Loga_SB_ok 1 krugЕдно криминално деяние породи политически резонанс. Нападението, при което млада жена бе тежко ранена на работното си място стана повод за нова националистическа треска и отвори трибуните за ксенофобска пропаганда. Активисти на екстремистки партии и организации ескалираха кампанията си за насаждане на настроения срещу бежанците. Последваха и поредица от призиви за въоръжаване и саморазправа с представители на малцинства.

Първите резултати не закъсняха. В неделния ден в центъра на столицата пред очите на 4-годишното му дете е пребит млад мъж от ромски произход, докато е получил гърчове. Извършителите – докарани с автобус младежи, които търсят „нещо мургаво за биене“.
Няколко часа по-късно чернокож мъж е нападнат в автобус 72. Само бързата реакция на шофьора и неколцина от пътниците го е спасила от линч…

Ден след криминалния случай с участието на чужденец наблюдаваме:

1. националисти, които истеризират престъпленията, за да се изстъпят като защитници на жертвите.

2. медии, които се поддават на националистическата истерия и интерпретират криминалните случаи като престъпления с етнически характер, устройвайки рейтингови сблъсъци между говорители на емигранската и националистическата общност.

3. мълчание от страна на управляващите, които ползват националистите като ударен отряд. Да си спомним митингите на ВМРО в деня на костинбродската афера, които бяха част от общия сценарий.

4. сини опозиционери, които още не са се покаяли за коалицията си с легионери, вече четат морал, верни на фарисейската си природа.

Призоваваме:

–          медиите да не се поддават на съблазънта да публикуват скандални заглавия и манипулативни текстове в името на рейтинга.

–          прокуратурата и полицията да положат всички усилия за спазване на закона – кадри от нападението над служителката има, налични са и доказателства за призивите за въоръжаване и саморазправа от страна на партийни лидери и формирования на запалянковци. Всички те – добре познати на органите на реда.

Обществото не бива да попада в клопката на нерационалната омраза. Не чуждите и различните са отговорни за бедността, липсата на работни места и колабиралата икономика. За ерозията на институциите и правовия ред. Единствената правилна реакция е еднозначно осъждане на националистическите изстъпления, натиск към институциите да заловят извършителите на всички прояви на насилие /криминални и националистически/, които се преплитат в една опасна динамика. Държавническа мъдрост от страна на основните партийни говорители и никаква политическа злоупотреба с престъпленията в името на конюнктурни краткосрочни цели.

Коментари

коментара