„Не можем да пием пари“ и „Чиста вода, здрава земя“ – под тези транспаранти се обединиха протестиращите срещу шистовия газ в София. Множеството на площад „Независимост“ се стече на апела за превантивна мобилизация срещу намерението на правителството да отмени действащия мораториум върху фракинга, огласено от новия министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Протестиращите скандираха „Шистов газ – не за нас!“ и заявиха солидарността си с румънските активисти, които организираха протест същия ден. Протести срещу фракинга се проведоха също в Русе, Варна и други градове.

София, 5 юни 2013г.

Фракингът е доказано рисков метод за извличане на газ, чрез впръскване под налягане в земните пластове на химически субстанции, някои от които канцерогенни. Методът поражда и сеизмични рискове, а икономическата му ефективност е поставена под въпрос. Икономисти съзират в така наречената „шистова революция“ пореден инвестиционен балон.

През януари 2012г. кабинетът Борисов наложи мораториум върху употребата на фракинг и производни технологии след серия масивни улични протести. Оттогава мораториумът е обект на периодични атаки от шистовото лоби.

Вчерашният протест е ясен знак към новото правителство, че действията му ще са обект на наблюдение от страна на гражданските активисти, а всеки опит за отмяна на мораториума рискува да предизвика нова протестна вълна.

Коментари

коментара