В южния мексикански щат Оахака полицията щурмува позициите на протестиращи учители, а сблъсъците доведоха до смъртта на девет души и до над сто ранени. Democracy Now! интервюира участници в демонстрациите.

 

Снимка: AFP

 

Превод: Илиян Станчев

Ейми Гудман: Нашето шоу завършва в южния мексикански щат Оахака, където тази седмица полицията атакува учители, като сблъсъците доведоха до смъртта на поне осем души, а над сто са ранени. Това се случи в неделя в общността Ночихтлан, където педагозите издигнаха барикади в знак на протест срещу неолибералните образователни реформи и арестите на двама лидери на учителския профсъюз миналата седмица – според тях, по изфабрикувани обвинения. Кореспондентът на „Демокрация сега!” Андалусия Нол пристигна там, за да разговаря с оцелелите от нападението. Ето какво каза един от учителите, който не пожела да сподели името си от съображения за сигурност.

Учител от Ночихтлан: Нападнаха ни веднага, щом пристигнаха. А ние бяхме много малко. Разбягахме се. Щурмуваха веднага, без да ни предупредят. Безсилните медии казаха, че полицията не е стреляла… Според нас стреляха откъм магазина за гуми. Ние се пазихме отпред. Не знаем със сигурност откъде дойдоха изстрелите, но разбрахме, че щом са заели такива позиции, значи се целят в нас. Вече знаем и защо. Изстрелите дойдоха от там, не точно отпред.

Ще останем тук, докато правителството не се съгласи да преговаря. Ако утре диалогът започне, конфликтът приключва. Губернаторът иска някаква образователна реформа, а ние искаме такава промяна, от каквато се нуждаят хората. Нуждаем се от много неща в нашите общности. Как се справят децата? Те не могат да ходят на училище, за да учат, защото мислят само за храна, не се хранят добре. А и никой не може да учи, ако не се е наспал добре или е вървял с километри, за да стигне до училище. Правителството трябва да види тези неща от първа ръка. Докато няма диалог, ние няма да спрем протестите за промени, от каквито се нуждаем. И кой ще възкреси мъртвите? Диалогът няма да го направи. А пък арестуваните не са само пет или десет души, а хиляди.

 

Ейми Гудман: За да разберем повече за протестите в Оахака, Мексико, се обърнахме към Густаво Естева, основател на проекта Универсидад де ла Тиера в Оахака, автор на много книги, включително „Нови форми на революцията”. Густаво има и своя колонка във вестник „Ла Джорнада”. Густаво, моля те, обясни ни в оставащите ни две минути какво се случи през седмицата.

Густаво Естева: Първо, имаше кървав сблъсък. Според оповестената информация има 9 убити, 23 изчезнали, поне 21 арестувани, 45 в болница, над 100 ранени. Тази жестока битка бе очаквана, но сме изненадани и не можем да повярваме, че властите следват буквално сценария отпреди 10 години – първата учителска мобилизацията, разполагането на полицейските части, репресиите. Това е тежък и сложен конфликт, той не започва в Оахака. Води се в Колумбия, Бразилия, Чили, САЩ – навсякъде. Борбата на учителите е в цял свят. Днес воюваме, за да заявим твърдо, че не приемаме такъв тип образование. В сегашния си вид то представлява един безполезен набор от инструкции. Ние искаме истинско образование и имаме план за него – можем да предложим алтернатива. Казваме твърдо „не” на т.нар. структурни реформи, които в общи линии представляват просто смяна на собствеността. Те разпродават нашата земя, нашата територия. И хората се съпротивляват. Ние се присъединяваме към тяхната борба.

Ейми Гудман: Густаво, разбирам, че губернаторът е наредил на полицията да открие огън, докато е бил на сватба в същото време?

Густаво Естева: Да, тогава е празнувал. Поискал е намеса на федералната полиция. Тези, които стреляха, не са само от щатската полиция, но и от федералната. Това бе съвместна операция.

Ейми Гудман: Остават ни 20 секунди. Какво е положението в момента?

Густаво Естева: Имаме въведен полицейски час в Ночихтлан. В момента няма конкретни действия, очакваме следващия етап от битката. Това е само началото на войната – война срещу нас, война за нашата територия.

 

 

 

Коментари

коментара