Ваня Григорова

„Всички предложени изменения в Кодекса на труда целят повече либерализация и по-голяма гъвкавост на пазара на труда. Няма спор, че това спестява разходи на работодателите. Няма спор и че води до поредното орязване на трудови права и защити.

 

КТ „Подкрепа“ намира за много притеснителен факта, че нито един депутат не гласува против тези идеи на Министерски съвет и БСП на първо четене в зала. Това за пореден път показва, че работещите нямат свои защитници в парламента. Докато работодателите разполагат с многобройни лобита. По същество – всички парламентарни групи.

 

Детайлно нашите коментари са разписани в двете становища, които вероятно сте получили. Ще отбележа само няколко акцента.

 

По отношение на еднодневните трудови договори:

  • трудов договор без трудов стаж е пълен нонсенс

 

  • предприемаческият риск се превръща в работнически – тихомълком се отменя чл. 267. от КТ, който регламентира заплащане за времето на престой, който не е по вина на работника.
   Пример – собственикът на шивашки цех е този, който трябва да уплътнява работното време. Ако не съумее да го направи, не шивачката има вина за това. То е резултат от слабите му мениджърски и търговски умения. Престоят е риск на предприемача. Тези промени го превръщат в риск на работника. И тъй като на първо време тези ваучери се отнасят за събиране на реколта, дали работникът ще яде или не, ще зависи от това дали вали. Ако вали – няма работа, няма пари. Знаете ли колко пари впрочем? 14,15 лв. чисто. Толкоз.

 

  • И последна бележка за този тип „договори“ – те ще се разпрострат във всички сектори. Да, записано е, че ще се оценят резултатите от тях и ако са успешни, действието им ще бъде удължено и разширено. Кои са критериите, по които ще се оцени доколко са ефективни? Сметки на Подкрепа въз основа на официални данни на Министерство на земеделието за 2013г. сочат, че държавният бюджет губи от тази мярка почти 4 млн. лв. В сравнение с данъците и осигуровките, които биха постъпили от пълноценни трудови договори. На работниците не се дава сигурност. Но пък работодателите получават параван, за да продължават да крият осигуровки, като вече не рискуват проверките от Инспекция по труда да им навлекат глоби.

 

По отношение на другата порция идеи – на БСП:

  • Те ограничават още повече полето на действие на синдикатите и възможностите ни да защитаваме ефективно работниците. Обществото ще продължава да пита нас защо умират хора под рухнали хотели и минни галерии, докато депутатите ни отнемат още и още лостове за влияние. Длъжни сме да разясним на всеки поинтересувал се кой предлага и кой подкрепя подобни мерки. Различно поведение би било самоунищожително.

 

  • Отнема се предварителната защита на най-уязвимите групи работници – майки с деца до 3-годишна възраст, трудоустроени, болни.

 

  • Отпада контролът при въвеждане на удължено работно време и непълно работно време.

 

 

Няма да се спирам на останалите мерки. Този проектозакон е антисоциален. В Тристранния съвет се противопоставихме на еднодневните трудови договори. Другите предложения дори не бяха обсъдени в Тристранката.
От толкова огъване накрая рискуваме да си счупим гръбнака, дами и господа.“

 

 

 

Приблизително това е становището, което като съветник на президента на КТ „Подкрепа“ трябваше да защитя в Комисия по труда, социалната и демографската политика към Народното събрание. Последен опит за вразумяване на народните ни представители преди финалното гласуване в пленарна зала.

За съжаление, председателят прие за обида посочването на факта, че никой не е гласувал против и бурно защити правото на депутатите да гласуват както си искат. Радан Кънев обобщи, че няма ограничаване на работнически права и защити. Говоренето в прав текст, недвусмислено се отхвърля като нарушение на добрия тон. Реалността се задушава във витиеватости.

Сега какво? Както казах по-горе, голяма част от предложенията изобщо не са обсъдени в Тристранния съвет за сътрудничество. Въпреки това единствено Конституционният съд може да отмени проектозакона.

Има и друг вариант. Да им пишете, питате, настоявате за отговори: http://www.parliament.bg/bg/MP Ако сте наемни работници, сте длъжни. Ако сте работодатели, не сте – отваряйте шампанското…

 

 

 

Коментари

коментара