Местният парламент се присъедини към Декларацията на местните власти от Барселона срещу Трансатлантическото споразумение. Само за седмица съветници от ГЕРБ промениха диаметрално мнението си.

 

lovech-1solidbul

Снимка: Минка Цонева

Ловеч стана първият областен град и втората българска община, след Горна Малина, който каза „НЕ“ на подготвяното Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ и на аналогичното споразумение с Канада СЕТА. Местният парламент гласува вчера решение, с което присъедини общината към Декларацията от Барселона от 22 април. След среща на местните власти там в ЕС възникнаха символични зони, свободни от ТПТИ. Община Ловеч се простира върху близо 1000 квадратни километра и обхваща 35 населени места с над 50 хил. жители.

„С Декларацията от Барселона 1600 общини от 12 държави заявиха „Не, благодаря“ на този тип споразумения с аргумента, че те облагодетелстват и осигуряват печалби на големите транснационални корпорации за сметка на местния бизнес, общественото здраве, социалните права, занижават екологичните стандарти, цензурират законодателните органи и създават паралелна система за уреждане на спорове, достъп до която имат само големите корпорации“, заявява ловешкият общински съвет и възлага на кмета на общината Корнелия Маринова да подпише документа от Барселона като акт на присъединяване към него.

374652_2285610900726_1386059402_n

Вносителят на предложението Милко Недялков

Предложението за решение беше внесено от общинския съветник и бивш председател на местния парламент – известният журналист Милко Недялков. То бе прието с гласовете на 14 съветници – 7 представители на БСП, двама от местната коалиция „Избор за Ловеч“, по 1 от ДПС, НФСБ и Обединения блок на труда, избраната като независима Цветослава Банова и колегата й Данчо Заверджиев, който също е независим, след като бе изключен от групата на ГЕРБ. Против се обявиха 11 съветници от ГЕРБ и от Реформаторския блок. Седмица по-рано проектът беше подкрепен от всичките 10 комисии на съвета, където за него гласуваха и представителите на управляващата в Ловеч партия ГЕРБ, но намеса от централата в София явно е променила мнението им.

 

С Декларацията от Барселона Европейския парламент, Европейския съвет и националните правителства с призовават да не подписват СЕТА и се настоява преговорите по ТПТИ да бъдат незабавно преустановени. „Днес Европа се намира на кръстопът. Кризите, пред които е изправен ЕС, изискват политическо решение. Ние вярваме, че такова решение за Европа е поставянето в центъра на политиките на нейните основни ценности: солидарност, зачитане на свободите и справедливост. Тези търговски споразумения от ново поколение са със съмнителен принос за обществото като цяло. Европа трябва да развива икономиката си чрез укрепване на социалните, екологичните и трудовите права, а не само разширявайки свободната търговия“, се казва в документа. Споразуменията се договарят в условия на пълна непрозрачност и в разрез с европейските стандарти за демокрация и представителство, декларират местните власти. Те предупреждават, че ТПТИ, СЕТА и Споразумението за търговия и услуги (TISA) компрометират капацитета на общините да управляват обществени средства в полза на населението за основни нужди като жилищно настаняване, социални услуги, здравеопазване, образование, местно икономическо развитие, екология и безопасност на храните. На срещата в Барселона от България присъства кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов.

 

 

Коментари

коментара