Съден за измами мъж и християнски екстремисти са в основата на „Невинността на мюсюлманите“, коствал смъртта на четирима американци

 

Интернет клип на аматьорски, злостен антимюсюлмански филм, наречен „Невинността на мюсюлманите“, бе определен като един от основните поводи за антиамериканските демонстрации в Близкия изток, довели до смъртта на посланик Крис Стивънс и още трима американци в Бенгази в началото на седмицата. Ето какво стана известно за този филм и за хората, ангажирани в създаването му.

Сам Басил

През юли човек, работещ под псевдоним, публикува 14-минутен рекламен клип на „Невинността на мюсюлманите“ в YouTube.

Смяташе се, че Сам Басил е истинското име на създателя на филма, след като лице, представящо се с това име, даде във вторник интервюта за АП и „Уолстрийт джърнъл“. Басил се представи, че е строителен предприемач от Калифорния, на възраст 52 г. или 56 г., и твърдеше, че едновременно е сценарист и режисьор на филма.

„Ислямът е рак“, повтори той и пред двете медии. Той каза, че е едновременно с израелско и американско гражданство и че е заснел и продуцирал 2-часовия филм м.г. в Калифорния. Обясни, че финансирането на филма в размер на 5 млн. долара дошло от 100-ина еврейски донори.

Обществените регистри не съдържат данни за лице Сам Басил от Калифорния, установи проверка на „Тайм“ и на други медии, което ни кара да заключим, че това е псевдоним. Израелското правителство обяви, че няма данни за гражданин на име Басил. Стив Клайн, поддръжник и консултант на филма, заяви пред „Атлантик“, че лицето не е нито евреин, нито израелец. „Този човек е напълно анонимен. Към момента никой не може да потвърди, че той има израелско гражданство и дори да има, ние нямаме нищо общо“, заяви за CNN говорителят на израелското Външно министерство Игал Палмор.

Филмът представя свещения мюсюлмански пророк Мохамед като измамник и позьор и го показва да участва в сексуален акт. Мюсюлманите смятат за неприемливо пресъздаването на пророка по какъвто и да било начин, да не говорим пък за обиден. През 2005 г. датски вестник публикува карикатури на пророка Мохамед, което предизвика бунтове в много ислямски страни.

Филмът разбуни духовете в Близкия изток едва тази седмица, след като „Сам Басил“ публикува клип с арабски превод.

Накула Басели Накула

В четвъртък органите на реда потвърдиха, че Накула е установен и потвърден като сценарист и режисьор на „Независимостта на мюсюлманите“. Проследен и засечен от АП в сряда в дома си в Лос Анджелис, човекът се идентифицира като Накула Накула. Когато АП иска да види шофьорската му книжка за потвърждение, Накула скрива с пръст второто си име Басели, което фонетично наподобява псевдонима Басил.

По време на интервюто Накула отрича да е свързан или да познава Басил и обяснява, че само е бил мениджър на логистиката около филма. АП обаче установява, че номерът на мобилния телефон, използван от човека, представящ се за Басил, е регистриран на същия адрес, където репортерът открива Накула. Сред другите псевдоними, използвани от лицето според федерални регистри, са Никола Басили и Ървин Саламех.

Накула се е сблъсквал с правосъдието. Според федерални прокурори той бил замесен в измамническа схема, при която създавал фалшиви банкови сметки, използвайки откраднати номера на социални осигуровки. Теглил парите от сметките и ги прехвърлял във фалшиви.

През 2010 г. е обвинен в банкова измама. Той не отхвърля обвинението и е наказан да плати 790 000 долара. Осъден е на 21 месеца затвор и му е наложена забрана да използва компютър и интернет в продължение на 5 г.

Стив Клайн

Клайн твърди, че е консултант по сценария за „Невинността на мюсюлманите“, но не знае истинското име на Сам Басил, макар да казва, че бил помолен от автора на филма да му помогне за заснемането на продукцията. Не е ясно защо Басил е искал да го наеме, но е възможно причината да е връзката му с християнски екстремистки групи от Южна Калифорния.

Представяйки се за ветеран от Виетнамската война, Клайн основава през 1977 г. организацията Обединени смели християни, която е против мормоните, против мюсюлманите и против Свидетелите на Йехова. По данни на правозащитната организация Southern Poverty Law Center в момента той оглавява група, наречена „Граждани, загрижени за Първата поправка в Конституцията“, която по данни на правозащитниците е групировка, насърчаваща омраза. Според тях Клайн отдавна е свързан с крайнодесни екстремистки групи. В интервю за „Атлантик“ той разказва как се опитва да преследва терористи: „След 11 септември започнах да издирвам терористични клетки в Калифорния и ги открих. Сам е научил за мен. Близкоизточните християнски и еврейските общности ми вярват.“

В сайта на Southern Poverty Law Center Клайн е цитиран да казва, че е убеден, че Америка е „във война“ с мюсюлманите. Казва, че последователите на исляма са „рак, който ще ни нападне и ще избие колкото може повече от нас, за да разпространява ислямската доктрина за шариатски закон. Те обезглавяват, режат крайници, убиват хора с камъни и дори по-лошо. Помнете, идва свещена война. Знаците са навсякъде, ако искате да ги видите и чуете“.

В интервюта за АП и „Лос Анджелис таймс“ той казва, че филмът е продуциран от 15 души, които са от Близкия изток и са натурализирани американци. Обяснява, че филмът е заснет през 2012 г., но отказва да разкрие самоличността на членове на снимачния екип, както и местата, където са снимали. Казва, че премиерата на филма е била в кино „Вайн“ в Холивуд и че идеята била да се привлекат ислямистите от Южна Калифорния.

„Разпространихме листовки в джамиите из Калифорния, за които знаем, че има малък процент терористи. Идеята бе да установим местонахождението на тези хора, които вярват, че Осама бин Ладен е страхотен тип, и да се опитаме да ги накараме да дойдат да гледат филма“.

Синди Лий Гарсия

Актриса от Бейкърсфийлд, Калифорния, която има малка роля във филма. Тя казва пред електронното издание Gawker, че заедно с останалите актьори получили сценарий за филм със заглавие „Пустинни воини“. Нямало никакви индикации, че това ще бъде злобен и обиден филм, в сценария не се споменавал изобщо Мохамед, твърди тя и добавя, че името на пророка и други религиозни препратки са били добавени в постпродукцията. Името на главния герой било „Господарят Джордж“, а Гарсия играе ролята на жена, която дава дъщеря си за съпруга на пророка. „Наистина нямах нищо общо. А сега умират хора заради този филм. Повръща ми се“, казва тя.

Според описанието при кастинга, на който се явила Гарсия, „Пустинни воини“ бил „историческа пустинна драма, чието действие се развива в Близкия изток“ с режисьор Алън Робъртс. Филмът трябвало да се заснеме за 3 седмици в Лос Анджелис през август 2011 г. с 59 актьори и около 45 души сценичен екип. Според рекламата на актьорите не се предлагало заплащане.

Гарсия казва, че се е срещнала с Накула на снимачната площадка и той казал, че е египтянин, не израелец. Белокосият мъж говорел на арабски с неколцина други, свързани с продукцията. „Беше много мек. Просто си седеше там и искаше само някои неща да бъдат подчертано изразени“, обяснява тя.

Тим Дакс

Друг актьор от „Невинността на мюсюлманите“, отличава го бръснатата му глава, покрита с множество татуировки. Дакс признава пред блога Joe My God, че се снимал във филма, но бил измамен – явил се на кастинг за филма „Пустинна буря“ и героят му бил напълно различен от това, което се появява в трейлъра в YouTube.

„Героят ми се наричаше Самсон, всеки ден получавах репликите си от по няколко изречения, като пристигах на площадката. Така и не видяхме цялостен сценарий и реплики след деня, в който ги снимахме“, казва Дакс в имейл до блога, който го описва като гей порноактьор. „Задават се много въпроси за абсурдността на репликите и ситуациите. Сам е продуцентът, вярвам в това, но не съм сигурен, че е египтянин. Казваше ни да работим с каквото ни е дадено, докато той пише сценария.“

Дакс казва още, че дублажът върху гласовете е „съмнителен“ и е скептичен, че гласът, който се чува в клипа, наистина е неговият.

Кино „Вайн“

Малък киносалон на бул.“Холивуд“, в който трябва да е била премиерата на филма „Невинността на мюсюлманите“ през юни. Според „Дейли Бийст“ по това време филмът е бил известен като „Невинността на Бин Ладен“. Служител, пожелал анонимност, казва пред АП, че филмът наистина бил прожектиран в почти празна зала. Мъж, представил се само като Сам, поискал да прожектират филма. Според „Дейли Бийст“ за наблюдение на киното били изпратени полицаи. Неназован полицейски офицер казва пред изданието, че по време на премиерата те наблюдавали и човек, за когото им било казано, че е режисьорът. Според източника, Накула седял в ресторант на отсрещната страна на улицата, с вперен поглед към входа на салона. АП установява, че в сряда намерили киносалона заключен с катинар.

Тери Джоунс

Вече известен с акциите си да гори Корана и крайнодесните си разбирания, пастор Джоунс оглавява Dove World Outreach Center в Гейнсвил, Флорида. Прочут е с антимюсюлманските си възгледи и е отявлен поддръжник на „Невинността на мюсюлманите“, макар да няма доказателства, че е сред финансовите му поддръжници или част от продукцията. Той обаче прожектира трейлъра на годишнината от атентатите на 11 септември пред публика на организирано от него събитие.

В изявление, изпратено до „Тайм“, Джоунс казва, че „с нас се свърза продуцентът на филма с молба да помогнем за разпространението му“.

Медийните изяви на Джоунс имат мащабни последствия в миналото. През 2010 г. той заплаши да изгори екземпляри на Корана заради плановете за изграждане на мюсюлмански културен център край терена на Световния търговски център, с което предизвика международно внимание към евангелисткото си паство. Той спря акцията си след призиви от страна на високопоставени правителствени фигури, сред които и тогавашният министър на отбраната Робърт Гейтс. По-късно обаче я осъществи и предизвика бунтове в Афганистан, довели до смъртта на 11 души.

Макар да не заявява съпричастност към създаването на филма, той го приветства в изявлението си: „Филмът не цели да обиди мюсюлманската общност, а да разкрие истината за Мохамед, която не е широко известна… Последните изблици на насилие и смъртните случаи не са заради филма, не са и заради нашите дейности досега и занапред.“

Морис Садек

Коптски християнски активист, постнал трейлъра към филма в своя блог. Египетският активист от Вашингтон казва за АП, че публикувал видеото, защото „обяснява проблемите на коптите, страдащи от мюсюлманите“. Садек, съюзник на пастор Джоунс, смятал да разпространи посланието на филма и се твърди, че е помогнал филмът да стигне до тв канали в Египет. Садек е антиислямски активист и съосновател на Националната американска коптска асамблея. Пред Ройтерс той обяснява, че с промотирането на филма цели да привлече вниманието към съдбата на християните, които са 10 на сто от населението на Египет. След като започва да рекламира клиповете в сайта си, АП съобщи, че египтяни са започнали да подготвят масови демонстрации пред посолството на САЩ в Кайро. Протестите обаче стават по-ожесточени, след като клиповете са излъчени в тв шоуто на шейх Абдала по египетски тв канал.

Джон Уолш

Блогърът от Лос Анджелис пръв би тревога за потенциалната религиозна омраза, която съдържа и подбужда филмът. През юни, няколко дни преди филмът да бъде представен във „Вайн“, Уолш пише в блога си тревожно за смущаващото заглавие на филма, което по това време е „Невинността на Бин Ладен“. „Дали радикални ислямисти няма да се съберат на бул. „Холивуд“, пише Уолш и добавя детайли от представянето на филма, които взел от киното. Ден преди прожекцията той дори говори пред градския съвет на Лос Анджелис за този филм, съобщава Talking Points Memo. На срещата изразява загрижеността си, но членовете на съвета запазват мълчание. По-късно той твърди, че се опитал да окаже натиск върху лигата срещу поругаването да разследва филма и създателите му. Странното е, че на 30 юни получава имейл, в който се казва, че прожекцията е отменена. Киното обаче потвърждава, че прожекция е имало, макар и пред почти празна зала.

Шейх Халед Абдала

Пламенен египетски тв водещ по ислямисткия сателитен тв канал Ал Нас. Твърди се, че Абдала разпалва ожесточените бунтове от тази седмица, като излъчва клип от трейлъра на филма, представящ „Мохамед“. След като излъчва видеото на 8 септември, онлайн посещенията на видеоклипа драстично скачат, съобщава „Атлантик уайър“. Според „Гардиън“ Абдала разпалва гнева на публиката си, като насочва вниманието й към потенциалните заплахи към исляма.

Коментари

коментара