facebook-cover-photo-gtv

 

В предизборната надпревара темата за Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС почти не беше коментирана. На 9 май сдружение „Солидарна България“ изпрати три основни въпроса към кандидатите за евродепутати. Отговорите могат да ориентират избирателите:

 

  • Доколко бъдещите ни представители в Европейския парламент ще подкрепят високи екологични, трудови, социални стандарти при евентуалното подписване на договора между САЩ и ЕС?

 

  • Склонни ли са да се съгласят държавата ни да бъде съдена от международни корпорации пред международен арбитраж?

 

  • В работата си ще се водят ли от принципа на прозрачност, ще водят ли диалог с гражданите?

 

До 17 май своите позиции изразиха: „Зелените“, „Българската левица“, Виктор Папазов – независим кандидат„Зелената партия“ и „Синьо единство“. Публикуваме отговорите им, за да може всеки да се запознае с тях.
Днес /22 май 2014г./ получихме отговорите и на АБВ.

 

DiskusiaНа организираната от сдружението дискусия „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – възможности и рискове“ свои представители бяха изпратили всички от горе изброените, с изключение на партия „Зелените“. За съжаление голяма част от партиите-кандидати, които в последните месеци се надпреварваха да си лепят етикета „граждански“, за да внушат, че се вслушват в обществото, не си направиха труда да отговорят на може би най-важния въпрос за следващия мандат на Европарламента.

 

В хода на дискусията Димитър Събев разказа за подхода на „контролирана комуникация“ на Европейската комисия. Чавдар Найденов представи резултатите от международни споразумения с подобни на TTIP клаузи и цели. Добрин Станев изложи своите мотиви да подкрепя споразумението. Представителят на „За земята“ Ивайло Попов даде повече информация за съпътстващите законови промени, които ще улеснят производителите на ГМО продукти да съдят отделни европейски държави. До дни на нашия сайт ще бъде качено пълното видео от разговора.

 

 

Коментари

коментара