Волен Сидеров започна битката си с „колонизаторите“, като нахлу в рекламното им пространство

 

Planut_SiderovНека признаем първата победа на Сидеров срещу чуждестранните колонизатори. След като не успя да ограничи търговската им територия, националистът нахлу в друго пространство, запазено доскоро само за тях – рекламното. Авторът на план срещу икономическата зависимост и колониалното робство замени стотици пана на чужди хипермаркети, бензиностанции, банки, напитки, чипсове и шоколади с реклама на родна продукция –  собствения си лик и партийната телевизия „Алфа”.

Точно такъв е случаят в блок 698 на централен булевард в столичния комплекс „Люлин”. След приключването на рекламна кампания на верига хипермаркети (упомената изрично от лидера на „Атака” в неговия план като най-агресивно рекламираща се и убиваща българското производство с предлаганите от нея 98% вносни стоки), мегабордът на калкана на сградата зейнал празен. Тъкмо жителите на блока започнали да се притесняват, че заради спада на потреблението и свиването на рекламния пазар ще загубят дребната сума, необходима за текущи ремонти и поддържане на общите части, когато успокоението дошло от „Плана Сидеров”.

Благодарение на фасадата с мегаборда на телевизия „Алфа” в касата на блока продължават да постъпват по 250 лева месечно.

„Като видях кой са ни изтипосали, ми хрумна да поискам допълнителна компенсация от рекламната агенция, с която имаме договор”, шегува се домоуправителката. Ако обитателите на панелката не са във възторг от новия си „съсед”, то е само защото

 

още не могат да

оценят приноса му

 

за задвижването на родната икономика в период на продължаваща рецесия. Лидерът на „Атака” може и да не е внесъл нито един законопроект в този смисъл, но дава пример с конкретни дела. Рекламната му кампания ще продължи до Коледа в цялата страна, а по сметките на PR консултанти – за ангажирането само на едно съоръжение като това в бл. 698 са необходими поне 4000 лв. месечно. От лептата на Сидеров в момента се хранят рекламисти, дизайнери, печатари, дърводелци, шофьори, общи работници.

Volen_reklamaПолзите за местните жители са директни – нощем осветеният лик на Волен цепи мрака и намалява риска от престъпления. Затънало в кал, околоблоковото пространство не навява на патриотични чувства, но с парите от мегаборда в сградата се поддържа модерна система за наблюдение. С обработката на данните, постъпващи от видеокамерата, е ангажиран пенсионер доброволец. Дори и злосторник да проникне във входа, достъпът му до асансьора е преграден. Съоръжението се задвижва само с електронна карта, полагаща се на собствениците.

Ако още се съмнявате в ползите от синтеза на „Плана Сидеров” с родния рекламен бизнес, може да сравните 698 със съседния блок. Двете сгради са слепени една за друга, но № 699 не разполага с мегаборд и обитателите му не ползват подобни екстри. Фасадата на панелката безплатно рекламира СДС-Люлин, чийто клуб е разположен в партера. Счупени прозорци, пожълтели плакати, отпадъци и мазни петна на плочките подсказват, че скоро тук човешки крак не е стъпвал. Чувството е, че си попаднал в политическия ъндърграунд – там, откъдето някога тръгна бившият главен редактор на в. „Демокрация”, за да се превърне в част от истаблишмънта.

Лидерът на „Атака” вече ползва най-модерни средства за комуникация и нищо не напомня за 2005 г., когато нахлу в политиката без присъствие в медиите и социологическите проучвания, с едно предаване по кабеларка, семпли плакатчета и листовки, предавани от ръка на ръка като позиви.

„Рекламата е деликатна форма на пропаганда, създадена от капитализма. Тя създава значения, които нямат пряка връзка нито с реалността, нито с продукта, който се рекламира, като се опитва да създаде

 

различия между принципно

напълно еднакви продукти

 

Всичко това се прави с цел да се стимулират изкуствени желания чрез определена вътрешна организация на думи и образи”, казва британката Джудит Уилямсън, преподавател, семиотик, критик, изследовател на медиите и на масовата култура. Макар чрез думи и образ да търси ярко разграничаване, Сидеров вече слабо се различава от останалия асортимент на политическата витрина. Особено със скъпата и агресивна кампания, с която ни облъчва. Не е ясно какви цели ще постигне с нея, но сигурен изглежда успехът му като антиреклама на иначе европейския подход за държавно финансиране на основните политически сили.

От известно време лидерът на „Атака” се рекламира със стилизиран портрет вместо с автентичния си образ. След безбройни скандали и лъкатушене в политиката желанията на неговите избиратели, изглежда, трябва да бъдат изкуствено стимулирани: не Волен такъв, какъвто е, а какъвто биха искали да бъде – опростен и героичен, лишен от противоречия между думи и дела. Не Волен под масата в отбрана от протестиращи, а Волен като пазач и водач. Но когато кандидат за суперстар се предлага на пазара като супа, рискува да се превърне вместо в икона – в комикс.

„От една страна, наистина съм привърженик на празните пространства, но, от друга, ­ понеже все пак създавам някакво изкуство, ­произвеждам разни боклуци, за да ги поставят хората в онези пространства, които според мен трябва да си остават празни. Иначе казано,

 

помагам на хората да

похабяват пространството 

 

си, въпреки че съкровеното ми желание е да им помогна да го опразнят”, казва Анди Уорхол, най-известният представител на попарта. Та така и с партия „Атака” и нейния лидер – рекламират се като веригите хипермаркети, въпреки че съкровеното им желание е да ни помогнат да се избавим от „икономическите колонизатори”. Между другото наред с етикетите на „Кока-Кола“ и консервираната супа „Кемпбел” сред емблематичните творби на Уорхол са портрети на Мерилин Монро и Мао. Кой знае дали и Сидеров не е бил стилизиран в някое студио между поръчки за реклама на Мара Отварачката и някоя консерва. Искал да му направят попарт, но се получила попара.

Освен културните пластове рекламната кампания на Волен и „Алфа” раздвижва и политическите. В ГЕРБ са нащрек. В появата на Волен върху фасадите кметът на „Люлин” Милко Младенов вижда сигурен знак, че скоро предстои предизборна кампания. А ето и мнението на български дизайнер, работил дълго в чужбина, в отговор на молбата ни да погледне на новия дизайн на жк. „Люлин” през очите на чужденец. Какво ще си помисли, ако види действащ политик представен като легенда върху фасадите на сградите в страна, чийто език не владее? „Първата ми мисъл ще бъде, че в тази държава нещо не е наред с демокрацията…”

 

*От съображения за сигурност на обитателите му номерът на блока не отговаря на действителния.

Коментари

коментара