Има ли нещо общо между “фалита” на американското правителство и филма на Би Би Си за Слънчев бряг? Има, и то много – и на двете места става дума за абсурдите на псевдопазарното здравеопазване.

Както е известно, долната камара на американския Конгрес спря парите на правителството просто защото иска да принуди Сената и президента да се откажат от закона “Обамакеър”, който има за цел да обхване здравно неосигурените в системата.

В САЩ през 2011 г. те са били някъде около 48 милиона, или 15,7 на сто от населението. За България няма твърди цифри, но напоследък се говори за над 2 милиона, или около 28 на сто от населението.

С две думи, у нас проблемът е два пъти по-остър Но пък здравните реформи у нас следват американски рецепти, макар че според политиците сме още недореформирани. И като ни дореформират, ще стане като в САЩ. Само дето ще сме 10 пъти по-бедни, но затова пък еднакво реформирани до дупка.

Няма значение, че средният американец е в ужас от алчността на здравеопазването. Дори да си от заможната средна класа, още утре то може да те фалира напълно и да те изхвърли на улицата, да бъркаш в кофите и да се завиваш с вестници по пейките.
Но докато в България по тази тема лявото и дясното са, общо взето, в същата каруца, то в САЩ републиканци и демократи са се хванали гуша за гуша, на живот и на смърт. Сега републиканците са стигнали дотам, че са готови да сринат и държавата, и конституционния ред, а в по-далечен план и световната парична система – само и само да потопят закона на Обама.

Но да се върнем към британската журналистка, която така ни орезили пред света. От британската гледна точка и България, и САЩ са държави, където Дракула е лекар. Какво е това стълпотворение на частни нощни линейки в Слънчев бряг, които дебнат някой пиян английски пубер да се тръшне вцепенен, за да го оберат напълно законно? Филмът показа един младеж, който се гипсирал, закарали го до изтрезвителя, държали го там 4 часа и го одрусали с 1300 евро. В каква държава живеем? В замъка на Влад Цепеш?

Живеем в недореформирана държава. Като се реформираме докрай, последният да изгаси лампата. Прави са ромите от филма да се ядосват – от къде на къде полицията така зорко ще ги пази да не задигнат някое английско портмоне. Те не могат да свият нищо повече от това, което е в портмонето. А линейката може да източи и кредитните карти на мама и тате.

Момата англичанка не може да схване този абсурд, тъй като в Обединеното кралство здравеопазването е всеобщо и безплатно точно както беше и у нас само преди 15 г. Дори великата приватизаторка Тачър се отказа да го приватизира.

“Аз вярвах, че националното здравеопазване е услуга, от която можем истински да се гордеем – пише тя в мемоарите си. – особено когато става дума за тежките заболявания, и то при относително скромни разходи в сравнение със системите, основани на здравни застраховки.”

Запомнете израза на Тачър – “относително скромни разходи”. Обратното е
“абсолютно нескромни разходи”, за нас става дума.

Гледайки линейките лешояди, английската журналистка едва ли може да схване, че тъкмо тачъризмът сътвори в България това, което се уплаши да въведе в Англия. И голямата ирония е, че приватизацията на българското здравеопазване не намали държавните разходи, тъкмо напротив. То не съкрати държавния медицински апарат, напротив, разду го неимоверно!

Целият бюджет на здравеопазването през 1998 г. бе 810 милиона лева, днес е около 3,5 милиарда – 4 пъти повече! Отделно са огромните частни разходи по клиниките и раздутите цени на лекарствата.

Спомняте ли си онзи скандал, при който една лицензирана фирма купуваше слухови апаратчета по 2 долара и ги пробутваше на здравната каса по 700 лева? Това е принципът. Сега цялата система, от клиниките и болниците до търговците и фармацевтите, се е заела да надписва и да надписва, и пак да надписва разходите. Неотдавна видях с какво е натоварена здравната каса заради една възрастна жена, която отишла да се оплаче, че я боли коляното.

15 минути преглед, нищо повече. Отчетени са услуги за около 5000 лева. Сметката е раздута така, както никой келнер няма да си позволи в най-мокрите сънища.

В миналото имаше само едно Министерство на здравеопазването, в което работеха 300-400 човека. Сега само в здравната каса са около 3000, доколкото разбирам. Да добавим бордовете и надзорните съвети на болниците, които станаха на търговски дружества. Роди се цяла нова класа от излишни бюрократи на медицината!

Ако бе запазена старата безплатна система тип “Семашко”, с днешните обществени разходи можехме да се лекуваме като в швейцарска частна клиника за милионери. Уви, в момента здравеопазването е 10 пъти по-зле, отколкото беше.

За над 2 милиона българи то се върна в Средновековието, коравосърдечно и жестоко. За останалите то е бюрократичен кошмар. Спомняте ли си, че едно време човек просто отиваше в кварталната поликлиника и след 5 минути го преглеждаше специалист? Ей така, без никаква бумащина, без пари, без “пътеки”. И ако се наложи, оттам направо постъпваше в болницата. Колко може да се открадне от тази схема?

Американската трагедия е като нашата, макар и много по-луксозна. Знаете ли, че едно денонощие престой в клиниката може да струва 30 000 долара? Само за хотела, без цената на лечението. Затова те изписват половин час след операцията, още не ти е минала упойката. Неотдавна четох разказа на един професионален фотограф, който имал нормална здравна застраховка, но тя отказала да му покрие смяната на тазобедрената става. Рутинна операция, възрастните хора си я правят.

Но в болницата му изчислили общо около 150 хил. долара разходи. Човекът отишъл в Австрия и там му сменили ставата за около 11 хил. евро без никаква застраховка и без държавна субсидия, нали е чужденец.

Цената на здравеопазването в САЩ е раздута до небесата и отвъд Млечния път. Цялата медицинска прослойка, от лекарите и сестрите до фармацевтите и застрахователите, са забили зъби като вампири във врата на болния и пируват.

За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, три пъти повече от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). И въпреки това – средно в страните от ОИСР има по 3,1 лекари на 1000 човека, а в САЩ са едва 2,4. В ОИСР има 3,4 легла на 1000 човека, в САЩ са 2,6*.

В ОИСР членуват най-богатите и демократични 34 държави, България дори не е в списъка на чакащите. Здравеопазването в тези страни е луксозно, лекарите са богати. И въпреки това здравната услуга там е около 3-4 пъти по-евтина, отколкото в САЩ. Простата сметка показва, че системата на частното медицинско застраховане от “реформиран” вид краде поне 3 от всеки 4 долара.

В САЩ заслугата за “затварянето” на правителството е на петдесетина конгресмени фундаменталисти от групата на “Чаеното парти”, които държат в ужас останалите си колеги републиканци с най-различни заплахи, шантажи и клетви.

Тези талибани, които по принцип идват от каубойските провинции, имат пряка родствена връзка с родните неолиберали. Вече съм обяснявал много пъти, че главният спонсор на “Чаеното парти” са братята Коук – американски мултимилиардери, основатели и собственици на либертарианския институт “Кейто”. А той пък е главен спонсор и патрон на нашия Институт за пазарна икономика (ИПИ). Председателят на Надзорния съвет на ИПИ е знаменитият Ричард Ран, който е старши икономист в “Кейто”.

Така че същите фундаменталисти, които сега се опитват да закрият САЩ и да блокират света, дават тон на българските реформи вече близо четвърт век.

Това е положението. За стотен път ще повторя – нещата още много трябва да се влошат, преди да поумнеем.

Коментари

коментара