На 25 юли 2016 г. от 12 ч. на площад „Света Неделя“ 5 ще се проведе протест срещу въвеждането на задължение лекари и фармацевти да изискват пръстов отпечатък от болните, за да им окажат медицинска помощ или да им продадат лекарства.

 

Denica_Staycova

Деница Стайкова

Изненадва ме, че обществото не реагира по-остро на идеята за събиране на пръстови отпечатъци от лекарите – както лични, така и в болници, дори от фармацевти. Това е абсолютна лудост, не се прилага никъде по света. Дори в откровено полицейски държави се правят бази данни с отпечатъците само на хора, които са били задържани във връзка с подозрения в извършване на престъпление. В България, явно болните са  заподозрени, че разхищават държавния бюджет със своите неудачи.

 

Призванието на медицината е да спасява животи, не да мисли как да си подсигури печалба.

Налагало ми се е да се лекувам в няколко други страни – и европейски, и неевропейски. Никой никога не ми е искал биометрични данни, не ме е гледал като потенциален измамник, не ме е притеснявал с нищо. Включително един път, когато си бях забравила европейската здравна карта и се явих на преглед с хвърчащия лист наречен „временно удостоверение“, който едва изкопчих по имейл от българска служителка. Това се случи в Германия, където ми беше оказано пълно съдействие срещу почти никаква идентификация, включително ми предложиха и допълнителни изследвания. Просто ей така. Защото работата на лекарите в нормалните страни не е да следят пациентите си, а да ги лекуват. За това дали си си платил, дали си осигурен, следят други. Но не и лекарите.

 

България бързо, смело и сръчно се превръща в полицейска държава

Как е възможно тази безумна идея да ни се представя от министъра като жизнено важна за българското здравеопазване, за мен е необяснимо. А новината се съобщава като епично достижение на българската държавност и здравеопазване. Не е вярно, че по този начин ще се ограничи източването на пари от болниците чрез фиктивен прием, защото те винаги могат да те приемат за 1 ден, да ти вземат отпечатъка и после да те пратят да се „лекуваш“ вкъщи. Както правят и в момента, но срещу подпис.

Да не говорим, че искат същото да се направи и в аптеки, и при лични лекари. Те пък с какво точно източват касата?!

Как в другите европейски страни получаваш всички услуги на осигурен човек само срещу представяне на здравна карта, която не е биометрична, а е най-обикновена пластмасова карта с име и номер (даже няма чип!), и те нямат проблеми с идентификацията, а в България е нужно да ти вземат отпечатъци, ДНК проба и трима свидетели, за да си вземеш направление за гинеколог?

В нормалните държави никой не те третира като престъпник, за да получиш услуга, която си ЗАПЛАТИЛ. Дори тези, които не са си платили, не се третират като престъпници от лекарите, защото работата на последните е първо и най-вече да лекуват. Нещо повече – тук ти се казва, че ако не дадеш отпечатък, ще те третират като неосигурен. Защо?! Когато ти прибират парите от осигуровки искат ли ти отпечатък, за да са сигурни че плащаш ти? Не.

У нас те карат да си плащаш за неспешни случаи, когато си на почивка в друг ГРАД, а в друга държава цялото ти лечение се поема срещу здравна карта или лист хартия. Как може в собствената си държава да нямаш право да се лекуваш безплатно навсякъде? При положение че здравноосигурителният статус може да се провери за минута.

Хора, осъзнайте се, защото тук изобщо не става въпрос за подобряване на качеството на здравеопазването в България. Става въпрос за напълно неправомерно събиране на биометрични данни и създаване на единно досие на всеки български гражданин включващо здравния му профил. Следващата стъпка вероятно е здравно профилиране и дискриминиране на хронично болните от работодатели и държава. Никъде, повтарям НИКЪДЕ по света това не е официална държавна политика и не се прилага открито и нагло, както е на път да се случи тук. От нас зависи, дали ще окажем съпротива на това безумно решение на министър Москов. Или ще се примирим и ще си носим последствията.

 

П.С. За всеки, който си мисли, че може да има „лична партида“ и да си харчи само каквото си е „спестил“, ще напомня – лечението след една тежка катастрофа, извършването на тежка сърдечна или мозъчна операция, лечението на рак струват стотици хиляди левове. Сума с 5 (пет) нули. Това не е нещо, което някой от нас може да поеме от собствената си партида. Затова здравеопазването ни е солидарно. И ако си мислите, че на вас това няма да се случи, просто предизвиквате съдбата. На всеки може да се случи и именно това е смисълът от солидарното здравеопазване – една трансплантация да не те разори и да те остави на ръба на оцеляването, а напротив да ти даде шанс за нов живот.

 

 

Коментари

коментара