3_483orgSAYno2
 

Европейският парламент ще гласува днес етапна резолюция по преговорите за сключване на споразумението Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС с препоръки за по-нататъшния им ход. Проектът за документ не изключва застрашаващия функционирането на демокрациите механизъм ISDS, който дава възможност да се заобикалят съдебните системи на страните, включени в споразумението, и чуждестранни инвеститори да завеждат искове за „пропуснати ползи“ срещу държавите в търговски трибунали. Документът трябваше да бъде приет от ЕП през месец юни, но поради риск да бъде отхвърлен, председателят Мартин Шулц не го подложи на гласуване. Липсваше единство във втората по големина парламентарната група в ЕП – на социалистите и демократите, без чието съгласие приемането, както на резолюцията, така и на цялото споразумение, става изключително проблематично. От тогава до сега евродепутатите са обект на непрекъснато лобистко въздействие за приемането на резолюцията.
 

„Благодарение на усилията на групата на социалистите и демократите са постигнати някои резултати, но те все още не са толкова отчетливи, за да гарантират отстояване на интересите на европейските държави. Включително по начина, по който се конструира арбитража, пред който могат да се разглеждат искове срещу държавите“, заяви междувременно зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.  „Ние смятаме, че няма достатъчно основания за подкрепа на преговорна позиция, която не създава достатъчно гаранции и ясни условия, че ще бъдат защитени  интересите на европейските граждани“, допълни той.  Стоилов съобщи, че БСП подкрепя подписката на  Европейската гражданска инициатива STOP TTIP.

Гражданската инициатива настоява да се спрат преговорите за ТПТИ, защото съдържа критични предложения като уреждане на спорове „инвеститор-държава“ (ISDS) и разпоредби за регулаторно сътрудничество, които подкопават демокрацията и правовата държава. Инициативата смята, че съществува риск от занижаване на трудовите, социални, екологични стандарти, стандартите за защита на данните и за защита на потребителите, както и на дерегулирането на обществените услуги (напр. водоснабдяване) и паметниците на културата в непрозрачни преговори. С бюлетината на БСП са излъчени четирима членове на ЕП от групата на социалистите и демократите – Сергей Станишев, Георги Пирински, Илияна Йотова и Момчил Неков.
 

Граждански организации, извънпарламентарни партии и синдикати – част от STOP TTIP,  също се обръщат с призив към всички български евродепутати да гласуват против резолюцията. Споразумение между ЕС и САЩ в областта на международната търговия и инвестиции би могло да бъде много полезно, ако не се занимава с функциите на арбитража, а с истинските проблеми на световната икономика. Ако тези две икономически зони наложат общ стандарт, биха могли да се решат тежки проблеми като трудовия, социалния, екологичния дъмпинг, чрез които се провежда нелоялна конкуренция и се тласкат държавите към „надпревара към дъното“.

 

 

Коментари

коментара