В съответствие с разпоредбите на устава на СБ предлагам на вашето внимание отчет за дейността на сдружението за периода от създаването му до днес.

Сдружение „Солидарна България” възникна на базата на споделените ценности и обменените мнения в рамките на едноименната ФБ-група. Към днешна дата то функционира под различни форми.

  1. Като НПО. В това си качество дейността му е ограничена до изискванията на закона за поддържане на юридическо лице. Основна пречка пред развиването на заложените в него идеи е липсата на финансиране.

За изминалия период Сдружение „Солидарна България” излезе със свои официални позиции: „Срещу освобождаването на ГМО в българската природа”, с „Декларация по повод побоя над граждани от активисти на ВМРО” и подкрепи редом с други организации съвместна протестна декларация „По повод нацисткото шествие в София” /така наречения Луков марш/.

И трите документа бяха широко цитирани в медиите.

Сдружение „Солидарна България” внесе в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и впоследствие в Народното събрание инициатива „Държавата да се намеси в защита на потребителите срещу спекулативно високите цени на sms-и и мобилни разговори”. Същата бе обект на обсъждане от парламентарната комисия, където бе подета и цитирана от депутата от ДСБ Иван Иванов.

Сдружението организира съвместно с г-жа Благовеста Кенарова и г-н Атанас Атанасов конкурс за есе на името на „Солидарна България” сред  децата от ромското малцинство в Ямбол. Същият бе отразен от в-к „Дневник”. Победителите бяха излъчени от жури, състоящо се от журналисти от сдружението.

Сдружение „Солидарна България” подкрепи инициативата на Зелената партия с искане за референдум за връщане на заменките.

Сдружение „Солидарна България” се ангажира с дебата след инцидента в Катуница и последвалото етническо напрежение. Обширно интервю на председателя на сдружението бе публикувано във в-к „Дума”. Журналистите от групата заеха позиции в респективните си медии, които бяха забелязани и цитирани от други медии.

За огласяване на позициите на сдружението „Солидарна България” поддържа два собствени блога в блог.бг и уърдпрес.

 

2.  Освен като НПО, „Солидарна България” съществува активно и като неформална мрежа от хора със споделени ценности. В това си качество тя утвърждава критичния прочит на политическите събития във всекидневните интернет-дебати.

Организационно „Солидарна България” е в основата на създаването на няколко ФБ-групи с висока информационна и мобилизационна стойност.

Първата, „За търговски бойкот на рекламодателите на Биг Брадър”, обедини близо 5 000 потребители и дейността й бе регистрирана от маркетинговите отдели на рекламодателите. Бойкотът бе споменат от Иво Христов при участия в ефира на БНТ /сутрешен блок „Денят започва” и „Референдум”/, БНР – „Хоризонт”, „Дарик” радио, в-к „Гласове” и други медии. Инициативата бе подкрепена и от много видими персони от интелектуалния елит, които не членуват в СБ.

Втората група „Солидарна България против ГМО” обедини над 1500 потребители и функционира активно и до днес. Тя бе част от информационната кампания за вредите от ГМО и инструмент за мобилизация на протестиращи. Известно е, че националната протестна кампания против ГМО, част от която бе и нашето усилие, се увенча с успех.

„Солидарна България” не един път заема позиции в дебатите в българското ляво пространство. Мнения от форума на ФБ-групата бяха обширно цитирани в коментари на в-к „Труд” и „Дума”.

Членове на „Солидарна България” участваха като представители на сдружението в много публични полемики в практически всички водещи национални медии.

„Солидарна България”  участва активно в информационна кампания във ФБ по темата за вредите от шистовия газ като отваряше журналистически трибуни за гражданските говорители по темата. Членове на сдружението подкрепяха с присъствието си всички публичните протести с искане за забрана на опасните технологии за проучване и добив. Ангел Славчев бе обществено припознат като водещ организатор и публичен говорител на анти-шистовите протести.

 

През 2012 година до момента:

1)    Заработи сайтът на сдружението. От август 2012 до края на октомври 2012 уникалните посещения са 7 434. Преди август посещенията не са отчитани.

2)    Внесохме наши становища за Законопроекта за предучилищното и училищното образование в МОМН и Комисията по образование в НС.

3)    На solidbul.eu публикувахме и част от въпросник, който цели промяна на общественото мнение за добива на шистов газ. Разкритието намери отзвук и в други медии.

4)    „Солидарна България“ заедно с партия „Българската левица“ изпрати писмо до ръководството на ПЕС за противоестествените взаимодействия между БСП и крайните националисти.

5)    През август 2012г. сдружението изпрати писмо до НСИ с молба да коригира манипулативно поднесени данни за икономическото състояние на домакинствата. В отговор председателят на НСИ ни увери, че ще преразгледат начина на представяне на статистическата информация.

6)    Участвахме в емблематичните протести на Орлов мост.

В резюме в рамките на отчетния период може да констатираме, че името  на „Солидарна България” бе обществено легитимирано, а политическият й профил бе оформен като социалнокритична, антирасистка, антифашистка, независима обществена организация, ангажирана с отстояването на социални и екологични каузи. Считаме, че тъкмо това е точното позициониране на автентичната и перспективна левица.

Ваня Григорова, председател на Сдружение „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“

Коментари

коментара