Как постъпват избирателите, когато една партия им обещае да намали цените на лекарствата със 70%, втора – да повиши средствата за здравеопазване два и половина пъти, трета – да разкрие пет нови държавни инвестиционни фонда, а четвърта – хем да пълни фискалния резерв, хем да води активна социална политика, но без да пипа данъците? При това само за 4 години!

В някои страни вероятно биха побързали да изпратят въпросните партии в парламента. Другаде – в психиатрията. Има поне една държава обаче, в която толкова крайни решения са невъзможни. В Холандия – историческата люлка на капитализма, така както сме учили в учебниците по история, функционира институция със „социалистическото” наименование Централна агенция за планиране (CPB). Ако доскоро някой политик у нас отвореше дума за икономическо планиране, опонентите му тутакси го изпращаха на посещение в Северна Корея. Холандската планова агенция обаче предпазва 16-милионното население на страната именно от опасни социални експерименти. А на останалите страни показва как една социалистическа идея може да се впише в капиталистическата икономика, от което да спечелят всички. За 2007 г. впрочем Холандия е на 20-о място в света по БВП на глава от населението.

Създаването на CPB е идея именно на социалистите. Или на социалдемократите – както се наричат те по северните географски ширини. „Корените на организацията лежат в дебатите отпреди Втората световна война, които са водени от социалдемократите за възможността в перспектива да се планира икономиката. Но на практика в Холандия планова икономика никога не е имало”, казва Ян Мариус Виерсма – политик от холандската Партия на труда, зам.-председател на Европейския форум за демокрация и солидарност, бивш евродепутат и вицепрезидент на ПЕС.

Калин Първанов

Агенцията е създадена веднага след войната, за да съветва и помага на правителството в икономическото планиране и възстановяване. Директорът й се назначава от правителството, но CPB се ползва с репутацията на независима публична институция. Основната й задача е да прави икономически прогнози, подпомагащи правилното бюджетиране и да изчислява финансовите последствия от определени правителствени политики. Няколко пъти в годината CPB представя публичен доклад относно състоянието на националната икономика. Заедно с това намира още едно приложение – анализира предизборните платформи на партиите и финансово-икономическите последици от мерките, които са залегнали в тях. Никоя партия не е задължена законово да иска оценката на агенцията. Но на практика всички го правят. Защото липсата на експертиза от CPBвърху документа е сигнал за избирателя за възможна поява на стока менте върху предизборната сергия.

Служителите на агенцията анализират ефекта от партийните предложения върху няколко направления – държавния бюджет; икономиката; държавния дълг; доходите на населението; околната среда и др. Резултатите се оповестяват публично и играят огромна роля в предизборните дебати, които в Холандия са от решаващо значение за определяне на победителя. Програмите и техните разходи пък образуват основата за коалиционни преговори след изборите. А в Холандия винаги има коалиционни правителства.

Разбира се, случва се сметките на дадена партия да не излязат, но това не означава тя да бъде заклеймена като „ретроградна” или „популистка”. „На политиците е позволено да правят промени във финансовите разчети на своите програми, преди да се публикуват резултатите от експертизата. През 2010 г. например моята партия трябваше да прехвърли 1 милиард евро от отбраната към здравеопазването, за да покрие отворилата се финансова дупка там”, споделя Виерсма. Пак за разлика от България, където ролята на „одитор” върху програмите и на истина от последна инстанция са си присвоили няколко частни института, проповядващи неолибералната идеология, холандската CPB не казва коя платформа е „добра” и коя – „лоша”. А само коя колко ще струва. Окончателната дума е на избирателите, които могат да предпочетат и по-скъпата платформа. Тоест – да се лишат от нещо в момента за сметка на ползи в бъдещето, стига да са убедени, че парите им няма да бъдат похарчени напразно.

Коментари

коментара