ГЕРБ няма да пострада сериозно от скандала заради клиентелистката си природа и липсата на сериозен притегателен център за наказателния вот

Добър виц разказа Бойко Борисов при Кеворкян в неделя. С поука. За Крикор, който обвинил Гарабед в кражба на една сребърна лъжичка, а като се намерила, вместо да се извини, сърдито измърморил: “ Абе, лъжичката се намери, но лошият вкус остана“. Преразказвам експресно, да ме извинят любителите на артистичните масали, но за друго ми е думата.

Скандалът с подслушванията бе удавен в празничната гълчава на Възкресението и три дни по-късно единствено лошият вкус ни напомня за него. Никой, освен професионалните архивари и журналисти, вече не помни кой какво на кого е казал. Не се разбра и кой кого и как е подслушвал. Камо ли защо. Прокуратурата установи, че е налице „сребърна лъжичка“, но кой и дали я е откраднал ще стане ясно на един по-късен етап. Институциите за пореден път ще бъдат призовани да „си свършат работата“ – израз, превърнал се в синоним на потулване. Поредният гръмък скандал бе неутрализиран с удивителна лекота, подобно на досието „Буда“ и „Мишо Бирата“ преди това. Методът за дискредитиране посредством флашки изглежда вече не хваща дикиш. За умаловажаването на скандала допринесе и интерпретацията на самия Борисов. Той сведе тенденциозно изтеклите записи до махленска интрига, при която едни зли сили се опитали да му нахлуят в тоалетната. „Днес – по малка нужда, а утре – и по голяма“. И чрез изпитаната тактика „и аз съм прост, и вие сте прости“ се опита да спечели на своя страна „малкия човек“, както сам се изрази – онзи, който също като него псува вкъщи, щом си легнат децата и се кара нецензурно с жената. И мисля, че успя. Малкият прост човек ще продължи да му симпатизира въпреки скандалите, от които и без това нищо не се разбира. Няма да се разколебае в подкрепата си за ГЕРБ заради неморално поведение на лидера, защото той самият не робува на морални принципи.

И Борисов инстинктивно усеща това.

Очаквам с нетърпение последните социологически проучвания преди изборите на 12 май. Но отсега мога да направя дръзката прогноза, че ГЕРБ няма да пострада особено от скандала с подслушването. Да, образът на партията ще се понащърби, ще има известен отлив, породен от усещането за лош вкус, но сривът няма да е драстичен. Защо ли? На първо място, защото ГЕРБ е клиентелистка и популистка партия и в този смисъл нейният електорат не се влияе от скандали от морално естество. По-право този електорат изобщо не разсъждава в категориите на етичните ценности и принципността. За тези хора успехът се измерва с това доколко си съумял да умножиш богатството си чрез участие в политиката, а провалът е да ти спрат далаверата. И точка. Фактът, че Борисов разговарял цинично с някакъв си прокурор за спасяването на „загазил“ негов министър, няма да ги откаже да пуснат бюлетината за ГЕРБ. Малка част от привържениците на ГЕРБ навярно ще се разочароват, но техният брой едва ли ще е съществен.

Галя Горанова

Втората причина, поради която ГЕРБ ще запази форма до изборите, се крие в политическото слабоволие на основния й опонент БСП. Докато няма ясно изразен контрапункт на политиката на ГЕРБ, докато не се появи силен притегателен център за протестния вот, резултатът ще е непроменен. Фактът, че въпреки бурните скандали, които тресат довчерашните управляващи, формалната левица не успява да изпревари ГЕРБ в сондажите, е само потвърждение на това жалко положение. Дори Станишев да задмине с малко Борисов, това ще е следствие от режисираните атаки и активни мероприятия, а не от политическата мощ на БСП.

И тук вече опираме до целта на всичко, което се случи през последните страстни предизборни седмици. Като се почне от изстъпленията на изпадналия от листите бивш депутат Емил Димитров срещу Цветанов, мине се през театралната атака на Мирослав Найденов срещу „слухтенето“ на бившия вътрешен министър, та до изтеклите тайни записи на банкянската раздумка между Борисов, Найденов и Кокинов. Очевидно целта е да се отслаби ГЕРБ, като се вбие клин между двамата първенци в партията – Борисов и Цветанов. Засега този сценарий не сработва и бившият премиер стои твърдо зад вътрешния си министър. Затова не е изключено да последва втори залп от компромати. Отделно от тази интрига тече кастинг сред бившите министри на ГЕРБ за получаване на съдебен имунитет при смяна на властта. Показателно тук е поведението на Мирослав Найденов. Независимо дали е знаел или не, че през неговия телефон се осъществява подслушването, то последващите му действия – публичните упреци към Цветанов и призивите да се оттегли от политиката – издават умисъл. Сересетата пък послужиха като формален повод в атаката да се включи и прокуратурата. Очакването е чрез атаките отвътре (на бивши депутати, отстранени от листите), чрез атаките отвън (на опозицията и гражданското общество) и чрез съдебните атаки да бъде изваден от строя „моторът“ на партията Цветанов и тя да се разцепи. Дестабилизирането на ГЕРБ ще елиминира възможността за съставяне на втори кабинет.

При това положение остава една-единствена следизборна възможност – коалиционен кабинет на националното спасение. Програмен, експертен, както искате го наречете, кабинет от типа „Беров“. Стара идея на ДПС, която открито се подкрепя от БСП. Пригласят им Костов и Кунева. Нещо повече – левицата вече номинира и бъдещия премиер на „спасението“ – десен експерт, който пасва на всички политически бои и се харесва на бизнеса. Сега остава да натъкмят сглобката. Кои те, ще попитате. Ами същите, които спомогнаха за възкачването на ГЕРБ на власт, сега се групират зад новата печеливша формула – хората с пари и власт от политическото задкулисие, активни борци за първоначалния капитал, заслужили дейци в грабежа на прехода, които търсят поредната, може би последна конфигурация на властта, която да удължи господстващото им обществено положение.

Впрочем скандалите обслужват в еднаква степен всички стари политически играчи с мераци за власт, тъй като им спестяват трудния и сериозен дебат за доходите, икономиката, безработицата и бедността. Спестяват им необходимостта да се отчитат за предишни грехове и поставят всички в удобното положение на жертви. Жертва се пише Борисов, подслушван тайно в собствения си дом. Жертва се изкарва и опозицията – щом подслушват своите, значи дважди повече подслушват нас. Затова всички са се вкопчили в скандала като в спасителен пояс.

Истината е, че в тази история няма добри. Едни кланове разчистват сметки с други кланове. Класически мафиотски сблъсък.

Коментари

коментара