Turhan_ApdulaТурхан Апдула, председател на Солидарна България, на пресконференция на фейсбук група „Вода“

В последните години управляващите създават условия целият воден сектор в България да бъде концесиониран. Предвижда се основаване на водни асоциации, в които общините насилствено да вкарат своите ВиК дружества. Понастоящем мрежата била раздробена, управлявана от 66 оператора, което представлявало пречка пред инвеститорския интерес.

Имаме натрупан почти 13 годишен лош опит от концесията на „Софийска вода“. Според сключения договор осреднената цена на водата за целия период на концесията трябва да бъде 0,435 лв. за куб. м. Към момента цената е 1,47 лв. без ДДС. Сиреч тройно по-висока. След многохилядните протести срещу монополите стана ясно, че собствениците на фирмата отново са поискали увеличение. С почти 14%!

Според сключения договор загубите от 60% е трябвало да 5 години да стигнат 30%. След дългогодишната концесия в момента те са 59%. Големи части от София все още нямат канализация. Тук трябва да се подчертае, че огромните отчетени инвестиции отиват не за подмяна на тръби, а според изнесените тези дни данни –  за автомобили.  8 млн. за леки коли и камиони за отточване на шахти.

Във всички страни, в които водният сектор е даден на концесия или направо приватизиран цената на водата се увеличава с пъти. Най-показателен е примерът в третия по големина град на Боливия. Под натиск от Световната банка компанията е приватизирана. Сметките за вода понякога са по-големи от сумите, които хората дават за храна! Новите собственици заплашват, че който не си плаща, ще стои жаден. Жителите са задължени да плащат дори дъждовната вода! Това довежда до бунтове и сблъсъци с армията. В крайна сметка през април 2000 г. боливийското правителство отменя приватизацията.

Призоваваме нашите управляващи да не подлагат на такива изпитания българския народ, да не го карат да се бори за физическото си оцеляване, защото цената, която ще платим и ние, и те ще бъде огромна. А резултатите няма да могат да се впишат в нечий счетоводен баланс!

Коментари

коментара