Cveti_PavlovaДа си кажа и аз за протестите в последните дни. Срещнах много приятели, други липсваха. Видях много младежи и много излъгани през 1997г. Хубавото е, че приятелите бяха там – лошо е, че много от тях липсваха. Хубаво е, че имаше млади хора – лошо е, че излъганите от 1997 г. си скандират същите неща, искат си същите дето ги излъгаха… Гласувалите със сини и червени бюлетини си имаха техните протести с техния си заряд и с техните надежди. Днешните бюлетини са други. Много от протестиращите дори не знаят какви са, тъй като не са и припарили до урните, но подскачаха на призива „кой не скача е червен!“, „червени боклуци!“ и т.н.  Смешно и жалко, поне за мен.

Скоро след началото на протестите започнаха интерпретациите за смисъла и статуса на протестиращите. На тези протести са интелигентните хора, а на февруарските били пенсионери и маргинали. Сега хората били креативни, образовани, усмихнати, а през февруари – бедняци, които търсят привилегии. Тези дето ги говорят тези глупости били ли са изобщо на февруарските протести? Въобще били ли са досега на протест? Имали ли са позиция по някакъв въпрос? Изразявали ли са я публично, а не на масата? Не съм сигурна.

Разликата я правят медиите

Забелязвам, че освен кудкудякащите по телевизора за огромните разлики в класата и възвишения ум на участниците – то протестните лозунги са същите. Разликата е само в това, че тук присъстват послания с #хаштаг-ове /явно това е признак на интелигентност/. Или може би „червени боклуци“ е по-проницателен лозунг от „всички вън“? Да не напомням за „турци сте“ и „Волен ***“.

Всъщност разлика имаше. Умните тогава се чудеха какво става. Покриха се и дори се подиграваха с всяко искане на протестиращите. С искането за нов изборен кодекс, с искането за премахване на партиите на „прехода“, с искането за намаляване цената на тока, за излизането наяве на гнусните договори, подписани от всички управници. Беше ми писнало да слушам „тези не знаят какво искат“. И тогава всички бяхме платени, както сега. И тогава изпълнявахме партийни поръчки… И тогава се разграничавахме от провокаторите…

 

Моята истина

Дразня се, много се дразня. Аз нямам проблем да си кажа здравей с всеки, който е на протеста, да си поговорим, да поседнем заедно, да поскандираме заедно, да се прегръщаме и т.н. А от екрана всичко изглежда различно.

За мен е важна истината и ми е болно да слушам как обиждат хората, които излязоха през февруари в студовете да отстояват правата си и да се опитват да разбият системата. И тогава, и сега съм на площада със същия хъс.

За да сравним протестите е нужно само да отворим някой албум със снимки и да прочетем лозунгите, а те са много сходни със сегашните. Ще направя малка ретроспекция за онези, които проспаха зимата на топло.

 

„Грозните“, „необразованите“, „просяците“ – февруарските лумпени. Онези, които днес някой е забравил, с които някои се подиграват, оплюващите ги тогава сега викат „събудетесебе“…Varna_17_02_2013

 

Некреативните! /от фейсбук група „Съпротива“/Varna_nadpis_Bulgaria

 

В памет на Пламен /от фейсбук група „Съпротива“/Varna_v_pamet_na_Plamen

 

Нямало млади семейства с деца /автор Иван Стоименов/Deca_17_02_2013_Ivan_Stoimenov

 

Грозни? /от фейсбук група „Съпротива“/Varna_3_3_2013

 

Тези не бяха ли само срещу ГЕРБ?  /фейсбук група на Информационна агенция БГНЕС/BGNES_17_02_2013

 

София /фб група „София/Sofia“/Sofia_17_2_2013

 

Полицаи със свалени щитове и каски /от фейсбук група „Съпротива“/Policiata_24_02_2013

 

Подкрепа от българите в чужбина – Лондон, 24 февруари 2013 /видео/

Все едно и също искат хората. И все така на всички им е писнало от олигархични и монополни структури…

На път за протеста през последните дни пред мен вървяха младо семейство с момиченце, което развяваше националния флаг. Детето изпусна знамето и майка му му се скара с думите „внимавай, дръж го здраво, че иначе комунистите ще дойдат и ще те убият!“

И така – зимата помагах на комунистите, лятото помагам на… не разбрах на кого всъщност. А аз помагам само на себе си. Отстоявам това, в което вярвам! И ще го правя, независимо кой какъв етикет ще ми лепне и дали ще ми препоръча да се прибера вкъщи и да чакам.

Свободата няма цвят, мафията също. Толкова ли е трудно, мили хора, за проумяване?

Коментари

коментара