Глутницата ненаяли се новобогаташи отново нападна едно от малобройните девствени места по българското Черноморие. Вече няколко години продължават напъните да се застрои и бетонира плажът на Иракли. Въпреки многобройните протести и граждански инициативи за пореден път под заплаха е опазването на ред застрашени растителни видове и птици.

Залисани в спорове „за“ или „против“ тютюнопушенето в обществени сгради, снимки на неориентирани тийнеджъри по бельо или със запалени факли, изведнъж разбрахме, че Иракли вече е похитен. Снимки от напреднало строителство на плажа бяха разпространени и смутиха гражданите, заложници на злободнението и медийния шум, които изглежда не допускаха че подобна наглост може да е по силите дори на това правителство.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Иракли отиде!

Според собствениците на земи в района включването му в европейската мрежа Натура 2000 потъпква правата им да строят и продават на чужденци. Без значение кои са въпросните собственици, моралното и законово право на всички български граждани стои над техните егоистични искания. Справка – законът казва: „Морските плажове са изключителна държавна собственост“. Сиреч наша собственост. Наше право е да посетим място,  далеч от бетона на Слънчев бряг, далеч от неоновата среда на алкохолния туризъм. Право на чист пясък,  раци в плитчините и шум от вълни. Дори законът допуска, че по седмица-две в годината имаме право да се лишим от „Gangnam Style”.

Информационната табела на „обекта“ /защото това вече не е плаж, а строителен обект/ казва, че там ще се построят 9 ваканционни бунгала на един етаж, пет на два етажа и басейни. Забележете за 49 дни! Този кратък срок не отразява редовно оповестяваните опасения на българския работодател от ниската производителност на труда, ниската квалификация на служителите, тежката бюрокрация. Когато трябва да се унищожат последните живи места по Черноморието, предприемачите се оказват изключително оперативни. По всичко личи, че  бързината им може да се конкурира с японската при възстановяване от тежки земетресения.

Не знам каква вратичка са намерили съвестните частници. Не знам и кой чиновник си е купил наскоро апартамент. Важно е, искането на гражданската група –  министърът на околната среда Нона Караджова да подпише спешни заповеди за защитените зони, за да бъдат спасени Иракли, Камчийски пясъци и Ропотамо от застрояване – да бъде уважено. Ако това не се случи, България е заплашена и от европейски санкции. Тях ще плащаме солидарно.

Временно преустановяване на строителните действия не са решение. Управляващите дойдоха с обещания да спрат и ревизират заменките. У тях е централната, местната и президентската власт и нямат никакво оправдание за застрояване на последните останали природни плажове!

Обсадата на Иракли продължи твърде дълго. Очакването за лесна победа е неоснователно. Все още у българина крее някаква мотивация да се бори за социалните си права и да не позволява примката на въжето да го удуши. Инстинктът е особено силен, когато посегнат на родната му земя. Може би парламентаристите се залъгват, че отдалечеността на Иракли от сградата на Народното събрание, ще позволи да мине незабелязано разпродажбата на българската природа.

Мандатни администратори, нови депутати и общински съветници  избираме периодически, но плажовете, планините, реките са лимитед едишън!

Ако не видим очакваната спешна реакция, ако управляващите не четат блогове и не слушат новини, бихме могли да им пишем на следните адреси:

министър Нона Караджова: minister@moew.government.bg

министерски съвет: GIS@government.bg

Все едно от десетки хиляди писма ще прочетат.

Коментари

коментара