Освободете бизнеса от административни тежести, приватизирайте болници, затваряйте училища, намалете данъците и заплатите. Не останаха хора? Ще внесем!

 

Ваня Григорова

Мелница в Плевенско търси двама черноработници. Твърди, че не може да намери, затова настоява да ползва труда на двама молдовски граждани. За изпълнението на трудовите задължения не е нужна никаква квалификация, кандидатът трябва да има само достатъчно физическа сила, за да пълни и пренася 50-килограмови чували с брашно. Работодателят първо твърди, че не е имало нито един желаещ да заеме свободните работни места, което не звучи достоверно в Северозападния район, където безработицата е почти два пъти над средната за страната. Впоследствие се оказва, че кандидатите не са били удовлетворени от условията на труд и предлаганата заплата…

 

Кандидати за работа

След допълнително проучване става ясно, че всъщност десетина безработни са се опитали да получат работата. Но това е било невъзможно без полагане на допълнителни усилия и средства от страна на предприемача.

  1. Хора в предпенсионна възраст. В общия случай това са изтощени и амортизирани безработни, които не могат да се преквалифицират в професори, за да работят на бюро, а нямат физическа възможност за тежка работа. Пренасянето по няколко тона товари на ден е невъзможно за човек в края на трудовия му живот. А с увеличаването на пенсионната възраст пенсионирането става все по-трудно. 43% от регистрираните безработни в област Плевен са на възраст над 50 години.
  1. Хора с увреждания. Част от кандидатите за мелничари са били с ментални дефицити и ръководството на фирмата не е имало желание да ги наеме, въпреки че практиката показва, че в много случаи те работят не по-лошо от други работници. Тъй като нямаме информация в какво точно са се изразявали психическите увреждания, допускаме, че наистина тези кандидати не са били годни да изпълняват поставяните им трудови задачи. В такъв случай идва логичният въпрос: Защо тези хора не са обгрижени, а се налага да работят, за да живеят? Защото няма домове за психично болни с нормални условия за живот, поради свиването на здравните и социални публични бюджети! Защото последните правителства се стремят да орежат инвалидните пенсии под предлог, че се борят с фалшиви решения на ТЕЛК!

Увеличаването на пенсионната възраст (в първия случай) и искането за орязване на инвалидните пенсии (във втория) идва след систематично обезкървяване на пенсионната, осигурителната и социалната система под 30-годишен натиск на работодателските организации. Тези системи са недофинансирани, поради намалението на данъците и осигуровките, които след началото на прехода се таксуват като „тежест“ за бизнеса!

  1. Тежко маргинализирани кандидати (в случая роми). Въпросът не е в това, че са роми – етносът няма отношение към работата, особено с оглед на факта, че младите хора са по-силни физически и често нямат други перспективи освен тежък труд. Според ръководството на фирмата обаче те са били мръсни, а се работи с хранителни стоки. Липсата на нормални жилищни условия, особено в западналите райони на страната, а от там и на достъпна баня, със сигурност води и до масови хигиенни дефицити. Впрочем огромната част от бездомните в България не са роми, те, логично, също няма как да поддържат добра хигиена.
  1. Кандидати от околните населени места. Чистият доход при предлаганото брутно възнаграждение от 700 лв. всъщност е около 540 лв. По информация от място, това не е съвсем ниска заплата за региона. Ако обаче се налага работникът да плаща ежедневно за междуградски превози, по два пъти дневно, трудно може да намери икономически мотив да се труди.

Това са четирите основни групи безработни, за които получихме информация от източници на КТ „Подкрепа“. Десетина български граждани са кандидатствали за вакантните места в Северозападна България, макар в заявлението за внос на работници от Молдова работодателят да твърди, че такива изобщо не е имало.

 

Нито стотинка повече

Вече бяха посочени причините за състоянието, в което се намират кандидатите от първите две групи – стремежът на бизнеса да намали до минимум средствата за публичните системи и услужливостта на управляващите към него. Закрити бяха и специализираните предприятия за хора с увреждания. От проведено преди месец допитване стана ясно, че огромната част от по-възрастните граждани в тази уязвима група имат над 5 години трудов стаж. Колкото по-млад е човекът с увреждане, толкова по-малък е шансът да е работил. Няма „Тих труд“, не е конкурентоспособен.

Да оставим дългосрочните поражения, които бяха нанесени на българското общество. Ако бизнесменът е добросъвестен, може да използва труда и на следващите кандидати – маргинализирани и от по-далечни населени места. Колко струва изграждане на една баня в предприятието? Нима работникът не трябва да може да се изкъпе и след работа? Колко струва осигуряване на транспорт в радиус от десетина километра? С автомобил с газова уредба – много малко.

Но това за българският работодател са излишни разходи – 700 лв. и нито стотинка повече! Мислите, че горкият изнемогва и просто не може да си позволи повече? Или че и той е жертва на систематичното рушене от началото на прехода? Това е второто му заявление за внос на работници. Първото беше за животновъди. И ако все още не е ясен профилът на предприемача, той е бивш министър на Костов, член на правителство, което проведе голямата приватизация и реституция, започна унищожителните реформи в здравеопазването, социалната и пенсионната система. Така беше унищожен човешкият капитал на страната! Вече го подменят.

Честит 1 май!

Коментари

коментара