25_god_IMF_WB_small

25 години от влизането на Международния валутен фонд и Световната банка в България е достатъчно време за равносметка.  Ако не е даже и закъсняла.

Каква беше основната насока в дейността на двете институции у нас? Какво общество искаха да видят политици, икономисти и синдикалисти? Всички ли препоръки бяха прагматични или зад някои от тях прозираха идеологически мотиви и политически интереси? Имаше ли граници, които не трябваше да бъдат прекрачвани? И кое беше повече – медът или жилото?

Отговор на тези и други въпроси потърсиха участници в дискусията „25 години МВФ и СБ в България“ по повод излизането на доклада „Международните финансови институции и българският експеримент“.

Сдружение „Солидарна България“ и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ събраха активни участници в събитията през изминалите години и млади изследователи, които искат да знаят къде и как бяха взимани някои от най-важните решения в най-новата българска история.

От краткия филм ще научите кое условие за въвеждане на валутния борд все още не е изпълнено и как експериментите в българското образование промениха политиката на Световната банка и спасиха училищата в други страни.

 

 

 

Коментари

коментара