Cover_online

 

Копие до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов

 

 

Уважаеми г-н министър,

Преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС официално започнаха от юли 2013 година. В мандата на настоящото българско правителство неколкократно търсихме вашето становище и това на правителството – запознати ли са институциите с процеса на преговорите, с какви предложения и идеи участват в него, как ще защитят интересите на българските граждани и на българската икономика и пр. Питахме кой представлява България в преговорите. Без успех.

Поради липсата на официална позиция по проблема и заради очевидните рискове, които са свързани със споразумението, сдружение „Солидарна България“ изготви доклад за очакваните ефекти от ТПТИ върху българската икономика и социалната сфера. Официалното представяне на доклада се състоя на 24 април 2015 г. и протече при висок интерес от страна на евродепутати, представители на бизнес и граждански сдружения, академични среди и журналисти. Представител на оглавяваното от вас ведомство не забелязахме. Присъстваше пратеник на Министерство на външните работи, но не и на икономиката.

На 26 април, при гостуването си в предаването „Денят на Георги Любенов“ по БНТ, председателят на сдружението г-жа Ваня Григорова връчи копие от доклада на вашия икономически съветник г-н Владимир Каролев с молба да ви го предаде, за да ви подпомогне при формулирането на становища по темата за ТПТИ и при евентуалното  изготвяне на национална позиция, каквато, уви, до момента липсва. Използваме случая  да обърнем внимание върху факта, че на работодателите и на синдикатите до момента не е предоставена никаква официална информация за целите и евентуалните ефекти от споразумението. Те не са на масата за преговори. А по всичко личи, че и българските управляващи нямат представител там.

Реакцията на г-н Каролев беше обичайна за него, но смущаваща за институцията, която представлява. В пороя от крясъци, писъци, жестикулации и квалификации, успяхме да научим, че това не е наша работа, а било въпрос на преговори между Брюксел и САЩ; никой нямал право да му казва „какво да прави и мисли“; тези, които са напечатали доклада ще получат „много поздрави от американското посолство“. Да разбираме ли, че според вашия съветник посолството на САЩ ще санкционира европейски фондации или граждани, които дръзват да анализират готвеното споразумение между ЕС и САЩ?

След предаването вашият представител върна доклада, отказвайки да ви го предаде с думите, че му „дреме на к..а“ какво казваме и пишем ние. Прилагаме негов коментар от личния му профил във Фейсбук, в който с гордост повтаря репликата си. Трудно ни е да си представим, че в някоя друга европейска страна е възможно съветник на министъра на икономиката да заяви подобна позиция и да продължи да заема същия пост повече от 3 минути след излагането й.

 

Status_Karolev_1 - Copy

 

Уважаеми г-н министър,

ако ставаше дума за обикновен гражданин, щяхме да подходим към поведението на г-н Каролев със съжаление, дори може би щяхме да го подпомогнем в намирането на подходяща за състоянията му клинична пътека. Той обаче не представлява само себе си, а и вас, и министерството, което ръководите. Все пак надяваме се, че не г-н Каролев е лицето, което взима окончателните решения, отнасящи се до бъдещето на България и икономиката ни за десетилетия напред.

Във връзка с гореизложеното, отново ви изпращаме доклада на сдружение „Солидарна България“ „Потенциални ефекти за българското общество и икономика от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС“. Надяваме се, че той ще ви подпомогне в работата ви по спешното изработване на балансирана българска позиция, която отразява интересите на страната, на нейните граждани и на отделните икономически сектори.

Ако такава продължи да липсва и вие не реагирате на случилото се, си запазваме правото да считаме „дреме на к..а“ за позиция на Министерство на икономиката, с която ще запознаем българската общественост, а също и нашите национални и международни партньори!

 

 

С уважение:

УС на сдружение „Солидарна България”

 

 

Коментари

коментара