй като изповядват различна философия. Ако касата покрива разходите за медицински дейности, то при застрахователните дружества трябва да има щета – т.е. пациентът трябва да е лежал в болница и едва след това дружеството би могло да му върне направените разходи за лечението.

„Разликата между лекарството и отровата е в дозата. Предозирането на реформи в здравеопазването е отрова”, каза д-р Емил Райнов, депутат от БСП.

Според д-р Райнов реформата на Петър Москов има една цел – приватизацията на болници и с нищо няма да подобри достъпа на гражданите до медицински услуги. Той отбеляза, че преди 1989 г. България е била на 7-мо място в света по здравеопазване, докато сега се е сринала  със 70 места надолу в класацията. Според последния доклад на Световната банка само 53% от разходите за здравеопазване се покриват с публични средства, а цели 47% са от джоба на пациентите. В ЕС доплащането не надвишава 20%.

Д-р Райнов цитира шокиращи данни, според които ежегодно в България 4% от хората обедняват заради здравни плащания. Т.е. доходите им падат под линията на бедността, поради необходимостта да си доплащат в болниците. Това е втората основна причина за бедност след безработицата.

 

Zdravni kasi 2015-4Над 2 милиона са по официални данни неосигурените българи към 2013 г. като 1,19 млн. от тях пребивават в чужбина, се посочва в доклада на „Солидарна България”. От останалите 460 хиляди са трайно безработни. На тези хора здравният министър Петър Москов предлага да си възстановят осигурителните права като платят здравните осигуровки за 5 години назад, вместо за 3, както бе досега. „Не е ясно как хора, които досега не са намирали средства да платят по-малко, ще го направят след завишаването на санкцията”, заяви Ваня Григорова, председател на сдружение „Солидарна България”. Тя отбеляза, че няма нищо лошо в съществуването на частни здравноосигурителни фондове, когато са доброволни и допълнителни. В противен случай дружествата се държат безотговорно към здравето на гражданите. Емблематични са проблемите на здравната система в САЩ. Публични признания на служител на частна здравна компания са разкрили как фондовете пестят средства/формират печалби като търсят формални поводи да откажат лечение. Послушните служители получават бонуси, а смъртните случаи поради неоказана лекарска помощ не са рядкост.

Настоящата реформа в здравеопазването и разделянето на медицинските услуги в два пакета представлява една огромна измама, тъй като срещу досегашните вноски ни се предлагат много по-малко услуги, заключи Иво Христов от „Солидарна България”. „Определянето на списъка заболявания от основния пакет в подзаконов акт отваря възможност за всеки следващ министър да ограничава списъка от диагнози и процедури според бюджета, с което обемът от услуги може само да се стопява”, заяви Иво Христов.

Социологът Чавдар Найденов отбеляза, че с трансформирането на медицинската дейност в търговска е отменена изцяло лекарската етика. А ниското заплащане превръща лекарите в лобисти на фармацевтичните компании.

 

 

Коментари

коментара