Павлина Делчева коментира част от публикациите, които бяха посветени на „идеята“ за повече вноски в частните пенсионни фондове, за сметка на солидарния фонд в НОИ

 

Случайно попаднах на в-к „Труд“. Икономисти плашат младите, че няма да имат пенсии, защото ще изплащат тези на родителите си. Предупреждават ги да спестяват, за да имат – цитирам: „достойни старини“. По тази „мисъл“ имам няколко питания:

  1. Като са толкова загрижени за днешните млади (защото старите не са хора), то защо си затварят очите, че повечето (ако ли не 80%) от българските фирми осигуряват служителите си на минимална работна заплата, лъжейки ги, че за компенсация им дават повече пари? Направете сравнение между заплатите и осигуровките на голяма част от чуждестранните фирми у нас и ще се убедите. Настоящите и бъдещите пенсионери са толкова далеч от „достойни“ старини, та се налага настоящите млади да им помагат.
  2. Как младите да спестяват, когато сегашните заплати не им стигат за „достойно настояще“, пък камо ли да мислят за „достойно“ далечно бъдеще. Пък и я си признайте, вие като сте били млади, вярвали ли сте, че ще доживеете до пенсия?
  3. Даже да приемем, че днешните млади печелят достатъчно и отделят пари за „достойни старини“, доколко могат да бъдат сигурни, че парите им няма да се обезценят или даже да се изпарят? Имаме горчиви спомени от фалирали банки и приватизационни фондове.

 

Така че какво цели тази, а и други публикации в последно време:

  • да запуши устата на старите – „вижте колко тежите на децата си!“, като че ли те и без това не страдат от гузност;
  • да накара младите да не мислят за пенсия – „веднъж се живее“;
  • да насочи едни евентуални спестявания в частни банки и фондове (то държавни има ли?);
  • да улесни работодателите (българските) да не осигуряват работниците си;
  • да създава фонов шум, та и младите и старите да не обръщат внимание на батака, в който сме затънали?

Нека всеки да си отговори сам. От „Труд“ и другите истина не чакайте.

 

Бел.ред.: В началото на месец март 2018 г. множество печатни и електронни медии отразиха представена им идея за минимизиране на проблемите в пенсионната система, чрез цялостно преминаване към осигуряване в частни пенсионни фондове. Идеята, разбира се, не е нова. И със сигурност правителството би се отървало от грижата за възрастните български граждани. Ако частните пенсионни фондове вече не бяха доказали, че не са никаква алтернатива на първия стълб. Напротив, данните доказват само и единствено, че те паразитират върху труда на осигурените лица, без да гарантират бъдещето им.

Впрочем вече законово е регламентирано, че пенсионните фондове трябва ясно да посочват, че не гарантират положителна доходност и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните партиди средства!

В тази ситуация на частните пенсионни дружества им остава само възможността да плащат на псевдоикономисти (голямата част от тези лица дори нямат икономическо образование) за разпространение на „нови идеи“, с които се опитват да продължат дългогодишната заблуда за магическия втори стълб.

 

Коментари

коментара