Автомати AK-47, картечници, експлозиви и много други муниции пътуват от Балканите до държави, за които е известно, че снабдяват конфликта в Сирия

 

Orujie1

Бойци на Джабхат-ал-Нусра носят автоматично оръжие придвижвайки се към позициите си по време на офанзива за превземане на Ариха, Сирия, през м. май 2015. Снимка: Аммар Абдуллах, Ройтерс

Иван Ангеловски от Белград, Миранда Патручич от Сараево и Лорънс Марзук от Лондон

 

През последните 4 години източноевропейски страни са разрешили дискретната продажба на оръжие за повече от 1 милиард паунда на страни от Средния изток, за които е известно, че доставят оръжие в Сирия. Хиляди единици автомати като AK-47, снаряди за минохвъргачки, ракетни установки, противотанково оръжие и тежки картечници, се били насочени по нов снабдителен канал за оръжие от Балканите към Арабския полуостров. Според репортерски екип от Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) и Репортерски проект за организираната престъпност и корупцията (OCCRP) подозрението е, че голяма част от оръжието е изпратено в Сирия, за да подклажда 5-годишната гражданска война.

Данните за експорт на оръжие, докладите за идентификационните номера (според идентификационните списъци на ООН за транспорт на опасни вещества, бел. ред.), полетната информация и договорите за оръжие, проучени по време на едногодишното разследване, разкриват как оръжейните доставки от Босна, България, Хърватска, Чешката република, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния са били изпращани на изток. След ескалацията на сирийския конфликт през 2012 г. осемте страни са разрешили експорт на оръжие и боеприпаси за 1.2 милиарда евро за Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция – все ключови оръжейни пазари за войните в Сирия и Йемен. Изглежда, че броят на покупките ескалира като някои от най-големите са били разрешени през 2015 г.

Давани са лицензи за експорт на оръжие въпреки опасенията на експертите и правителствата, че оръжието може да стигне до въоръжената сирийска опозиция, предполагаемо в нарушение на националните, европейските и други международни споразумения. Европейско и централно-европейско оръжие и боеприпаси, идентифицирано на видео записите и снимките, публикувани в социалните медии, в момента се използва от подкрепените от Запада подразделения на Свободната сирийска армия, но така също е в ръцете и на бойците от ислямистките групировки, като Ансар ал-Шам, клонът на ал Кайда Джабхат ал-Нусра, ИД, на частите, които се бият за сирийския президент Башар ал-Асад и на сунитските сили в Йемен. Маркировката на някои боеприпаси, която показва произхода им и датата на производство сочи, че значителни количества са слезли от производствените линии през 2015 г.

В отговор на констатациите на разследването сътрудникът на „Амнести интернешънъл“ по контрола на въоръжението Патрик Уилкън и Бодил Валеро – военна журналистка и репортер в Европейския парламент, коментираха, че поне някои от трансферите са били в нарушение на европейските, международните и националните закони за износ на оръжие. „Доказателствата сочат системно пренасочване на оръжие към въоръжените групировки, обвинени в извършване на сериозни нарушения на човешките права“ – казва Уилкън – „Ако това е вярно, трансферите са незаконни по силата на международните закони и трябва да бъдат прекратени незабавно“.

Началото на търговския маршрут

Снабдителният канал за оръжие е отворен през зимата на 2012 г., когато десетки товарни самолети, натоварени с оръжие и боеприпаси от югославско време, закупени от Саудитска Арабия, започват да напускат Загреб на път за Йордания. Наскоро след това първите снимки на хърватско оръжие идват от Сирия.

Хърватското правителство убедително отрече всякакво участие в доставката на оръжие за Сирия, но Робърт Стивън Форд – посланик на САЩ в Сирия от 2011 до 2014 г., казва, че през 2012 г. Загреб е сключил сделка, която саудитците са субсидирали. Това е само началото. Оръжейните търговци от Източна Европа са закупили активи от собствените си правителства и са посредничили при продажбата на боеприпаси от Украйна и Беларус, като дори са се опитали да получат противотанкови системи съветско производство, закупени от Великобритания.

Orujie2

Представители на Свободната сирийска армия се подготвят за изстрел с миномет. Снимка: Ройтерс

Според BIRN и OCCRP, които цитират национални и европейски доклади за износ на оръжие и правителствени източници, от 2012 г. насам източноевропейските страни са разрешили износ на боеприпаси за Саудитска Арабия на стойност 806 милиона евро. За този период Йордания е получила експортни лицензи на стойност 155 млн., докато ОАЕ са придобили оръжия за 135 млн., а Турция за 87 млн, довеждайки общата сума за тези четири години до почти 1,2 милиарда евро. Секретен документ от ноември 2013 г., с който BIRN и OCCRP са се сдобили, разкрива опасенията на високопоставен служител в Министерството на отбраната на Сърбия, че доставките за Саудитска Арабия могат да бъдат пренасочени към Сирия.

Джеръми Бинни, експерт по оръжията за Средния изток в седмичника „Jane’s Defence“, каза: “Въоръжените сили на Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция по-скоро използват западно пехотно оръжие и боеприпаси, отколкото конструирано по съветско време въоръжение. Следователно изглежда правдоподобно, че големи пратки с военна продукция, придобити от тези страни, са предназначени за съюзниците им в Сирия, Йемен и Либия“.

Оръжията се доставят по въздух и по море. Проследявайки движението на корабите и самолетите, BIRN и OCCRP са успели да проследят потока на доставките в реално време. Подробният анализ на летищните разписания, дневниците на товарните превозвачи и източниците за контрол на въздушното движение помогнаха да се установят категорично почти 70 полета, които с голяма степен на вероятност са пренасяли оръжия за конфликти в Средния Изток през изминалата година.

Товарни полети, които вероятно пренасят оръжие от Балканите до Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ

Orujie3

42 полета от Сърбия; 17 от Словакия; 7 от България – графика на „Гардиън“

Белград, София и Братислава се очертават като основни транспортни възли на въздушния коридор. В отговор на запитване съгласно правото на достъп до обществена информация сръбският орган по въздухоплаване потвърди, че 49 от полетите са пренасяли оръжие.

Полетната статистика на ЕС дава още доказателства за мащаба на операцията. Тя разкрива, че от лятото на 2014 г. насам самолети от България и Словакия са доставили хиляди тонове неидентифициран товар до същите военни бази в Саудитска арабия и ОАЕ, които са засечени от BIRN и OCCRP. Според бившият посланик Форд, оръжието, купено от саудитците, турците, йорданците и ОАЕ за Сирия, се насочва през два секретни командни центъра в Йордания и Турция. След това доставките се транспортират по земя до сирийската граница или се спускат от въздуха от военни самолети. Известно е, че саудитците са спускали муниции с парашути за своите съюзници в Йемен, доставките са включвали автоматично оръжие, което изглежда като сръбско производство. “Всички страни, замесени в подпомагането на въоръжената опозиция, премълчават органа взел последното решение кои групировки в Сирия да получат помощ“, каза Форд.

Известно е, че саудитците и турците са доставили оръжие директно на ислямистките групировки, които не се поддържат от САЩ. Вашингтон също е закупувал и доставял големи количества военна екипировка от Централна и Източна Европа за сирийската опозиция, опитвайки се да се противопостави на разрастването на Ислямска държава. Според американски документи за обществени поръчки и данните от проследяване на кораби, след декември 2015 г. три товарни кораба, поръчани от армията на САЩ за Командването на специалните операции (SOCOM), отговарящо за тайните доставки на оръжие за Сирия, са напуснали черноморските пристанища на Балканите и са отплавали за Близкия изток.

Съгласно документите за материално-техническото снабдяване и данните за проследяване на кораби, около 4,700 тона оръжие, характерно за бившия Варшавския договор, включително тежки картечници, ракетни установки и противотанкови системи, както и куршуми, минохвъргачки, гранати, ракети и други експлозиви, са били доставени от България и Румъния до военните бази в Йордания и Турция. Последният чартърен кораб на САЩ с около 1,700 тона от същите доставки се е отправил от България на 21 юни към неидентифицирано пристанище в Червено море. В свое изявление SOCOM заяви, че „боеприпасите са предназначени да подкрепят Специалните операции и техните мисии по целия свят“. “Ние няма да потвърдим видовете оборудване, което може да се използва за обучение и екипиране на партньорски чуждестранни сили, които подкрепят мисиите на Специалните операции“, казаха още оттам.

Ако четем дребния шрифт

Официални документи, издадени от саудитското Министерство на отбраната на един сръбски търговец на оръжие, както и наборът от тайни договори, с който се сдобиха BIRN и OCCRP, разкриха обхвата на покупките за сирийски бенефициенти. Той се простира от стареещи танкове T-55 и T-72 до милиони бройки боеприпаси, реактивни системи за залпов огън и ракетни установки. Изброеното въоръжение и боеприпасите включват военна техника и изделия от бивша Югославия, Беларус, Украйна и Чешката република, като повечето от тях присъстват в големи количества в Сирия.

Лиценз за експорт, издаден на една словашка фирма през януари 2015 г. й дава право да транспортира хиляди гранатомети, тежки картечници и почти 1 милион куршума на стойност 32 милиона евро. Тези изделия също са произведени в Източна Европа.

На пресконференция през юни сръбският премиер Александър Вучич заяви, че неговата страна не успява да задоволи търсенето на специална продукция, въпреки че е успяла петкратно да увеличи производството си. “За съжаление в някои части на света хората воюват повече от всякога и всичко, което е произведено, където и да било, може да бъде продадено“, посочи той.

Секретността, с която са обгърнати оръжейните сделки, и оскъдната публично достъпна информация означават, че точните изделия, доставени за Средния Изток, често са неизвестни. Но събраните доказателства, включително докладите на ООН и националните доклади за експорт на въоръжение, разкриват, че в голямата си част това е оръжие от времето на Студената война, което не се използва от най-големите купувачи – въоръжените сили на Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ или Турция. Командир от Свободната сирийска армия от Алепо, който пожела да остане анонимен, за да защити безопасността си, каза преди BIRN и OCCRP, че оръжие от Централна и Източна Европа е било разпределено от централно контролирани щабове. „Ние не се интересуваме от страната на произхода, знаем само, че е от Източна Европа“, каза той. Командирът призна, че групировки, които се бият срещу силите на Асад по-трудно получават достъп до оръжие, отколкото ако са срещу Ислямска държава: “Ако кажете, че се биете с ИД, ще получите каквото искате, ако кажете, че се биете срещу режима – никой не се интересува за вас“.

Експерти по търговия с оръжие са заявили пред BIRN и OCCRP, че продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и други страни, които снабдяват сирийските бунтовници, вероятно са в нарушение на националните закони и законите на ЕС, както и на международния Договор за търговия с оръжие. Не съществува обаче ясен механизъм за санкции, по който да се накажат страните, които не спазват тези правно обвързващи споразумения. Бодил Валеро заяви, че страните, които изнасят оръжие от Източна Европа за Саудитска Арабия би трябвало да се срамуват. Според нея, страните-членки на ЕС като Чехия, Словакия, България, Румъния и Хърватска са обвързани с общата позиция на Съюза за износ на оръжие, към която трябва да се придържат и страните кандидатки. Това изисква правителствата да изготвят оценки на риска за вероятността от пренасочване на оръжие към конфликтни зони и недържавни субекти.

“Страните, които продават оръжие на Саудитска Арабия и региона на Средния Изток не провеждат добри оценки на риска и в резултат на това са в нарушение на законите на ЕС и на националните закони“, коментира Валеро и добави: „Аз мисля, че тези страни трябва да бъдат изправени пред Съда на Европейската общност“.

Дарко Кихалич, завеждащ отдела за оръжейните лицензи в хърватското Министерство на икономиката, каза пред BIRN и OCCRP, че Загреб следва правно обвързващата обща позиция на ЕС по въпроса за износа на оръжие и други международни договори. Той отхвърли съобщенията в медиите, които показаха, че хърватско оръжие стига до зони на военни конфликти като каза, че не са доказателство. Запитан дали е наясно, че хърватско оръжие, закупено от Саудитска Арабия, се появява в Сирия, той заяви: „Няма какво повече да проверяваме, щом документът казва, че тяхното Министерство на отбраната или полицията ще го използват и че няма да го препродават или експортират“. „Саудитска Арабия не е включена в „черния списък“, заяви Кихалич. „Има ли злоупотреби?“. „Вероятно има“.

Валеро и Уилкън от „Амнести интернешънъл“ силно се противопоставят на такива аргументи. “Всички тези страни имат ясни правно обвързващи отговорности да спрат трансфера на оръжие за региони, в които има риск то да бъде използвано за сериозни нарушения на човешките права и хуманитарните изисквания и са длъжни да предприемат мерки за предотвратяване пренасочването към неоторизирани крайни потребители“, каза Уилкън. През март Холандия стана първата страна в ЕС, която спря износа на оръжие за Саудитска Арабия, позовавайки се на масовите екзекуции и убийства на цивилно население в Йемен.

 

Източник: Гардиън
Превод Мария Рускова

 

Коментари

коментара