Идеята за безусловен базов доход сее фалшиви надежди, но буди реални тревоги

 

Попаднах на 18-минутен телевизионен клип. Бих го причислила  към материалите за запълване на времето, ако не беше излъчен в новинарската емисия на ефирна телевизия.

 

 

Правят впечатление заучените жестове на участниците. Мезансценът също – национален флаг, навяващ спомени за протести. Младежът и девойката се представят като част от кръг протестиращи. Никой не може да изключи това, като се има предвид шаренията от протести, но „уникалната“ идея не беше забелязана в разгара на бунта.

Не, че не чухме всякакви недомислици – промяна на Конституцията, ограничаване на изборните права според образование, етнос, имуществен ценз; хем национализация, хем либерализация на енергетиката. И все пак от безусловен базов доход нямаше и следа.

 

Исканията

Тъй като не всички ще имат нерви да го изгледат – младежите с приятни усмивки и сектантско излъчване настояват всеки пълнолетен български гражданин ежемесечно да получава 200 лева от държавния бюджет. Това ще освободи хората от товарите на ежедневието и те ще имат възможност да творят. Младежите наричат себе си Апостоли на Просвещението, не приемат съмнения относно финансирането и ползите от начинанието, понеже „Не е нужно да се доказва, че Слънцето свети“. Не се смейте, сериозни са.

Откъде ще се вземат над 14 млрд. лева годишно – почти целия национален бюджет, според апостолите трябва да решат икономистите. А представители на икономическото съсловие коментират темата изключително сериозно – Емил Хърсев, Кръстьо Петков. Единият е известен със социалната си безчувственост, другият може да бъде забелязан в някои леви, националистически и популистки проекти.
Интервюта и цели предавания са посветени на темата от няколко телевизии. Откроява се TV7, там има цяла поредица за представяне на ББД. Същата телевизия, която подпали истерията с бюлетините в Костинброд в предизборния ден.

 

Комунизъм?

Това е първата реакция на мнозина, когато се заговори за раздаване на пари на калпак. Без условия, до живот. Поне на тези, които отиват в другата крайност – пазарно общество.
Комунизъм ли е наистина искането за постоянен доход, без значение дали индивидът ще работи, без оглед на материалното му състояние и месечните приходи? Не мисля.
По думите на Апостолите „с ББД се премахва една несправедливост: настоящата социална система“. Социална система,  градена повече от век. Бариера пред изпадането на гражданите от обществото. Система за подкрепа на хората в трудни моменти, срещу които никой от нас не е имунизиран.

 

Окарикатуряване

Дали ББД цели осмиване на всички усилия за социална политика? Възможно. С тази драматургия, изказ и езотерика, които бликат от създадения за целта сайт.

 

Дълбоки корени

Идеята за гарантиран базов доход има последователи от десетилетия. Съществуват европейски и световни инициативи, които работят в тази насока. Основна разделителна линия между различните варианти е допълваща или заместваща е ролята на ББД. Утопистите пледират за допълващ стандартните социални мерки доход. От другата страна са защитниците на възможното – орязване на всички програми за подпомагане и заместването им с единен доход.

От втория вид е Милтън Фридман. Да, тъкмо либертарианецът, любителят на „по-малко държава“. Защо ли? Защото това ще доведе до отпадане на мерките за подпомагане на възрастни, детски надбавки, майчинство, грижа за деца с увреждания, помощи при безработица, жилищна политика и каквито други социални дейности на държавата се сетите.
Държава почти няма да съществува. А това е мечтата на някои икономически кръгове.

Не отричам и възможността въпросните Апостоли да са просто ентусиасти. Повлияни от призиви за справедливост, премахване на корупцията, минимум бюрокрация. Но комбинацията от блудкав PR, оскъдни аргументи и обилните коментари от „авторитети“, водят до здравословна мнителност. Поне у някои.

 

 

Коментари

коментара