Отворено писмо до министъра на финансите г-н Асен Василев от сдружение “Солидарна България”

“80 на сто от българските работодатели са със средно или по-ниско образование – при положение, че в страната активно действат над 300 хиляди фирми. Анкетните данни сочат още, че въпросните работодатели изключват варианта работникът им да знае повече от тях, съгласни са да приемат на стаж ученици или студенти само ако са си платили за това и са готови да назначат във фирмата си единствено кандидати с два чужди езика, отлични компютърни умения, дълъг стаж по специалността и в никакъв случай по-възрастни от 24-25 години.”
Данните са от проучване на БСК от 2012 г.

Сдружение “Солидарна България” изразява несъгласието си с данните, публикувани в това проучване. Невъзможно е да има некомпетентни български предприемачи. Даже да има един-двама, е недопустимо да бъдат оставени сам-самички на произвола на пазара, който (да не дава Господ!) да ги доведе до фалит.

Като сдружение на солидарни граждани, ние заявяваме съпричастността си с оскърбените работодателски организации, които изразиха публично несъгласието си с основни пазарни принципи. Неквалифицираните работници са тези, които саботират просперитета на държавата. Въпреки това работодателите самоотвержено продължават да им дават работа. Затова заслужават, ако не орден “Стара планина”, то поне награда “Благотворители на века”.

Вярно е, че от години българските работодатели не могат да заявят от какви кадри имат нужда и поставят образователната система в невъзможност да подготви необходимите специалисти за пазара на труда. Вярно е също, че цели 83% от предприятията в България са декларирали, че не са осигурявали никакво обучение на своите служители. Най-често посочваната причина е, че са си намерили работна ръка с необходимите умения и не е необходима допълнителна квалификация. Тези анкети обаче не отразяват реалността. Всъщност работодателите са декларирали неверни данни от добро сърце. За да не злепоставят служителите си и да продължават да им плащат несъразмерно високи на положения труд възнаграждения.

Да, някои от работниците са неблагодарници и майкопродавци. Предпочитат да получават по 1000-1500 евро като гастербайтери, вместо да подпомагат българската икономика срещу безумно високата заплата от 650 лв. Но няма ненаказано добро…

Уважаеми г-н Василев, апелираме към Вас в никакъв случай да не посягате към свръхпечалбите на бизнеса посредством намеци за увеличаване на данъчното “бреме” и увеличаване на максималния осигурителен праг. Ако се налага изземване, направете го със “свръхпечалбите” на АЕЦ “Козлодуй” и  дайте парите на бизнеса, за да може да плаща заплати и сметки за ток. Предприемачите имат право на компенсации, по няколко милиарда годишно поне. 

Пък и кой ѝ е крив на държавата, че все още не е приватизирала АЕЦ “Козлодуй”? Щом печалбите не са конкретно на Пешо, значи са “наши”, както справедливо отбелязват работодателските организации. А и добре знаем от тях, че “държавата е лош стопанин”, респективно няма право на  свръхпечалби. На такива имат право само инициативните и предприемчиви български граждани, които съвсем заслужено се облагат с най-ниския данък печалба в цяла Европа, с който “пълнят хазната”

Е, вярно е, че приходите от данък печалба са по-малки от всички трансфери към бизнеса през периода на пандемията, тоест – работещите бедни са финансирали мерките през подоходните данъци, които се начисляват дори и върху минималните им заплати… Но това няма кой знае какво значение – нали всеки трябва да даде своя принос за излизане от кризата!


Затова, уважаеми г-н Василев, призоваваме Ви да се извините на работодателските организации за непремереното си изказване, да им благодарите, че извършват благотворителна дейност като плащат на работниците си някакви заплати и в никакъв случай да не им спирате социалните помощи като 60/40, енергийни компенсации и пр.!

Коментари

коментара