Първият пациент с присадена сърдечна биопротеза вече е факт. Операцията се е състояла в сряда, 18 декември, и е проведена в болницата „Жорж Помпиду“ в Париж. Медицинският пробив е дело на двама хирурзи: проф. Кристиян Латремуй и проф. Даниел Дюво.

Биопротеза Carmat

Биопротеза Carmat

Пациентът е 75-годишен и е страдал от сърдечна недостатъчност в терминален стадий. Операцията е протекла задоволително, както посочва официалното комюнике. Пациентът е под наблюдение, но вече контактен и разговаря с близките си.

Сърдечната протеза е технически усъвършенстван вариант на биопротезата „Карма“, чийто патент е депозиран преди четвърт век от французина Ален Карпантие.

Информацията за операцията достигна до медиите, при все че още се намираме в критичния постоперационен период и не е изключено тялото на пациента да отхвърли биопротезата.

Изкуственото сърце на „Карма“ е най-съвършената биопротеза към днешна дата, която е в състояние да ускорява и намалява дебита на изтласкваната кръв в съответствие с физическото усилие.

Според специалистите в случай на успех безпрецедентният медицински пробив ще възвърне надеждите на стотици милиони сърдечноболни и ще открие пазар за милиарди пред фирмата-производител.

www.solidbul.eu

Коментари

коментара