Loga_SB_ok 1 krugВ съответствие с разпоредбите на устава на СБ отчетът за дейността на сдружението се отнася за периода от февруари 2013 година до днес /22 ноември 2013г./.

Сдружение „Солидарна България” възникна на базата на едноименната ФБ-група, в която се дискутират, критикуват, предлагат решения по политически, социални, обществени теми. То функционира като неправителствена организация и като неформална мрежа от хора със споделени ценности.

1. Като НПО. През март тази година сдружението бе пререгистрирано в юридическо лице с нестопанска цел осъществяващо дейност в oбществена полза във връзка с решението да кандидатстваме с проект по Финансовия механизъм на ЕИП с идеята да направим проучване на общинската жилищна политика в страната и препоръките ни да бъдат популяризирани сред упълномощените да вземат решение по темата институции. Наш партньор в този проект беше Асоциацията на общинските съветници. За съжаление проектът не беше одобрен.

Депозирахме становище на сдружението относно идеите за отмяна на субсидиите за извънпарламентарните партии. В парламента позицията бе изпратена на председателя на НС, парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС, ГЕРБ.

Сдружението съвместно с партия „Българската левица“ за поредна година заяви официално позицията си срещу провеждането на Луковмарш. Тя бе внесена в СО и адресирана до кмета г-жа Фандъкова. Изпратена бе в електронен вариант и на Омбудсмана на Република България.

Предложихме мерки за овладяване и коригиране на спекулативните сметки за електроенергия, становището е входирано с добавена подкрепа от организациите в Столичен граждански съвет. Вх№ 61-00-8 / 28.02.2013

Сдружението взе участие в дебата за възможностите за защита на трудовите възнаграждения на служители на фирми изпаднали в несъстоятелност. Изпратихме становище относно предложените и впоследствие приети поправки в свързания с това закон. Внесохме наши предложения, които реално да отключат фонда, за да осигури работеща защита за трудещите се. Участвахме в дискусията в Комисията по труд и социална политика към НС. Предложенията бяха предоставени и на НОИ.

Солидарна България изрази опасенията си относно замислената отмяна на възможността Агенцията по приватизация да учредява законна ипотека или налага обезпечителни мерки на приватизирани предприятия, чиито собственици не изпълняват договора за придобиване на компаниите. Получихме отговор от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева.

Сдружението се включи в общественото обсъждане на проекта на споразумението с ЕС за следващия програмен период. Документът е изцяло подчинен на тенденциите за орязване на разходите в и така недофинансираните публични сектори, маркира замислени поредица реверанси към бизнеса и повишава изискванията за гъвкавост, квалификация, мобилност на гражданите. На насрочената ни от служители на Министерски съвет среща конкретни отговори мотивиращи този дух на споразумението не получихме. Без обосновка остана и обещаната в документа за партньорство приватизация на БДЖ, както и аутсорсването на административни дейности към бизнес структури.

Аргументирахме нуждата от парламентарен въпрос по отношение на задълженията на държавата към „Български пощи“. Исканията ни са министърът да отговори от трибуната на Народното събрание ясно и недвусмислено дали има намерение за приватизация. На второ място ще бъдат ли изплатени дължимите и потвърдени след одит компенсации на „Български пощи“, които за 2011г. са в размер на 22,75 млн. лв. От три седмици административно се бави задаването на заведения в деловодството въпрос.

2. „Солидарна България” съществува активно и като неформална мрежа от хора със споделени ценности. Така тя утвърждава критичния прочит на политическите събития във всекидневните интернет-дебати.

Организацията активно участва във февруарските протести. С поредица статии, изказвания, участия в дебати се опитахме да променим негативните интерпретации от страна на опонентите. Председателят на сдружението Турхан Апдула присъства на събиране на протестиращи, където заяви тезите на сдружението.

Членове на сдружението участваха в организиран протест срещу намеренията за отмяна на мораториума върху проучванията за шистов газ през юни 2013г.

В деня, в който Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС, се присъединихме към призивите за протест с официална позиция на сайта на сдружението solidbul.eu. Ден по-късно реагирахме на скандиранията „червени боклуци“ като опит за политическа приватизация на протеста, която в дългосрочен план се оказа и причина за постепенната демобилизация на гражданската енергия.

Солидарна България критично информираше и подкрепяше ежедневните протести пред МС в първата им фаза, както и протеста пред НДК в деня на провеждането на съвета на ПЕС.
В края на август бяхме потърсени от Протестна мрежа за подкрепа на организираното посрещане на депутатите след лятната отпуска на 4 септември 2013г. Поради отчетливото антикомунистическо и дясно говорене на основни протестни говорители, в комбинация с възкръснали лица от старата десница, на нас ни беше нужен знак, че основното тяло на протеста не е против социалните искания. Предложихме Протестна мрежа да припознае наши позиции и предложения /антимонополни, в защита на трудови права, социални, против криминалната приватизация на основни сектори и др./. Такива, които засягат базата за възникване на олигархията. Срещнахме мълчалив отказ, поради което не подкрепихме протеста в първия работен ден на парламента. Последвалото взаимодействие на Протестна мрежа с Реформаторски блок и ГЕРБ /на 4 септември 2013г/ потвърди правилността на преценката ни.

„Солидарна България” не един път заема позиции в дебатите в българското ляво пространство. Мнения от форума на ФБ-групата бяха обширно цитирани в коментари на в-к „Труд”, „24 часа”, „Сега” и „Дума”.

Членове на „Солидарна България” участваха като представители на сдружението в много публични полемики в практически всички водещи национални медии.

 

От февруари 2013 година до момента:

  1. Сайтът продължи да се развива. От август 2012г. до октомври 2013г. уникалните посещения са 96 600. Не разполагаме с данни за периода преди август 2012г. Като се има предвид, че текстовете в сайта са сериозни, без скандали и жълти забежки, тези посещения са окуражаващи.
  2. „Солидарна България“ реагира на натиска за спешно приемане на Закона за образованието като публикува исканията на инициативен родителски комитет, от които става видно, че лобистите са частни училища и детски градини.
  3. Публикувахме на нашия сайт опровержение на манипулативните и де факто расистки твърдения във водеща медиа, че непълнолетна майка може да получава 1100 лв. месечно. Макар аргументите да идват от Агенцията за социално подпомагане, други медии предпочетоха да не ги популяризират.
  4. Турхан Апдула представи становището на СБ по отношение на приватизацията на водния сектор на пресконференция по темата. Изказахме притесненията си по темата и във филм на австрийската държавна телевизия ORF.
  5. Преди изборите СБ предлагаше анализи на партийните програми, с цел да ориентираме избирателя. Показахме несъстоятелността на паралелното проучване от SORA и последствията от него – загуба на и така ниското доверие в изборите и институциите. Реагирахме в момента, в който беше даден старт на медийната манипулация с неизяснения произход и цел на бюлетините за предстоящите парламентарни избори.
  6. Изказахме съображенията си относно лансираната идея за безусловен базов доход, която цели да премахне изцяло съществуващата социална система.
  7. СБ съвместно със Социален център „Хаспел“ организира акция за събиране на дарения за сирийските бежанци. Събраните помощи бяха раздадени в дома в квартал Враждебна.
  8. Членове на СБ активно аргументираха антисоциалния характер на либерализацията на енергийния сектор в тв предавания и статии и опасностите за потребителите.
  9. Представители на фейсбук групата дискутираха от ценностни позиции теми от дневния ред на обществото в различни медии: БНР „Деконструкция“, в-к „Капитал“, БНТ „Малки истории“, БНТ „Григорови“, в-к „Труд“, в-к „168 часа“, Канал 3, Евроком, в-к „Дума, TV7, БНТ „Панорама“, в-к „24 часа“, “Wiener Zeitung.
  10. Членове на СБ участваха в дискусии: Иво Христов в „Референдум” /БНТ/, Ваня Григорова в „Лявото и дясното в протестите“, организирана от Хаспел и Димо Господинов в „Младежка безработицата“ организирана от Хаспел.

 

„Солидарна България” продължава да се утвърждава като социалнокритична, антирасистка, антифашистка, независима обществена организация, ангажирана с отстояването на социални и екологични каузи. Смятаме, че такива трябва да са позициите на автентичната и перспективна левица.

 

Финансов отчет

Опис на разходите направени от  УС през периода 01.01.2013-31.12.2013г.

 

  Основание: Дата: Сума/лв/:
1. Такса за интернет сайта 04.01.2013

15,75

2. Такса за вписване в БУЛСТАТ регистър 13.03.2013

30,00

3. Такса за банков превод 13.03.2013

2,00

4. Такса за заверка на съдебни решение, ксерокопия-   нотариус 15.03.2013

12,00

5. Нот. заверка на поканата   за ОС 16.09.2013г.

15,60

6. Такса за   вписване на нови обстоятелства 01.11.2013г.

50,00

7. Такса за вписване в БУЛСТАТ регистър 26.11.2013г.

30,00

8. Такса за банков превод 26.11.2013г.

2,00

  Общо  

157,35

 

Всичко: 157,35 лв.

Коментари

коментара