Размисли по повод последното президентско посещение на Барак Обама на нашия континент

Ейдън О’Брайън

Има ли значение животът на европейците (препратка към името на движението против полицейското насилие „Животът на чернокожите има значение” в САЩ – бел. прев.)? Не и за Обама. Въобще има ли и имаше ли нещо важно за Обама? Неговата Америка изтича в канала. Неговата Европа – също. Разбира се, по различни причини. Той нямаше за цел да раздели Америка, но някак така се получи. След като Уолстрийт му беше приоритет, мексиканската стена сама се построи. Новата Берлинска стена обаче е негова рожба. Тя беше издигната злонамерено. А миналата седмица (16.11.2016 г.) Обама дойде в Европа, за да я целуне за довиждане. Усещането беше като за целувка на смъртта.

Тръмп иска да държи мексиканците вън от Америка. И го осмиват. Обама  иска да държи руснаците вън от Европа. И го аплодират. Особено в Европа. Тръмп отваря голяма уста, Обама устройва голяма война. Но европейците се страхуват от Тръмп. Може би този фетиш към Обама е някакъв странен нагон към смъртта. Или по-скоро показва как суперколонията се подчинява на своя господар – суперсилата. Дори ако той й е заповядал да умре. Което и от двете да е вярно, едно е сигурно: прощалният дар на Обама за Европа е бомба със закъснител. И Европа му благодари за нея!

„Разделяй и владей” е най-старата тактика, а Европа й се върза. Не един, а два пъти. Първия път било като трагедия, казват. Този път (второто пришествие) е просто фарс. Първата Студена война изглеждаше правдоподобно (въпреки че беше измама). Новата Студена война обаче е пълен майтап. Само че никой не се смее. Освен Обама. Той се подсмихва самодоволно. Докато европейските му пешки са смъртно сериозни. Поради което, ако те, европейците, не прекратят участието си в тази игра, скоро ще са мъртви. А Обама ще продължава да се подхилва.

 

Obama

Бомбата със закъснител се състои от две съставни части: първата е Украйна, а втората – Балтийските държави. Има си и резервна част – Полша. При Обама те много скоростно станаха крайно ирационални. Обама ги активира и сега са в готовност да дръпнат детонатора на Третата световна война по всяко време. Тя навярно ще бъде най-кратката война в историята. Поне за този континент, защото ще стане на прах за секунди. Но дали Обама го е грижа? Не. Дали поне на Европа й пука? Не. Тя обожава стоката на Обама. Колкото повече й дава, толкова повече я пуши. Но последвалите халюцинации и паранои са гротескни.

Нищо от казаното от Тръмп дори не се доближава до делата на Обама. Първият иска да арестува, депортира и мрази мексиканците. За сравнение, Обама и европейските му клоуни искат да изтребят руснаците. А се смята, че Тръмп е по-лудият! Що се отнася до Европа, омразата на Обама прави тази на Тръмп да изглежда мила и пухкава. Първата е структурна (политика), докато втората е емоционална (глупост). Нищо чудно, че кандидатът на Обама (Хилари) получи пълната подкрепа на войнолюбския естаблишмънт. Уродливото е, че Европа – мишената на неговата омраза, също подкрепяше неговия кандидат.

Ренци, Меркел, Ципрас, Оланд

Ренци, Меркел, Ципрас, Оланд

Тази Европа, която се подчинява на Обама, е ходещ мъртвец. Тя е лъжата, наречена Европейски съюз, който се сведе до начин за рекетиране на европейските „окаяници” (препратка към казаното от Хилъри Клинтън, че гласуващите за Доналд Тръмп са „окаяници” – бел. прев.). Подобно на кандидата на Обама, ЕС също изгуби връзка с реалността. Той вече не е убедителен – ако въобще някога е бил. Но колкото повече ЕС губи подкрепата на собствените „окаяници”, толкова по-отчаяно се държи за пешовете на Обама. Миналата седмица Меркел, Оланд, Ренци и Ципрас му се поклониха и не се оплакаха от поставената на гърбовете им бомба. Като истински фундаменталисти, те боготворят омразата на Обама. И са готови да станат негови атентатори-самоубийци. Става дума за случай на „След нас, ако ще и потоп“.

Европа може да бъде похарчена – това е доктрината на Обама. Един от главните му европейски агенти, Виктория Нюланд, го каза най-добре през февруари 2014 г., когато инсталираха бомбата със закъснител в Украйна: „Майната му на ЕС!” Фактът, че европейският елит се подчинява на тази доктрина, не я оправдава. Напротив, оправдава точно обратното: съпротива. При всяка възможност. Единственото, което може да обезвреди адската мащина, е отхвърлянето не само на Обама, но и на ЕС. Американският електорат направи първата стъпка към това двойно отхвърляне. На ход е европейският. А изгледите изглеждат добри.

Догодина ще гласуват Франция, Германия, Холандия и може би Италия. Във всяка от тях „окаяници” са мнозинството. Животът на европейците може да няма значение за северноамериканския елит, но има значение за обикновените европейци. И независимо какво казват елитите, не става въпрос за „расизъм”, а за здрав разум. За това, че животите имат значение. Навсякъде. Особено тези на слабите. Тези, които винаги са жертвани във войните. Тези, които Обама жертва в своите войни. Европа не иска да бъде поредната статистика. Нито пък Русия.

Адиос, Обама! И си вземи Европейския съюз и бомбата си със закъснител.

 

Източник: Counterpunch.org
Превод: Илиян Станчев

 

Коментари

коментара