Изследванията са категорични:  функционалната ни грамотност е критично ниска. Грамотността тук се разбира не просто като способност за четене, а като умението да се осмисля, преобразува и предава писмена информация. Ако образованието не е на ниво, то политическият дебат е способен да срине и крехката структура на мисълта на средния българин.

 

 

 

Илюстрация:

–         Когато едни управляващи източват от Националната здравна каса 1,2 – 1,5 млрд. лева неправомерно, трябвало да благодарим за грижата. Когато в същата каса има достатъчно резерви, но горните вече са в опозиция, нужна била актуализация. Казано другояче – още пари, без промяна в размера на възнагражденията или материалната база.

–         Плоският данък, казват Нобелови лауреати, работи срещу бедните и средните слоеве. „Леви“ доморасли политици ни се кълнат, че е социална мярка…

Всички тези противоречия объркват публиката и са обилно гарнирани с медийни интерпретации. Последните щяха да са добре дошли, ако идваха от функционално грамотни и добросъвестни източници. Но не са!

 

Няма да преразказвам какво се случи през последните дни. От срещата в президентството обаче се очакваше някакво решение. Вариантите бяха два – арогантно пробутване на специални норми за КТБ или отговорно поведение, което не допуска различно третиране според интереса. Не се получи. Акцентът падна върху предложението Европейският банков орган да инспектира ефективността на надзора върху българските банки. Проблемът не е в механизмите, а в хората. И най-перфектните системи не могат да заменят липсата на отговорност.

 

В изявлението си президентът обясни, че след четири часа дебати, без решение остават основните въпроси:

  • Ще платят ли с наши пари вложенията над гарантирания максимум?
  • Ще нарушат ли сегашното законодателство със специалните норми, предложени от Иван Искров, Калин Христов и компания?

 

PlevnelievБеше ни съобщено, че „банковите депозити до 100 хил. евро в България са гарантирани със закон“. Е, много благодаря! Това вече го знаят и най-параноясалите в първите дни на провокираната криза. Празните приказки, разбира се, са сериозно украсени с уверения, че неотлъчно се следват принципите на справедливостта и отговорността.

 

Не стана ясно обаче как тази реплика някои медии я разбраха като „само депозитите до 100 хил. евро ще бъдат покрити“. Не, уважаеми, изобщо не означава това, колкото и да ви се ще да го чуете тъкмо от г-н Плевнелиев. Той всъщност обещава да бъде направено задължителното по закон, не и че помощта няма да се разшири към по-едрите вложители.

Ако алкохолик заяви категорично, че ще изпие чашка, това не значи, че няма да има втора и трета, нали? Нито този, нито високопоставеният герой уточняват горната граница. Та Вежди Рашидов да задържи самоубийството. Надежда има.

 

По-обезпокоителната част

Всички присъствали са се съгласили дефицитът да се повиши до 3%, за да се подкрепи финансовата стабилност на държавата! Планираната задлъжнялост до момента е 1,8% от БВП с намерения след три години да се стопи наполовина. Т.е. изложените вчера планове (при несъществени промени в БВП) предвиждат абсолютно увеличение с близо 70%.

Причина за тревоги при настоящата политика всъщност няма. Нашият бюджет е стабилен повече от десетилетие.  Финансова стабилност, която резултатира в тежки социални дисбаланси. От години всички бюджетни документи гарантират ниски данъци и все по-ограничена преразпределителна функция на държавата. За успокоение гарнирано с „послание“ за борба с бедността. Настояването за всеки лев повече за образование, здравеопазване, изплащане на задължения (!) към държавни предприятия се посреща с люти заплахи от страна на дежурните идеолози за фалит на държавата.

Миналата година същите правеха упоителни изказвания и с вид на икономисти от световен мащаб убеждаваха гражданите за вредата от заема, който беше изтеглен. Много се надявам да заемат позиция „против“ дълговете, които бяха заложени в Президентството.
Vejdi-Rashidov-2Защото имам обосновано предположение, че под маската на „бавен преход към служебно правителство“ и „по-голяма гъвкавост“ се прокрадват намерения ние да компенсираме едни хора, които са си играли на „скъпи клиенти”.

 

 

 

Уточнение

Заемите не са тема табу. Особено в държава, която трябва да се развива. Добре обоснован дълг за стратегически инвестиции, за които има консенсус и които в дългосрочен план ще осигурят висока доходност, са дори желани. Но едва ли някой ще се съгласи да теглим заем, за да покрием загубите на частни фирми и физически (политически) лица. А това прозира зад президентското „гарантиране на необходим ресурс, където трябва“.

 

Яснота

Твърда политическа позиция може да се заеме само с недвусмислени изказвания като „няма да покрием депозити по-големи от 100 хил. евро“ и „няма да теглим заеми, за да се разплатим със специални банки и хора“ . Без увъртане, услужливо отразяване и фалш. Без поголовно ползване на евро- представка на всяка втора дума като лустро за лъжи.

Когато политикът се опитва да изклинчи, медиите са тези, които трябва да го посочат или просто да цитират и оставят изводите за публиката. В противен случай нека не се учудват на неграмотността. Работят неуморно за нея. И за Вежди Рашидов.

 

Коментари

коментара