Коалицията БСП-ДПС е алиби за отказ от лява политика и приемственост на пороците

Днес ще научим проектокабинета Орешарски. Да започнем оттам, че той не е дело на кандидат-премиера. Допускам, че доцентът има право да предлага кандидатури и да налага вето, ако някой от пробутваните министри му се зловиди. Но Орешарски няма корен в никоя от партиите, а тъкмо те и бизнесът редят министрите. Той ще бъде капитан на чужда селекция.

Затова разбирам напълно овладения му вопъл „имам нужда от подкрепа”, с който завърши препитването при Гарелов. Орешарски е в позицията на шофьор-курсист, който може на воля да върти волана и да натиска газта, но амбриажът и спирачката ще са подвластни на инструктура.

Този пък кой е?

И това не е съвсем ясно. Очертаващата се коалиция БСП-ДПС, с любезната подкрепа на АТАКА, наглед възпроизвежда „отечествения фронт” про-Белене от ядрения референдум. Да не забравяме, че в деня за размисъл уличният натиск бе осигурен от ВМРО, друг активен застъпник за Белене, който отпадна от парламента. Това дава повод на политолози да съзират русофилска коалиция. Но това е възгрубо обобщение.

Защото ДПС не е никак ентусиазирано от идеята за нова ядрена централа. И защото БСП е в шпагат между Москва и Вашингтон по темата, което доказа мандатът на Станишев. В този смисъл анонсът на Орешарски, че „трябва актуализиран анализ на проекта Белене” отваря врата за нови консултантски  харчове без ясна перспектива. Кабинетът ще е достатъчно нестабилен, за да не взема стратегическо решение за строеж на ядрени мощности, както и за твърд отказ, затова ще се опита да отсрочва, което е скъпо и безсмислено поведение.

Ако от изток го грози темата Белене, то от Запад ще бъде подновена атаката на шистовите лобисти. След като срещнаха отпор в ред страни, включително Франция, лобистите пробиха в мекия търбух на съюза: Брюксел. Еврокомисарят Йотингер обяви страха от фракинга за „преувеличено голям” и ни пробутва „общи правила за съюза”. И така, докато фракингът изкарва демонстранти по улиците на Германия и Калифорния, а финансистите го разобличават като нов спекулативен балон, кабинетът Орешарски със сигурност ще бъде подложен на поредна лобистка офанзива.

Серж-Орешарски

Ако правителството на Борисов имаше едно достойнство, то бе склонността му да отстъпва пред граждански натиск. Нарцистичният екс-премиер се питаеше от народната любов и избягваше конфронтацията. Роботизираният Орешарски е неподатлив на емоции, но трябва да знае, че евентуално хитруване с мораториума върху шистовите проучвания рискува да го сблъска челно с най-активната част от гражданството.

Докато външнополитическите рискове се профилират, то бомбата със сметките за електричество отсега е програмирана за есента. Амбицията на Орешарски „да съхраним сегашното ниво на цените без трупане на дефицити в системата” е признание за политическо безволие. Февруарската криза извади наяве спекулативните схеми и те трябва да бъдат методично разрушени. Трябва ли частни фирми да печелят от износа на евтина енергия от държавни централи и какво пречи да се въведе държавен монопол върху тези сделки? Не е ли това най-очевидният начин да се стопят дефицитите в системата? Всякакви либерални хленчове в случая обслужват обръча от лицензирани фирми, които печелят от износа на евтин ток без да създават никакъв продукт, освен собствената си печалба.

Очевидно от ревизия се нуждае и привилигированият режим на ВЕИ-сектора.

Финансовата компетентност на Орешарски не буди съмнение. Заявките му обаче са в дисонанс с програмата на БСП, чийто лидер го парашутира на поста. Партията впрочем не бе консултирана. Социалистите уж щяха да отменят плоския данък, но ДПС в ролята на лошото ченге им дава повод да не го пипат. Уж щяха да качват майчинството, но това – евентуално, май чак след Нова година. Засега единствената фискална заявка е частичната отмяна на забраната за пушене в заведенията. Хем популярна сред пушачи и ресторантьори, хем генератор на акцизни приходи от повишена консумация. Идея порочна, защото паразитира върху общественото здраве и прави цивилизационна стъпка назад.

Най-подир в образованието, здравеопазването и регионалната политика ни се предлагат козметики, а в МВР – „реформа” с неясно съдържание.

Тъй естрадно-драматичният сблъсък от кампанията ще приключи с приемственост в рамките на неолибералната догма. И Орешарски говори за „по-малко държава в бизнеса”, само дето не е ясно кой тогава ще разбива монополите. И новият кабинет е привързан към „финансовата стабилност”, при все драматичния срив в потреблението. За четири години в опозиция БСП не изглежда да е подготвила алтернатива на докрината Дянков.

Возилото на икономиката забавя ход. Но кабинетът няма намерение да бърка в двигателя. Предлага ни само тунинг.

Коментари

коментара