Из интервю на Яне Янев за в. „24 часа“ :

Въпрос: Засили ли или допълнително разклати атентатът атакуваните отвсякъде позиции на вътрешния министър Цветан Цветанов?

Я.Я.: Позициите му не могат да бъдат разклатени от компрометирани и корумпирани политици и квазиграждански организации. По-скоро го циментират.

Въпрос: Прогнозирахте преди 2 г. пред „24 часа“, че „Бойко ще реве“ срещу Цветанов. Но премиерът не изрева дори заради критичния доклад на ЕК.

Я.Я.: Голяма заблуда е, че докладът е лош. Критиките са само фон на най-големия бонус, който Борисов получава от ЕС – да прави каквото си иска до и след изборите през 2013 г. Бойко вече е достатъчно опитен и не би издал и стон на глас, камо ли да реве. Имам чувството, че вече е станал като тибетски як. Носи целия товар и цялата отговорност. И на финала, като изкатери върха, ще удари по един рог на всички непотребни.
––––––––––-

Тибетският як (Bos grunniens) е едър чифтокопитен бозайник с дълга, гъста кафява козина. Чифтосва се успешно с домашното говедо, което е едно от възможните обяснения на цитираното по-горе любовно интервю. Кръстоската се нарича на тибетски „дзо“ или „дзопкйо“. В България още от края на миналия век се правят опити за изкуственото заселване на якове. Няма научни данни представител на тъкмо този вид бозайници да е начело на управлението на страната. (По Уикипедия)

Само мога да си представя коментарите и изражението на премиера Бойко Борисов при прочита на горния шедьовър в жанра „интервю“. Ето това би било едно истински интересно СРС! Ако пренебрегнем неподражаемата стилистика на събеседника обаче, в интервюто се пледира чисто и просто за отмяна на плурализма и медиен арбитраж върху легитимността на политическите партии.

В края на политическия сезон лидерът на РЗС Яне Янев внесе един от най-мракобесните проекти за промени в закона за политическите партии, предлаган някога. Той не просто забранява участието на Меглена Кунева в партийния живот на страната, но на практика препятства възникването на нови партии изобщо, бетонира статуквото и погазва конституционното право на свободен избор и сдружаване. Вносителят дори си го признава най-чистосърдечно: „С промените РЗС иска да се спре появата и съдебната регистрация на партии фантоми, както и да се сложат законови спирачки пред политическите фалшификати… Те ще засегнат всички нови партии“. Яневият проект е досущ като условията за кандидатстване по обществени поръчки, написани така, че да спечели конкретен кандидат. В неговия случай няма мистерия кой е печелившият. Справка – интервюто по-горе.

След одимяването на българската политическа сцена сега Янев е твърдо решен да поведе битка срещу политическите ментета, към които, впрочем, самият той се числи. Да припомним, че този оратор с „елмазено чувство за справедливост“, както го иронизира навремето един царист, първо бе син земеделец, а после създаде някакъв политически полуфабрикат с тревожното име „Ред, законност, справедливост“, станал известен като партията на ДАНС и Алексей Петров. Но по-страшното е, че Янев се отрече не само от предишната си партия, ами и от себе си дори.

„Ще ви кажа, че Бойко Борисов е престъпник, че Бойко Борисов е мафиот. Той сега ползва властта, за да трупа незаконни богатства. Ако не ме разстрелят, наяве ще излезе цялата истина“, тръби трибунът в началото на 2011. Година по-късно настроенията на Янето рязко еволюират: „Бойко Борисов е най-опитният министър-председател от последните 20 години. Той е самородно явление“. И ето, че към днешна дата формацията му е неформален коалиционен партньор на властта, след като се пребори с „Атака“ за ролята на Бойков оръженосец.

Както често се случва в българската политика, ренегатството ражда мракобесие. Сега този човек предлага една партия да се счита за легитимна само ако учредителното й събрание е отразено най-малко от една национална електронна медия и един национален ежедневник. При сегашния монопол в медиите ха познайте чии партии ще бъдат допуснати в правния мир чрез телевизора. И друга дълбоко демократична промяна предлага Янето – да се удвои минималният брой на учредителите на една партия от 500 на 1000, а за регистрацията в съда да са нужни 5000 вместо 2500 подписа. И за да е сигурно, че никой няма да пробие бетонната стена на статуквото, РЗС предлага за легитимна да се счита само партия, която има структури поне в половината общини. В тази ювелирна творба на слугинажа се предлага и практически непреодолима схема за увеличаване на парламентарния праг за коалиции. Така че да се отнеме и последната възможност на малките партии и движения да се сдружат.

На Кунева пък се забранява да повтаря опита на ГЕРБ и да прави партия със същото име като регистрираното преди това сдружение. Отнема се и правото й да е лидер, при положение че членува в управата на чуждестранна финансова институция. Дискриминационните текстове по-скоро заработиха симпатии за „България на гражданите“. При такъв враг партията може само да спечели. В опита си да разсее основателните подозрения в лична разправа с Кунева, Янето лансира абсолютно несъстоятелната теза, че видите ли, поправките били насочени срещу Кристалина Георгиева, която „нищо чудно един ден да направи партия“!!!

Ако тази политическа екзотика бе останала само в главата на ваклото Яне, нищо страшно. Свикнали сме му, откакто „уволни“ Бойко Борисов. Проблемът е, че малоумните предложения се харесаха на управляващите. Даже бяха приети на първо четене в правната комисия преди ваканцията. Довчерашните анонимци от ГЕРБ, чиито лица и до днес никой не разпознава, изведнъж решиха, че други нямат право да повтарят техния експеримент и да се пробват в политиката. И че са в правото си да газят елементарни демократични норми. Пази Боже сляпо да прогледне. И пази Боже домашно говедо под тибетски як да легне. Голямо дзопкйо може да излезе.

Коментари

коментара