Инвестирай! Европейските банки да бъдат наказани с отрицателна лихва за депозити, предлага ЕЦБ

ECBСлед като изчерпа традиционните инструменти за събуждане на икономическия растеж и за увеличаване на инфлацията до 2%, Европейската централна банка обмисля възможността да прибегне до отрицателен лихвен процент или да откупва активите на банките.

„Ако има опасност да не изпълним мисията си през този мандат, ние ще вземем всички мерки, които смятаме за нужни, за да я изпълним. Това е много ясен сигнал.“ – заяви Петер Прает, член на изпълнителното бюро на ЕЦБ пред Уолстрийт джърнъл. .

Негативна лихва върху депозитите, които банките държат в ЕЦБ, означава, че те ще получават по-малка сума от тази, която са внесли. Това е един вид „глоба“ за това, че държат пари на сметка в централната банка. Целта на мярката е да накара банките да помпат повече пари обратно в икономиката, вместо да ги държат  в запас.

„През юли 2012 Датската централна банка въведе отрицателна лихва върху краткосрочните депозити, с цел да стимулира банките да отпускат кредити на реалната икономика, вместо да ги държат на депозит в Централната банка, обясни О

лег Шагов, анализатор от Промсвязбанк, за gazeta.ru.

Съобщението на ЕЦБ е най-новият опит на регулатора да ускори инфлацията, която през октомври спадна до едва 0.7% – много под поставената летва от 2%. Някои от страните на ЕС, които са ударени най-силно от кризата – в т.ч. Гърция, Кипър, Испания – имат нулева или под-нулевата инфлация. А миналата седмица  ЕЦБ сви своята базисната лихва до рекордно ниско ниво от 0.25%.

Друга възможност, която Прает посочва, е ЕЦБ да купува активи от банките, като по този начин намалява цената на заемите за частния сектор. Това наподобява „количественото отхлабване“ (quantative easing), с което в САЩ подобряват основните си показатели.

Анализаторите остават на различно мнение  за резултата от предлаганите мерки. „Трудно е да бъдат разпознати специфичните ефекти от негативните лихви, защото като правило  тази мярка се прилага успоредно с други мерки за стимулиране на икономиката“, казва Иван Фоменко, глава на отдел Дискреционно управление на портфейли в банка Абсолют.

Федералният резерв увеличи своя баланс на 4 трилиона долара, което създава рискове. Не е ясно как ще се освободи от тези активи в бъдеще. Но е трудно да се заключи, че мярката е била от значителна полза за икономиката на САЩ, заявява Олга Беленкая, заместник-директор на аналитичния отдел на Совлинк.

Източник: http://rt.com/business/european-banks-negative-rate-720/

Превод: Чавдар Найденов

Коментари

коментара